Budaj nem tervezi, hogy lemond a környezetvédelmi tárca vezetéséről

Ján Budaj

Ján Budaj (korábban OĽaNO, ma Demokraták) környezetvédelmi miniszter pénteken azt igyekezett alátámasztani, hogy kollégájának, Samuel Vlčan földművelésügyi miniszter cégének megítélt 1,4 millió eurós támogatás jogos volt. Míg Vlčan már távozott a tisztségéből, Budaj nem tervez lemondani.

„A lemondásommal Eduard Hegert gáncsolnám el, ezt pedig nem szeretném megtenni” – jelentette ki Budaj. A miniszter a pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, Vlčan cége egy előre meghatározott rendszer eredményeként kapott állami támogatást. Ennek során azt is vizsgálták, a cég tulajdonosai között, amelynek a dotációt megítélték, van-e valaki összeférhetetlenségi helyzetben. Ugyanakkor nem tudta megmagyarázni, hogyan történhetett meg az, hogy nem derült ki Vlčan összeférhetetlensége, annak ellenére, hogy az erről szóló információk nyilvánosak. Budaj szerint az ügyben a rendszert kidolgozó befektetési, régiófejlesztési és informatizációért felelős minisztérium a felelős. Az utóbbit Veronika Remišová (Za ľudí) vezeti. A környezetvédelmi miniszter visszautasítja, hogy az ügyben erkölcsileg felelős lenne.

Budaj ezzel együtt azt állítja, a támogatás teljesen jogszerű volt, de ennek ellenére ő arra figyelmeztette a miniszterkollégáját, hogy a kormány jóhírének megőrzése okán nem tartja helyesnek a dotációt. Budaj belső ellenőrzést indít a környezetvédelmi tárcánál, hogy megbizonyosodjanak, jogilag helyesen jártak el. Kizárta, hogy korrupció történt volna, de szerinte a mezőgazdasági miniszter etikai vétséget követett el.

Galéria

„Eddig egyetlen eurót sem fizettünk ki a kérelmezőnek” – mondta Budaj Vlčan cégéről. Az immár a tisztségéből távozott mezőgazdasági miniszter egyébként kijelentette, a vállalata nem szeretne lemondani a dotációról. Budaj nem tudta megmondani, megállítják-e a kifizetést.

Vlčanon kívül az ügy miatt pénteken távozott a tisztségéből Rastislav Káčer (Demokraták) külügyi tárcavezető is. Mivel a kormánytól a parlament még tavaly decemberben megvonta a bizalmat és ezért ügyvezetői státuszban van, nem lehet új minisztereket kinevezni. A megüresedő tárcavezetői posztokat a jelenlegi kormánytagoknak kellene magukra vállalniuk. Így történt ez az egészségügyi minisztérium és a pénzügyminisztérium esetében is, az előbbi éléről Vladimír Lengvarský, míg az utóbbiról Igor Matovič távozott, a tárcákat formálisan Eduard Heger (Demokraták) ügyvezető miniszterelnök irányítja.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?