Közélet

Kárpótolta a Hidat az oktatási miniszter, Krajňák öröme nem felhőtlen

Pozsony | Hó elejétől működik a kisebbségi főosztály az oktatási minisztériumban, melyet azután hoztak létre, hogy Martina Lubyová (SNS-jelölt) megvonta a tárca hidas államtitkára jogköreinek jelentős részét. Peter Krajňák (Híd) a kisebbségi osztály átalakításával nem felhőtlenül elégedett.
author
Ibos Emese

2018. április 20. 16:34

lubyová
- Somogyi Tibor felvétele

Április elsejével lépett életbe az oktatási tárca új szervezeti és működési szabályzata, amely létrehozta a Nemzetiségi és Inkluzív Oktatás Főosztályát. A vezetője az a Prékop Mária (Híd), aki eddig az immár két éve működő kisebbségi osztályt vezette. „A főosztály alá két szervezeti egység tartozik: a kisebbségi osztály és az oktatásügyet érintő közös területek osztálya” – tájékoztatott Peter Krajňák. Az államtitkár elmondta, hogy az oktatásügyet érintő közös területek osztályához az emberi jogok és a gyermekek jogainak agendája, valamint a drogellenes és drogmegelőzési, illetve a bűnmegelőzési témakörök tartoznak. Az osztály feladata lesz egyebek mellett különböző dokumentumok és jogszabályok kidolgozása is.

Januárban a Híd azt állította, olyan főosztály kialakítását akarja elérni, melynek beleszólása lenne a nemzetiségi oktatás minden területét érintő kérdésekbe. „A nemzetiségi osztály jogkörei megmaradtak, az oktatásügy minden területét érintik, az óvodáktól a középiskoláig. A felsőoktatási intézményekkel kapcsolatban a miniszter kikérheti az osztály álláspontját a nemzetiségeket érintő kérdésekben” – magyarázta Krajňák.

Krajňák

2018. január 10. 18:35

Krajňák erős főosztályt, több jogkört akar

Korábban az államtitkár a roma gyerekekre és a speciális iskolákra vonatkozó jogköröket is a főosztályhoz szerette volna csatolni. „Ez ügyben nem vagyok elégedett, mert bár ezekben a témakörökben is együtt fogunk működni, a speciális iskolák osztálya a regionális iskolahálózat főosztályánál maradt”– mondta Krajňák. Szerinte az új főosztály megalakulásának legnagyobb hozadéka az, hogy a nemzetiségek érdekeit a legfelsőbb szinteken képviselni tudják. „A főosztály vezetője jelen lesz minden egyeztetésen, a tárcán belül egyenrangúan véleményezheti a különböző dokumentumokat, és minden törvényalkotási folyamatban részt vesz. Ennek komoly jelentősége van, hiszen rugalmasan, jóval hatékonyabban és időben tudunk reagálni a különböző problémákra” – magyarázta az oktatási államtitkár.

Az új főosztály 13 fővel fog működni, az eddig betöltetlen pozíciókra, mint például a nemzetiségi osztály igazgatói posztjára, versenypályázaton választják ki a munkatársakat. A pályázati kiírásokon már dolgozik a hivatal, s rövidesen közzé is teszik őket.

Peter Krajňák

2018. február 6. 15:22

Krajňák elesik hathavi fizetésétől
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
gáz

Sulík gázárcsökkentése veszélybe sodorhatja az energiabiztonságunkat

87 euróval több marad a nyugdíjasok zsebében

Új átverés szedi áldozatait: az idősek szó szerint kidobják megtakarított pénzüket az ablakon

Gúta

Nem öntöttek ki a folyók, nincs gond a szúnyoghelyzettel Gútán

heger k

Heger üdvözölte Svédország és Finnország NATO-csatlakozását

putyin k

A britek rájöttek, milyen szindrómában szenved Putyin

új szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.