Čaputová aggódik, hogy képes lesz-e az állam pótolni a 2%-os adófelajánlásokat

Zuzana Čaputová

Zuzana Čaputová államfő szerint teljesen legitim törekvés, hogy a kormány jövőre be akarja vezetni a teljes összegű 13. nyugdíjt. Ugyanakkor kételyei vannak afelől, hogy az állam pótolni tudja-e a polgári társulások 2%-os adófelajánlásokból származó eddigi bevételeit, amelyektől elesnek a szülői nyugdíjjal kapcsolatban tervezett változások miatt.

„Értesültem az ezzel kapcsolatos lehetséges pótmegoldásokról. Ugyanakkor aggódom amiatt, hogy az állam valóban képes lesz-e olyan pótmechanizmust kidolgozni, amely valóban fedezi az összes olyan szervezet bevételkiesését, amelyek a 2%-os adófelajánlás haszonélvezői voltak” – jelentette ki csütörtökön Čaputová. Hozzátette, sok esetben egészen kicsi falusi szervezetekről, sportklubokról, alapiskolák polgári társulásairól van szó.

A mostani támogatási rendszert hatékonynak tartja, amelyet kár felszámolni. „A polgárok önállóan, egy átlátható rendszer keretében döntik el, hogy kit akarnak támogatni adójuk 2%-ával. Amint ebbe belefolyik az állam, bármilyen kormánygarnitúra vagy állami hivatalnok, az ilyen átláthatóságot és objektivitást már nem lehet garantálni” – figyelmeztetett a köztársasági elnök.

Azt is sajnálatosnak tartja, hogy a téma kapcsán rossz és jó civil szervezetekről kezdtek beszélni. „Bár ez érthető is, mert a civil szférában olyan szervezetek is vannak, amelyek a hatalom ellenőrzését tűzték ki célul. Ez minden demokráciában így van. Nekünk, politikusoknak ez esetleg kellemetlen lehet, mint egy kavics a cipőben. Meglehetősen kényelmetlen tud lenni, de ennél sokkal fontosabb az, amit a demokráciáért tesznek ezek a szervezetek” – tette hozzá Čaputová.

Erik Tomáš munkaügyi miniszter kedden (november 7.) jelentette be, hogy jövőre a szülői bónuszt nem a nyugdíjasok munkavállaló gyerekeinek járulékbefizetéseiből fizetik ki, hanem mindenki a jövedelemadója 2%-át ajánlhatja fel a szüleinek. Ezeket az adófelajánlásokat most civil szervezetek kapják.

Tomáš a kormány szerdai (november 8.) ülését követően a nonprofit szervezetek megnyugtatására kijelentette, szó sincs a civil szektor elleni támadásról, csupán a szülői nyugdíj kifizetésének újfajta módszerét keresik. Hozzátette, tárcája megtalálja a módját, hogy pótolja a nemes célokért küzdő civil szervezetek bevételkiesését, sőt, még több pénzt juttasson nekik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?