Közélet

Bukovszky kétnyelvűséget javasol a postán is

Pozsony | Azokon a településeken, ahol a kisebbségek számaránya eléri a 20%-ot, a nyelvi jogok alkalmazása a Szlovák Postára is kiterjedne. Ez pedig azt jelentené, hogy minden nyilvános feliratot és tájékoztatást két nyelven kellene feltüntetni. Ezt Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos javasolta, aki ezzel kapcsolatban levelet írt Róbert Gáliknak, a Szlovák Posta vezérigazgatójának.
TASR

2018. április 27. 15:07

Bukovszky László - Somogyi Tibor felvétele

A levélben rámutatott, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbségek számaránya 20% felett van, nem csak az életveszélyt jelző, kötelező feliratokat kellene kétnyelvűen feltüntetni. „A szolgáltatások minőségének a javítása céljából kétnyelvűen lehetne feltüntetni minden nyilvános feliratot és tájékoztatást” – közölte Bukovszky. Bízik benne, hogy a Szlovák Posta az egyik legnagyobb szolgáltatást nyújtó intézményként, a megadott településeken, felelősségteljesen áll hozzá a kezdeményezéshez. 

2018. február 22. 07:09

Már van egyezség a kétnyelvű helységnévtáblákról, de többről nincs

Martina Macková, a Szlovák Posta szóvivője azt mondta a TASR-nek, hogy a társaság betartja az érvényes törvény által megszabott előírásokat a kötelező információk esetében. „Ha a törvények nem írják elő az információk kisebbségi nyelven való feltüntetését, és csupán ennek lehetőségét említik, akkor a Szlovák Posta a technikai és gazdasági lehetőségeihez mérten, minél szélesebb körben igyekszik két nyelven feltüntetni az információkat” – közölte Macková. 

Február közepén Bukovszky arról tájékoztatott, hogy eltávolították a szöveges feliratot tartalmazó közlekedési táblák fokozatos kétnyelvűsítésének adminisztratív akadályait. A tiltó és utasítást adó jelzőtáblákról van szó, valamint a tájékoztató, irányjelző és kiegészítő táblákról. Ez több mint 600 települést érint. Bukovszky ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy nem sorozatos cseréről, hanem a táblák fokozatos kicseréléséről van szó, ami az ez iránti érdeklődéstől és az anyagi lehetőségektől fog függeni. 

A kormánybiztos a Most-Híd több képviselőjével együtt azt is jelezte, hogy a kisebbségi nyelvi jogok alkalmazásán belül azon igyekeznek, hogy a 112-es segélyhívószám is szolgáltasson információkat a kisebbségek nyelvén.

Önnek ajánljuk

Szlovákiában a 7. legalacsonyabb a minimálbér az EU-ban

Tegnap a mában

Tizedik vb-érmét nyerte a komáromi kajakos

Befejeződött a tátrai vihar utáni mentőakció

VIDEÓ: Rémálom Budapesten villamost vezetni

Pártot alapítanának az elégedetlen gazdák, szeptembertől gyűjtik az aláírásokat

Legfrissebb galériák
Olvasta már?