Közélet

Döcögve halad az ötpárti egyeztetés

Pozsony | A szlovákiai magyar pártok egyetértenek abban, hogy szükség lenne az összefogásra a jövő évi parlamenti választás előtt, azonban nem bármi áron. Az elemzők szerint, ha Híd és az MKP nem fog össze, a szlovákiai magyarság parlamenti képviselet nélkül maradhat.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. október 28. 07:00

Döcögve halad az ötpárti egyeztetés
A pártok delegációi. - Somogyi Tibor felvétele

A szlovákiai magyar pártok a múlt pénteki tárgyalásaikat külön-külön kiadott sajtóhírekben kommentálták. A tárgyalások házigazdájának számító MKP sajtótitkára, Králik Róbert elmondta: a párt prioritása, hogy a felvidéki magyarságnak hiteles politikai képviseletet biztosítson a parlamentben. Az MKP által kiadott nyilatkozat szerint a párt kiemelt célkitűzésének tartja, hogy a következő kormány a Smer, az SNS és az ĽSNS nélkül alakuljon meg. „Az egységes magyar képviselet kialakítása során arra törekszünk, hogy annak minden résztvevő pártja megőrizhesse identitását és értékrendjét. Ugyanakkor a tárgyalásokon is hangsúlyoztuk, az általunk szorgalmazott ötpárti együttműködés személyi konzekvenciák nélkül nem valósulhat meg” – fogalmaz az MKP közleménye.

A Híd és az MKP súlya

„A jövő héten adunk még egy esélyt ezeknek a tárgyalásoknak” – nyilatkozta Ravasz Ábel, a Híd alelnöke, romaügyi kormánybiztos a múlt pénteki egyeztetés után. A kormánybiztos elmondta: a magyar pártok együttműködésénél a választási pártot látja járható útnak. „Azzal együtt, hogy meg vagyok róla győződve, bármilyen megegyezés alapját a két nagyobb párt megállapodásának kell képeznie” – tette hozzá Ravasz az MKP-ra és a Hídra utalva.

Feltételek

Mózes Szabolcs, az Összefogás egyik alapító tagja lapunknak elmondta: az MKP, a Magyar Fórum és az ő pártja is egyetértett abban, hogy a magyar politikai szubjektumok együttműködésének feltétele a Smerrel való esetleges kormányalakítás elutasítása. Az Összefogás – az általa kiadott nyilatkozat szerint – a pénteki tárgyaláson ismertette a prioritásait is, amelyek nélkül szerinte egy magyar lista nem lehet sikeres a választásokon. Ezek között kiemelt helyen szerepel a kormányváltás, a „maffiaállamot építő Smer, valamint az SNS és a Kotleba-párt kizárása a leendő koalíciós partnerek sorából”, a magyar ügyek hatékony és őszinte képviselete, valamint a személyi önreflexió. Az Összefogás hangsúlyozta, hogy a magyar választók eredményeket szeretnének, ezért már e hét folyamán le kell zárni a tárgyalásokat. Az Összefogás egyébként azt is hozzátette: készen áll arra, hogy betöltse küldetését, vagyis hogy „választási pártként biztosítsa a magyar egység jogi kereteit”.

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke úgy nyilatkozott, az ő pártja is a kormányváltás mellett kötelezte el magát. „A Híd, mint politikai párt számunkra ugyanolyan értékrendet képvisel, mint a Smer” – mondta Simon, de hozzátette, a Hídban politizáló személyiségeket külön-külön nem tartja elfogadhatatlannak. Az MKDSZ a közösségi oldalán közzétett közleményében azt írja: „Nem hisszük, hogy a káderezés, vagyis a mások irányába támasztott személyi feltételek szabása a széleskörű együttműködést szolgálja. Inkább a széleskörű együttműködés meghiúsításának egyik eszköze! Az MKDSZ a szélsőségesen nacionalista ĽSNS-szel és a kommunistákkal elképzelhetetlennek tartja az együttműködést, ugyanakkor meggyőződésünk, hogy a magyarság politikai mozgásterének esetleges további szűkítése nem szolgálja a magyarság érdekeit, gyengíti kormányzati potenciálját.”

Taktikai lépések

„Az MKP elnöksége, amely elvetette a Híddal való választási együttműködésről szóló egyezséget, hasonlóan viselkedik, mint a szlovák ellenzéki pártok. A politikusok egója mindkét esetben erősebbnek bizonyult, mint a választók érdeke, ami nem más, mint az erők egyesítése” – mondta el Juraj Hrabko publicista a Tablet.TV adásában. Szerinte ha a Híd és az MKP nem fog össze, függetlenül attól, hogy hány kisebb szatellit kering körülöttük, az esélyük a parlamentbe jutásra jelentősen csökken. „A magyar kisebbség parlamenti képviselete a következő ciklusban a Híd és az MKP együttműködésétől függ. Ha ehhez más, kisebb pártok is csatlakoznak, az csak előnyt jelent, de ez a két párt az alap” – tette hozzá Hrabko. Szerinte a további tárgyalások fogják megmutatni, hogy az MKP múlt keddi döntése csak egy taktikai lépés volt-e azzal a céllal, hogy bizonyos engedményekre kényszerítse a Hidat, vagy pedig tényleg ez lesz a történet vége. „Ha egyedül indulnak, előfordulhat, hogy egyik párt sem ugorja meg az ötszázalékos küszöböt” – mutatott rá Hrabko.

(czg, TASR, mi)

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
urso

Szlovákiában is küszöbön az energiaárak liberalizációja

Szovetség

Platformelnöki vita az Új Szó-stúdióban

„Elővette a fegyverét, menekültem a gyerekekkel”

„Elővette a fegyverét, menekültem a gyerekekkel”

Marek Krajčí Igor Matovič

Matovič: Lengvarský rosszabb miniszter Krajčínál, nem én választottam őt

GALÉRIA: Perceken belül kezdődhet Orbán Viktor beszéde a Békemeneten
Frissítve

Tízezrek vonultak a budapesti Békemeneten

diéta k

Ismeri a háromórás diétát?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.