Közélet

Csáky: A mozgósítással voltak problémák

Pozsony | Csáky Pál, az MKP EP-képviselője nem tudta megújítani a mandátumát. A politikust a pártja előtt álló lehetőségek mellett a politikai jövőjéről is kérdeztük.
Czímer Gábor

2019. május 27. 19:00

- Somogyi Tibor felvétele
- Somogyi Tibor felvétele

Hogyan értékeli a szombati voksolást, minek tudható be az eredmény?

Két szempontból lehet értékelni az eredményt. Az alapvető szempont az, hogy sajnos elveszítettük az európai parlamenti mandátumunkat, ez kétségkívül sikertelenség. Sajnáljuk, hogy ez történt. Mindent meg fogunk tenni azért, hogy a bejutott magyar nemzetiségű képviselőkkel, Magyarországról és Erdélyből továbbra is együtt tudjunk működni. A súlyunk és befolyásunk azonban csökken, ez a kellemetlen hír. A jó hír azonban az, hogy az MKP kilenc év parlamenten kívüli lét ellenére megtartotta a hitelét és kredibilitását a szlovákiai magyar választók előtt. Dél-Szlovákia meghatározó járásaiban kiváló eredményt értünk el. A megszerzett közel 49 ezer szavazat is ezt igazolja. A mozgósítással azonban problémáink voltak. Kicsit bosszantó, hogy közel 400 szavazattal maradtunk le az EP-mandátum megszerzésétől, hozzáteszem, pechünk is volt.

Az EP-választás eredményéből is az látszik, hogy a 2020-as parlamenti választásra vonatkozóan az MKP is együttműködési kényszer alatt van. Ön szerint Bugár Béla személye elfogadható lesz valaha is az MKP számára, el tudja képzelni vele az együttműködést?

Az ön kérdésének a filozófiájával van baj, mert ez nem matematikai kérdés. Idén márciusban az államfőválasztás során az összes szlovákiai szavazópolgár, beleértve az MKP választóit és tagjait is, konkrét személyiségek közül választhattak. Ismert, hogy Bugár Béla mennyi szavazatot kapott. Most szombaton kaptak egy korrekciós lehetőséget, hiszen a választók nem személyre, hanem konkrét pártra voksolhattak. A felvidéki magyar szavazók túlnyomó többsége azonban azt mondta, hogy az MKP útja a helyes. Mi ezeknek az embereknek a hitével, belénk vetett bizalmával nem hazardírozhatunk.

Ön szerint mekkora akadályt jelent Bugár Béla személye abban, hogy létrejöjjön az együttműködés az MKP és a Híd között?

Nézze, az MKP törzsszavazóinak az a véleménye, hogy Bugár Béla lejáratta magát, erkölcsi hullává vált. Ha ő még segíteni akar a felvidéki politikán, akkor menjen el most. Én nem akarok akadálya lenni a további fejlődésnek, ellenkezőleg, akár pártegyesítésben is lehet gondolkodni, vagy egy új közös párt kialakítása is szóba jöhet, úgy, ahogy azt 1998-ban megtettük. Ez a modell most is használható. De nem azokkal, akik egyszer már lejáratták magukat és az egész ügyet. Egy ilyen személyt ugyanis az MKP törzsgárdája nem fogad el.

Hogyan képzeli el a saját politikai jövőjét, elindul-e például a parlamenti választáson?

Erre most nem tudok válaszolni, az EP-választáson sem én indultam, hanem a járások jelöltek. Most szombaton minden második, a pártra leadott szavazólapon engem karikáztak a választók. Ez azt jelenti, hogy van egy személyes hitelem.

Folytatja-e a párton belüli munkát?

Igen, folytatni szeretném. Tiszteletben tartom a fiatal generáció jogait, nem akarok előtérbe kerülni. Szombaton azonban egy majdnem ötszázalékos eredményt tudtam hozni annak a pártnak, amely az elmúlt 9 évben parlamenten kívül volt. A rám leadott karikák száma is a belém vetett választói bizalmat igazolja. Ha a pártban van egy olyan nézet, hogy az én tapasztalataimra és a választókhoz kötődő kapcsolatomra szükség lehet, akkor azt én tisztelettel vállalom. Az elnökség tagjaként tudom ezt elképzelni.

Ki tudja zárni, hogy versenybe száll a pártelnöki tisztségért?

Igen, ki tudom zárni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič

Hétfőn újabb lazításokról dönthetnek

A Nemzeti Összetartozás Emlékhelye (Fotók: Steindl Imre Program, Facebook)

Soknyelvű ország – egynyelvű álom és emlék(mű)

dac

DAC: Kružliak két hónapon belül távozhat, az Everton érdeklődik iránta

Etrekarcsa

Áldásosztó Jézus szobra az etrekarcsai parkban

Fekete Irén

Összefogással erősebbek lehetünk

a

Világvége kínai módra

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.