Bizonyítvány helyett kivonat

Pozsony |

<p>Nem bizonyítványt, hanem csak értesítőt, (a központi magyar fordítás szerint „kivonatot”) kapnak ma az alapiskolás és középiskolás diákok. A törvény most januárban lépett érvénybe. Az oktatásügyi minisztérium magyarázata szerint azért volt szükség a változtatásra, mert a félévkor kiadott hivatalos, vízjellel és pecséttel ellátott okmányokat év végén már nem lehetett visszatenni a nyomtatóba, ha a papír kicsit is meggyűrődött.</p>

A dokumentum tehát nem hivatalos, nincs rajta az iskola bélyegzője, az igazgató aláírása, a mulasztott órák száma és a szakkörlátogatás sem. Sőt, ha az igazgatója úgy dönt, még az osztályzatokat sem kell feltüntetni, elég a szóbeli értesítés arról, hogyan teljesít a diák egy-egy tantárgyból. Elegendő tehát az is, ha az osztályfőnök az ellenőrző könyvecskében értesíti a szülőt.

„A kivonat formáját az iskola, vagy az osztályfőnök határozza meg, ez a dokumentum nem helyettesíti a hivatalos, vízjeles bizonyítványt” – áll az oktatásügyi minisztérium tájékoztatójában Vízjeles, fejléccel, bélyegzővel, a gyerek adataival ellátott hivatalos dokumentumot a diákok csak év végén kapnak, azon mindkét félév jegyei szerepelnek minden tantárgyból. A „kivonatosztás” ma van, pénteken, február 3-án lesz az egynapos félévi szünet. A második félév holnap, február elsején kezdődik. A tavaszi szünet Pozsony, Nagyszombat és Nyitra megyében február 18. és 27. között lesz, Kassa és Eperjes megyében február 25-e és március 5-e, Besztercebánya, Zsolna és Trencsén megyében pedig március 3-a és 12-e között.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?