Közélet

Bősi vízi erőmű: visszaköveteli az állam a 17 milliós sikerdíjat

Pozsony | Az állam keresetet nyújt be Radomír Bžán ügyvéd ellen, bíróságon követeli vissza a kifizetett milliókat – erősítette meg a Markíza Televíziónak Peter Žiga (Smer-SD) gazdasági miniszter.
ÚJ SZÓ ONLINE

2018. március 29. 19:32

Radomír Bžán pozsonyi ügyvédi irodája előtt (Fotó: Emil Vaško, Plus jedeň den)

Bžán ügyvédi irodája korábban megnyert az államnak a bősi vízi erőművel összefüggésben egy 700 millió eurós pert. Az ügyvéd ezért aránytalanul magas jutalékot kapott. Az állam a jogi szolgáltatásokról kötött szerződést érvénytelennek tekinti, a pénzt már korábban lefoglalta a rendőrség.

„Keresetet nyújtottunk be, a feltételesen kifizetett összeg visszatérítését követeljük” – nyilatkozta Peter Žiga, hozzátéve: a bíróságon kívüli megegyezésre tett kísérletek kudarcot vallottak.

Az állam a Közbeszerzési Hivatal által elvégzett vizsgálat eredményeire alapozta a keresetet. A hivatal az MH Manažment cégnél, amely a Nemzeti Vagyonalap utódja, a jogi szolgáltatásokra kiírt versenypályázatokkal kapcsolatban több súlyos törvénysértést is feltárt. Bžán a vizsgálat eredménye szerint versenypályázat nélkül nyerte el a megrendelést, és a megbízás feltételei sem voltak átláthatóak.  

Az ügyvédi iroda a keresetet alaptalannak tartja és azzal érvel, hogy ha egyszer a szerződő felek megegyeznek és elfogadják a feltételeket, utólag már nem vonható kétségbe az egész szerződés.
 

2017. november 10. 14:55

Bžán megkapta a rekordösszegű tiszteletdíjat, de nem költheti el

Žiga kijelentette: Bžán megnyerte a pert, ezért valamilyen jutalék jár neki, de erről a bíróság dönt.  Az ügyvéd sikerdíja eredetileg 70 millió euró lett volna, végül mintegy 17 millió eurót fizettek ki neki, de a minisztérium már ekkor kilátásba helyezte, hogy bíróságra adja az ügyet. A keresetet négy hónapig készítették elő, és március elején nyújtották be. (TASR)

Önnek ajánljuk

Kettős termékminőség: akár 2 millió euró is lehet a büntetés

Kihelyezett kiállítások Taksonyon és Tallóson

50 ezer eurót szavazhatunk meg az emlékművek felújítására

Pellegrini a beruházásokról is tárgyalni fog a japán miniszterelnökkel

A rendőrség érdekházasságokat leplezett le a nyitrai régióban

Hatalmas kárt okoztak a kürti gazdáknak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?