Közélet

Csak 2020-tól utazhatunk Pozsonytól Budapestig autópályán

Budapest/Pozsony | Három éven belül jóval kényelmesebb lesz az utazás Pozsonyból Budapestre, Magyarország ugyanis 2020-ban akarja átadni a forgalomnak az M15-ös autópálya új szakaszát a szlovák–magyar államhatártól, Rajkától egészen Hegyeshalomig.
Demecs Péter

2018. február 13. 19:52

Pozsony és Budapest között máig nincs összefüggő sztrádaszakasz, Rajkától Hegyeshalomig csak elsőrendű út vezet - Smr

A jelenleg meglevő kétsávos elsőrendű utat teljes értékű négysávos autópályává bővítik, amelyen a legmagasabb előírt sebesség 130 km/óra lesz. A munkálatok nem fogják különösebben korlátozni a forgalmat, mivel a sztráda másik felét a jelenlegi útszakasz mellett fogják megépíteni.

Indul az építkezés

A 14,5 kilométeres szakaszt a Strabag társaság fogja megépíteni 63 millió euróért, az összeg több mint felét uniós forrásokból, az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből (CEF) fogják finanszírozni. Ez egyfajta garancia arra, hogy a sztrádát 2020-ig befejezik, az unió ugyanis csak abban az esetben fizeti ki az összeget, ha a projekt időben megvalósul. Az M15-ös sztrádát az eredeti tervek szerint már két évvel ezelőtt, 2015-ben be kellett volna fejezni, a munkálatokat viszont csak idén fogják elkezdeni. Ha átadják az új utat, hosszú évtizedek után végre összefüggő autópályával lesz összekötve Pozsony és Budapest.

Kassától Miskolcig

Magyarország legutóbb idén januárban bővítette Szlovákia irányába az autópálya hálózatát, Kassától délre, a szlovák határ közelében nyitotta meg az M30-as autópálya új, 1,7 kilométeres szakaszát. Ahhoz, hogy Pozsonyból Kassára végig magyar autópályán tudjunk utazni, még 57 kilométert kell megépíteni Miskolc és a magyar–szlovák határ között. Ezt az 592 millió eurós beruházást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. információi szerint a következő öt évben akarja megvalósítani. Az M30-as sztrádát a hivatalos tervek szerint 2021 augusztusában akarják átadni a forgalomnak.

Önnek ajánljuk

Már ketten meghaltak Nyitrán influenzában

Frissítve

Kiska: a KTAG elleni eljárás Fico bosszúja

VIDEÓ: Beintett a rendőröknek, majd megpróbált meglépni előlük

Le kell bontani a szeredi hidat

Közbeszerzési törvényt sértettek Ógyallán

Bugár már unja, hogy neki kell kibékítenie a közjogi méltóságokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?