Közélet

Čaputová a ´68-as eseményekre emlékezett

Pozsony | Az, hogy egy szabad, demokratikus államban élhetünk, ritka értékkel bír és nem magától értetődő, hiszen nem kis áldozatot hoztunk érte. Ezt Zuzana Čaputová államfő írta fel a közösségi oldalára, miután szerda reggel Pozsonyban megemlékezett az 1968. augusztus 21-i eseményekről.
TASR

2019. augusztus 21. 11:06

- Facebook-fotó

1968. augusztus 20-áról 21-re virradó éjszaka a Varsói Szerződés hadseregei megkezdték Csehszlovákia megszállását. A szovjet katonák mellett az ún. Duna-hadműveletben részt vettek magyar, bolgár, lengyel és kelet-német egységek is. Csehszlovákia megszállása legalább 108 halálos áldozatot követelt, több százan megsérültek.

Ez a hadművelet volt a legnagyobb szabású katonai akció Európában a második világháború óta. Csehszlovákia megszállása véget vetett a prágai tavasz néven ismert demokratizálódási folyamatnak.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Matečná: Két hete nem találtunk újabb fertőzött sertéseket, de a helyzet súlyos

Drogdíler testvérpárt fogtak Dunaszerdahelyen

Kellemetlen: Danko zászlórúdja valójában nem is magasabb, mint a magyarországi

Robbanás volt egy halálos vírusokat tároló orosz laboratóriumban

Mestertolvajt fogtak Galántán: magára zárta az autót a lopási kísérlet közben

Ne legyen tabutéma az időskori bántalmazás

Legfrissebb galériák
Olvasta már?