Csökkent a házasságkötések száma az elmúlt harminc évben

hazassagkotes

Csökkent a házasságkötések száma az elmúlt harminc évben, emellett egyre idősebb korban házasodnak a férfiak és a nők is – derül ki a Statisztikai Hivatal tanulmányából, melynek eredményeiről Jasmína Stauder, a 2021-es népszavazás szóvivője tájékoztatta a TASR hírügynökséget.

„A 90-es években végig csökkent a házasságkötések száma, annak ellenére, hogy egyre több férfi és nő érte el azt az életkort, amikor ideje házasodni. További visszaesés következett a 21. század első éveiben” – közölte Stauder. Legutóbb pedig a koronavírus-járvány is ilyen hatást váltott ki.

„Míg 1991-ben 25,6 év volt a nősülő férfiak átlagéletkora, 2021-ben már közel 35 év, tehát összességében 9,3 évvel magasabb” – áll a tanulmányban. A házasságot kötő nők átlagéletkora 22,9 évről 32,1-re emelkedett. Ezt azonban nemcsak az egyre később házasodók kora befolyásolja, hanem az elvált nők és férfiak életkora is a második házasságuk megkötésekor.

„1991-hez viszonyítva 2021-ben 6,1 évvel több telt el a válás, majd az újranősülés között a férfiaknál, a nőknél pedig 5,8 évvel hosszabb időszak. Az életkort tekintve pedig 12,2 évvel idősebben házasodtak újra a férfiak, a nők 10,9 évvel idősebben mentek újra férjhez” – tette hozzá a szóvivő.

Hasonló a helyzet az özvegyekkel is. Náluk az újraházasodásig eltelő idő 2021-ben a férfiaknál 7 évvel volt hosszabb, a nőknél 4,4 évvel, az átlagéletkoruk pedig 8,2, illetve 6,8 évvel volt magasabb. Összességében ezeknek a folyamatoknak a fő oka az első házasságkötések idejének kitolódása, valamint a várható élettartam növekedése. E két tényező például azt is eredményezi, hogy idősebb korban özvegyülnek meg az emberek, és kötnek esetleg újra házasságot.  

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?