Közélet

Diplomások nehézségei a munkaerőpiacon

Pozsony | Az egyetemi hallgatók több mint fele nem dolgozik a szakmájának megfelelő munkakörben tanulmányai idején – derül ki egy friss felmérésből. A szakemberek szerint azonban arra kellene törekedni, hogy az egyetemisták már tanulmányaik során is szakmai tapasztalatot gyűjthessenek.
Szalay Hajnalka

2020. augusztus 3. 07:00

Diplomások nehézségei a munkaerőpiacon
A Kassai Műszaki Egyetem diplomaosztója júniusban. - TASR/AP-felvétel

A Munka-, Szociális és Családügyi Hivatal egy tavaly indított projekttel támogatná a pályakezdőket. Amennyiben a munkáltató egy 29 évnél nem idősebb, legalább egy hónapja bejelentett munkanélküli fiatalt alkalmazna, anyagi hozzájárulást kérvényezhet a munkaügyi hivataltól, amelyet az új alkalmazott bérére, szükség esetén betaníttatására használhat fel. A hozzájárulás igénybevételéhez legalább hat hónapig alkalmaznia kell az új munkaerőt, az anyagi támogatásra pedig legfeljebb kilenc hónapig lesz jogosult. Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter szerint ennek köszönhetően a munkaadók saját elképzeléseiknek megfelelően nevelhetik ki az alkalmazottjaikat, akik ezáltal szakmai tapasztalatra tesznek szert. A tárcától lapunk megtudta, hogy a projekt kezdetétől, azaz tavaly augusztustól eddig több mint 2500 munkaadó részesült anyagi támogatásban, amelynek köszönhetően több mint 3000 pályakezdőnek tudtak munkát adni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a projektre szánt majdnem 30 millió euróból közel tízmillió már elfogyott. A minisztérium szerint a projekt leginkább Nagyszombat és Trencsén megyében sikeres, legkevésbé pedig Besztercebánya megyében.

Gyakorlat teszi a mestert

A Praxuj elnevezésű oktatással foglalkozó kezdeményezés azonban arra hívja fel a figyelmet, hogy az egyetemistákat már a felsőfokú oktatásuk alatt segíteni kellene a szakmai tapasztalatszerzésben. Azt, hogy a hallgatóknak már tanulmányaik ideje alatt is gond szakmájuknak megfelelő munkát találni, egy felmérés is igazolja. A szervezet által rendelt, majdnem háromezer egyetemi hallgatót megkérdező felmérés eredménye szerint az egyetemisták 54%-a nem a majdani foglalkozásával összhangban dolgozik. A helyzet a Nyitrai kerületben a legszembetűnőbb, ahol a hallgatók majdnem 70%-a nem tud szakmájának megfelelő munkát találni tanulmányai alatt. De ezen egyetemisták aránya Besztercebánya és Eperjes megyében is 60% fölött van. Kassa megye az egyetlen, ahol a megkérdezettek több mint fele tud tanulmányaival összhangban lévő munkát találni.

Ezek az adatok azonban nem azt mutatják, hogy a hazai egyetemisták nem dolgoznak az iskola mellett, csupán rávilágítanak arra a tényre, hogy a diploma megszerzése után jelentős hátránnyal indulnak a munkaerőpiacon, hiszen önéletrajzukban nem lesz semmi, amit felmutathatnak mint végzettségüknek megfelelő szakmai tapasztalat.

A felmérés arra is rámutatott, hogy az egyetemisták úgy érzik, saját szakterületükön belül kevés a szabad pozíció, ahol gyakorlatot szerezhetnének. Ezzel a véleménnyel leginkább Besztercebánya, Eperjes és Nyitra megyében azonosulnak a hallgatók, legkevésbé pedig a Pozsonyi kerületben. Ez utóbbiban a megkérdezettek 40%-a válaszolta, hogy kevés lehetősége van szakmájának megfelelő munkát találni egyetemista évei alatt. Érdekesség, hogy ennek ellenére ezen megye főiskolai hallgatóinak több mint 50%- a nem dolgozik a majdani szakmájában.

Tanulni drága

A diákok több mint ötödének gondot okozhat az őszi iskolakezdés – derül ki a Főiskolák Diáktanácsa (ŠRVŠ) és a Szlovák Főiskolák Akkreditációs Ügynöksége által közzétett elemzésből. Eszerint a koronavírus-járvány miatt a diákok több mint 12 százaléka veszítette el a munkáját, 23 százalékuknak pedig csökkent a munkából vagy vállalkozásból származó bevétele. A diákok csaknem ötöde számolt be arról, hogy az őket anyagilag támogató szüleiknek is csökkentek a bevételei vagy elveszítették a munkájukat. A diákok több mint 7 százalékának már eddig sem volt elegendő pénze a mindennapi kiadásokra, több mint 4 százalékuk pedig emiatt kénytelen volt kölcsönhöz folyamodni. Filip Šuran, az ŠRVŠ elnöke szerint az államnak nagyobb összeget kellene fordítania a diákok támogatására, hogy a főiskolai oktatás ne csak a tehetősek előjoga legyen.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
benzinkút k

Áttörés a benzinkutakon: rég volt ennyire olcsó az üzemanyag!

d

Gyógyszert hív vissza a ŠÚKL

Délre megérkezett a havazás a Csallóközbe

Nem a hó és eső lesz az egyetlen, ami a napokban esni fog…

ff

80 évig voltak házasok, kevesebb mint egy nap különbséggel hunytak el

Ekecsi kettős gyilkosság: életfogytiglant is kaphat a tettes

Holtan találtak egy férfit egy Szenc közeli tóban

f

KVÍZ: Felismered egyetlen képről a nagy európai városokat?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.