Közélet

Bírságokkal javítanák a baleseti statisztikát

Hivatalosan is bejelentette a rendőrség, hogy az elmúlt 50 évben 2016 volt a második legbiztonságosabb év a szlovákiai utakon.
Demecs Péter

2017. január 5. 09:14

Közúti balesetben 242-en haltak meg. A halálesetek száma az egész Európai Unióban csökken, az országok viszont eltérő taktikát választottak a közúti biztonság fokozásáért.
2016 a statisztikában a rekordévnek számító 2013 után kerül a második helyre; akkor 223 áldozatot szedtek az utak. A baleseti statisztikák 2008-tól, a közúti közlekedésről szóló szigorúbb jogszabály bevezetésétől kezdtek csökkenni, becslések szerint azóta összesen körülbelül 3000 emberrel kevesebb halt meg az utakon, mint a jogszabály szigorítása előtt.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"261317","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"316","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
 
A környező uniós országok közül Szlovákia érte el a legjobb eredményt, tavaly egymillió lakosra 45 haláleset jutott, míg Ausztriában 50, Csehországban 56, Magyarországon 58, Lengyelországban pedig 70. Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány viszont elismerte, hogy az ország lassan eléri azt a határt, amelynél jobb eredményt – tekintettel az autók növekvő számára és az úthálózat minőségére – már végképp nem vagy csak nagyon nehezen lehet elérni. „A következő lehetőség az objektív felelősség automatizált rendszerének teljes bevezetése” – mondta Gašpar. A legtöbb halálos kimenetelű baleset azért történt, mert a sofőr nem szentelt kellő figyelmet a gépkocsivezetésnek, például telefonált vagy SMS-üzenetet írt. Ezért a rendőrség nem tartja kizártnak, hogy bizonyos szabálysértésekért megemelik a bírságokat; azt, hogy milyen mértékben és mely szabálysértéseket érintené a szigorítás, egyelőre nem tudni.
 
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"261318","attributes":{"alt":"Elrettentőnek szánt belügyminisztériumi video balesetekről és helyszínelésekről","class":"media-image","title":"Elrettentőnek szánt belügyminisztériumi video balesetekről és helyszínelésekről","typeof":"foaf:Image"}}]]
 
Minden uniós országban próbálják csökkenteni a közúti balesetek számát, viszont nem mindenütt próbálják ezt a célt a bírságok emelésével elérni. Például Svédországban – ahol a legbiztonságosabb az Európai Unió úthálózata – a szankciók helyett a biztonsági intézkedésekre helyezik a hangsúlyt. A svéd kormány filozófiája szerint ugyanis a biztonság fontosabb a gyorsaságnál és a kényelemnél. A svédek azt követően tudták jelentősen csökkenteni a halálesetek és a karambolok számát, hogy a községekben csökkentették a sebességhatárt, a kerékpárutakat sok helyütt korlátokkal különítették el az autóutaktól, vagy speciális villogófényes gyalogosátkelőket alakítottak ki. Szlovákiában a biztonsági intézkedések helyett egyelőre az objektív felelősség elvén alapuló bírságolási rendszer bővítését vették csak tervbe.
 
242 halálos áldozat volt tavaly az utakon
 
A tavalyinál jobb baleseti mutatókat csak 2013-ban és 1989 előtt sikerült elérni, bár a rendszerváltás előtt még lényegesen kevesebb autó közlekedett az utakon. 2016-ban jelentősen csökkent az ittas gépjárművezetők okozta balesetek száma is, az utakon összesen 242 ember halt meg.
 
A pozitív eredményeket a rendőrség azzal magyarázza, hogy sikerült több új sztrádaszakaszt átadni, a rendőrök gyakrabban ellenőriztek a balesetveszélyes szakaszokon és több rossz állapotban levő alacsonyabb rendű utat is sikerült megjavítani.
 
Az autósok veszélyben
 
A közúti forgalomban tavaly is az autósok voltak a legnagyobb kockázatnak kitéve, 136 áldozat ugyanis gépkocsiban ült. Pozitív eredmény, hogy kevesebb kerékpáros, gyalogos és motorkerékpáros halt meg. S bár kilenc gyalogossal kevesebb halt meg, mint 2015-ben, 69 százalékuk rossz látási viszonyokban, sötétedéskor vesztette életét, főként azért, mert sötét öltözékben közlekedett az út szélén. A legtöbb balesetet – mint minden évben – tavaly is a sofőrök figyelmetlensége okozta. A második leggyakoribb ok a gyorshajtás, a harmadik pedig a közúti forgalom egyéb szabályainak megszegése.
2016 legtragikusabb hete a 37. volt, amikor tizenketten haltak meg balesetekben, ellenben két olyan hét is volt, a 10. és a 14., amikor egyetlen halálos áldozat sem volt. A legtöbb karambol a Zsolnai kerületben történt, közlekedésbiztonság szempontjából a Zsolnai, a Nyitrai, a Zólyomi és a Korponai járás lett a legveszélyesebb. „Biztosak lehetnek benne, hogy idén ezekben a járásokban jóval több közúti ellenőrzés lesz” – mondta Gašpar. A legtöbb halálos kimenetelű baleset (103) az elsőrendű utakon történt, a legkevesebb pedig autópályán (7) és gyorsforgalmi úton (7).
 
22 millió euró bírságot szabtak ki
 
Ami a bírságolást illeti, tavaly 22 millió eurót gyűjtött be a rendőrség szabálysértőktől, ami körülbelül ötödével kevesebb az egy évvel korábban begyűjtött összegnél. S bár a rendőrség nem tartja kizártnak, hogy bizonyos szabálysértésekért megemelik a bírságot, Robert Kaliňák belügyminiszter szerint az sem kizárt, hogy a kevésbé súlyos kihágásokért kevesebbet fogunk fizetni.
A baleseti statisztikák tavaly minden egyes szempontból javultak, kevesebb karambol történt, kevesebb volt a súlyos és könnyű sérült is. „Mindezt annak ellenére sikerült elérni, hogy az országban közlekedő gépkocsik és a sofőrök száma is folyamatosan emelkedik” – közölte Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány. Az elmúlt tíz évben egymillióval nőtt a regisztrált gépkocsik száma az országban; tavaly összesen 2 949 007 gépjármű volt. Tíz év alatt a sofőrök száma is emelkedett, több mint 700 ezerrel a jelenlegi 3 466 023-ra.
 
Hol a határ?
 
S bár Gašpar elismerte, hogy lassan elérjük a határt, amelytől – tekintettel az úthálózat minőségre és a gépkocsik számára – jobb baleseti mutatókat nem nagyon lehet majd elérni, az év első felében mégis kidolgoznak egy közlekedés-biztonsági koncepciót, melynek egyetlen célja az lesz, hogy 2020-ig 172-re csökkentsük a közúti balesetek során egy évben elhunyt személyek számát.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Beke Zsolt

Elképzelhető, hogy újraindul

sdf

Balesetet szenvedett Eduard Heger kormányfő

maszk

Miért is kell a reszpirátort hordanunk kültéren? A virológus válaszolt!

depresszió

Egy évtizedre visszatekintve 2020-ban történt a legkevesebb öngyilkosság

Mária Kolíková

A foglalkozásra és az életkorra is kitér a kötelező oltásról szóló elemzés

schafer

Schäfer András már Berlinben van orvosi vizsgálatokon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.