Kárpótolta a Hidat az oktatási miniszter, Krajňák öröme nem felhőtlen

lubyová
Pozsony |

Hó elejétől működik a kisebbségi főosztály az oktatási minisztériumban, melyet azután hoztak létre, hogy Martina Lubyová (SNS-jelölt) megvonta a tárca hidas államtitkára jogköreinek jelentős részét. Peter Krajňák (Híd) a kisebbségi osztály átalakításával nem felhőtlenül elégedett.

Április elsejével lépett életbe az oktatási tárca új szervezeti és működési szabályzata, amely létrehozta a Nemzetiségi és Inkluzív Oktatás Főosztályát. A vezetője az a Prékop Mária (Híd), aki eddig az immár két éve működő kisebbségi osztályt vezette. „A főosztály alá két szervezeti egység tartozik: a kisebbségi osztály és az oktatásügyet érintő közös területek osztálya” – tájékoztatott Peter Krajňák. Az államtitkár elmondta, hogy az oktatásügyet érintő közös területek osztályához az emberi jogok és a gyermekek jogainak agendája, valamint a drogellenes és drogmegelőzési, illetve a bűnmegelőzési témakörök tartoznak. Az osztály feladata lesz egyebek mellett különböző dokumentumok és jogszabályok kidolgozása is.

Januárban a Híd azt állította, olyan főosztály kialakítását akarja elérni, melynek beleszólása lenne a nemzetiségi oktatás minden területét érintő kérdésekbe. „A nemzetiségi osztály jogkörei megmaradtak, az oktatásügy minden területét érintik, az óvodáktól a középiskoláig. A felsőoktatási intézményekkel kapcsolatban a miniszter kikérheti az osztály álláspontját a nemzetiségeket érintő kérdésekben” – magyarázta Krajňák.

Korábban az államtitkár a roma gyerekekre és a speciális iskolákra vonatkozó jogköröket is a főosztályhoz szerette volna csatolni. „Ez ügyben nem vagyok elégedett, mert bár ezekben a témakörökben is együtt fogunk működni, a speciális iskolák osztálya a regionális iskolahálózat főosztályánál maradt”– mondta Krajňák. Szerinte az új főosztály megalakulásának legnagyobb hozadéka az, hogy a nemzetiségek érdekeit a legfelsőbb szinteken képviselni tudják. „A főosztály vezetője jelen lesz minden egyeztetésen, a tárcán belül egyenrangúan véleményezheti a különböző dokumentumokat, és minden törvényalkotási folyamatban részt vesz. Ennek komoly jelentősége van, hiszen rugalmasan, jóval hatékonyabban és időben tudunk reagálni a különböző problémákra” – magyarázta az oktatási államtitkár.

Az új főosztály 13 fővel fog működni, az eddig betöltetlen pozíciókra, mint például a nemzetiségi osztály igazgatói posztjára, versenypályázaton választják ki a munkatársakat. A pályázati kiírásokon már dolgozik a hivatal, s rövidesen közzé is teszik őket.

Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?