Közélet

Csáky: A mozgósítással voltak problémák

Pozsony | Csáky Pál, az MKP EP-képviselője nem tudta megújítani a mandátumát. A politikust a pártja előtt álló lehetőségek mellett a politikai jövőjéről is kérdeztük.
Czímer Gábor

2019. május 27. 19:00

- Somogyi Tibor felvétele
- Somogyi Tibor felvétele

Hogyan értékeli a szombati voksolást, minek tudható be az eredmény?

Két szempontból lehet értékelni az eredményt. Az alapvető szempont az, hogy sajnos elveszítettük az európai parlamenti mandátumunkat, ez kétségkívül sikertelenség. Sajnáljuk, hogy ez történt. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a bejutott magyar nemzetiségű képviselőkkel, Magyarországról és Erdélyből továbbra is együtt tudjunk működni. A súlyunk és befolyásunk azonban csökken, ez a kellemetlen hír. A jó hír azonban az, hogy az MKP kilenc év parlamenten kívüli lét ellenére megtartotta a hitelét és kredibilitását a szlovákiai magyar választók előtt. Dél-Szlovákia meghatározó járásaiban kiváló eredményt értünk el. A megszerzett közel 49 ezer szavazat is ezt igazolja. A mozgósítással azonban problémáink voltak. Kicsit bosszantó, hogy közel 400 szavazattal maradtunk le az EP-mandátum megszerzésétől, hozzáteszem, pechünk is volt.

Az EP-választás eredményéből is az látszik, hogy a 2020-as parlamenti választásra vonatkozóan az MKP is együttműködési kényszer alatt van. Ön szerint Bugár Béla személye elfogadható lesz valaha is az MKP számára, el tudja képzelni vele az együttműködést?

Az ön kérdésének a filozófiájával van baj, mert ez nem matematikai kérdés. Idén márciusban az államfőválasztás során az összes szlovákiai szavazópolgár, beleértve az MKP választóit és tagjait is, konkrét személyiségek közül választhattak. Ismert, hogy Bugár Béla mennyi szavazatot kapott. Most szombaton kaptak egy korrekciós lehetőséget, hiszen a választók nem személyre, hanem konkrét pártra voksolhattak. A felvidéki magyar szavazók túlnyomó többsége azonban azt mondta, hogy az MKP útja a helyes. Mi ezeknek az embereknek a hitével, belénk vetett bizalmával nem hazardírozhatunk.

Ön szerint mekkora akadályt jelent Bugár Béla személye abban, hogy létrejöjjön az együttműködés az MKP és a Híd között?

Nézze, az MKP törzsszavazóinak az a véleménye, hogy Bugár Béla lejáratta magát, erkölcsi hullává vált. Ha ő még segíteni akar a felvidéki politikán, akkor menjen el most. Én nem akarok akadálya lenni a további fejlődésnek, ellenkezőleg, akár pártegyesítésben is lehet gondolkodni, vagy egy új közös párt kialakítása is szóba jöhet, úgy, ahogy azt 1998-ban megtettük. Ez a modell most is használható. De nem azokkal, akik egyszer már lejáratták magukat és az egész ügyet. Egy ilyen személyt ugyanis az MKP törzsgárdája nem fogad el.

Hogyan képzeli el a saját politikai jövőjét, elindul-e például a parlamenti választáson?

Erre most nem tudok válaszolni, az EP-választáson sem én indultam, hanem a járások jelöltek. Most szombaton minden második, a pártra leadott szavazólapon engem karikáztak a választók. Ez azt jelenti, hogy van egy személyes hitelem.

Folytatja-e a párton belüli munkát?

Igen, folytatni szeretném. Tiszteletben tartom a fiatal generáció jogait, nem akarok előtérbe kerülni. Szombaton azonban egy majdnem ötszázalékos eredményt tudtam hozni annak a pártnak, amely az elmúlt 9 évben parlamenten kívül volt. A rám leadott karikák száma is a belém vetett választói bizalmat igazolja. Ha a pártban van egy olyan nézet, hogy az én tapasztalataimra és a választókhoz kötődő kapcsolatomra szükség lehet, akkor azt én tisztelettel vállalom. Az elnökség tagjaként tudom ezt elképzelni.

Ki tudja zárni, hogy versenybe száll a pártelnöki tisztségért?

Igen, ki tudom zárni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

Eduard Heger
Frissítve

Munkacsoportot hoznak létre az emberek jogállamba vetett bizalmának visszaállítására

Vladimír Lengvarský

Néhány régióban visszatér a kijárási tilalom

Igor Matovič

Matovič: Azok engednek utat a maffiának, akiknek az igazságot kellene védeniük

rimaszombati kórház petíció

Több mint 36 ezer aláírás gyűlt össze a rimaszombati kórház megmentéséért

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.