Miért pittyog az autó, és miért remeg a volán? Az autók már azt is figyelik, hova nézünk!

Táblák
Pozsony |

Akár tetszik valakinek, akár nem, egy újonnan vásárolt autóval olyan rendszereket is megveszünk, amelyeket nem rendeltünk meg. Jelenleg az Európai Unió (EU) területén forgalmazott új autók kötelező tartozékává vált, vagy rövidesen ebbe a kategóriába kerül több olyan rendszer, amely növeli a biztonságot és az autó árát is, mivel korábban csak a választható extra felszereltség részeként lehetett megvenni ezeket a rendszereket, mostanra viszont kötelező a megvásárlásuk, vagy másképp: ezek nélkül autót már nem vesznek. Miről is van szó?

Azt, hogy az autó kellemetlen sípolással figyelmeztet menet közben a kikapcsolt biztonsági övekre, már talán mindenki megszokta. A jobban felszerelt autókban már a hátsó sorban utazók biztonsági öveit is be kell kapcsolni, ha nem akarjuk hallani a kellemetlen sípolást. Tavaly viszont az újonnan forgalmazott autókban újabb hangjelzés jelent meg, és ezek a figyelmeztetések csak sokasodni fognak. 

ISA

2022 májusától lépett érvénybe az a jogszabály, melynek értelmében minden, az EU-ban forgalomba hozott új típusú autót fel kell szerelni az úgynevezett intelligens sebességkorlátozó rendszerrel (ISA – Intelligent Speed Assistance). Ennek lényege, hogy az autó hangjelzéssel figyelmeztet, ha túlléptük az előírt sebességet. Azzal, hogy kötelezővé tették új rendszer használatát, csökkenteni akarják a gyorshajtás miatt okozott közúti baleseteket. 

Hogyan működik a rendszer? A modern autók szélvédőjében az esetek többségében van egy kamera, amely figyeli a közlekedési táblákat, így a sebességkorlátozást előíró útjelző táblákat is. Az autó rendszere a GPS térképek alapján, online is letöltheti az előírt sebességekről szóló aktuális információkat. Ezek alapján pedig a rendszer figyeli, hogy betartjuk-e a sebességet. Ha nem, akkor egy véget nem érő, eléggé idegesítő hangjelzéssel figyelmeztet minket a lassításra. 

rendszer

A tapasztalat azt mutatja, hogy minden autóban kicsit másképp van beprogramozva rendszer. Némelyik ugyanis már akkor elkezd jelezni, ha városban, ahol 50 km/óra az előírt sebesség, 52 km/órás sebességgel haladunk. Máshol csak akkor jelez, ha az előírt sebességet úgy 5–6 km/órával léptük túl. 

Viszont nem a sípolás az egyetlen módszer, amivel az autó a tudtunkra adja, hogy a megengedettnél gyorsabban hajtunk. Mivel ez a legolcsóbb megoldás, a gyártók többsége ezt alkalmazza, de rendelkezésre áll például még a volán vibrálása, a gázpedál aktív közbeavatkozása vagy az autó teljesítményének korlátozása. A volán vibrálással rendszerint arra szokott figyelmeztetni az autó, ha vezetés közben kitérünk a sávunkból. Előfordulhat, hogy ha sokáig figyelmen kívül hagyjuk a gyorshajtásra figyelmeztető sípolást, a gázpedál a letaposással ellentétes irányban fejt ki erőt, hogy a lábunkra gyakorolt nyomással figyelmeztessen a lassításra. Az autó teljesítményének korlátozása is lehetőség, de csak nagyon elvétve alkalmazzák.

Kikapcsolható a rendszer?

Igen, és talán épp ez az egyik legnagyobb gyengéje. Az uniós előírások ugyanis csak azt határozzák meg, hogy a rendszernek minden egyes elindulásnál, startolásnál be kell kapcsolnia, ám a kikapcsolást már nem korlátozzák. Megmondom őszintén, ha a figyelmeztetést nem lehetne kikapcsolni, nagyon nagy valószínűséggel kénytelen lennék mindig pontosan betartani az előírt sebességet, a sípolás ugyanis egy idő után annyira idegesítő, hogy hosszabb távon kibírhatatlan hallgatni.

Nem véletlen, hogy az autógyártók úgymond azon kezdtek versengeni, hogy ki talál egyszerűbb módszert a kötelezővé vált biztonsági rendszerek deaktiválására. Egyeseknél a médiarendszer menüjén keresztül, a biztonsági rendszerek beállításánál lehet kikapcsolni a funkciót, s ehhez nemegyszer 4–5 gombnyomás is szükséges. Máshol a médiarendszer képernyőjén keresztül beállíthatunk különböző rövidítéséket az egyes funkciók kezelésére, így a deaktiválás mondjuk már csak két klikket igényel. Találkoztam már viszont olyan megoldással is, hogy a rendszer kikapcsolására egy külön gomb szolgál a műszerfalon. 

rendszer

Az már más kérdés, hogyan viszonyulnak majd mindehhez a biztosítók. Elképzelhető ugyanis, hogy idővel úgy módosítják a gépkocsikra vonatkozó kötelező vagy balesetbiztosítás feltételeit, hogy a keletkezett kárt csak abban az esetben fogják megtéríteni, ha a kötelező biztonsági rendszerek az ütközés pillanatában nem voltak deaktiválva. Ha ilyen szabályok lennének érvényben, akkor a sofőrök háromszor meggondolnák, hogy kikapcsolják a gyorshajtásra figyelmeztető rendszert vagy sem.

Egyébként a legmodernebb autókban már jelenleg is létezik egyfajta feketedoboz, amely pontos adatgyűjtést végez az autó használatáról. Ennek köszönhetően baleset esetén nemcsak a gyártó, hanem a rendőrség is könnyen utánajárhat annak, hogy műszaki hiba vagy a sofőr figyelmetlensége okozta-e a balesetet. Ha például egy sofőr azt állítja, az autó nem reagált a fékezésre, ezért nem tudta elkerülni az ütközést, a feketedoboz adatai igazolhatják, hogy a sofőr ütközés előtt nem a fék-, hanem a gázpedált taposta. 

Skoda

A gyorshajtás probléma

Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács (ETSC – Euopean Transport Safety Council) legutóbbi felmérése szerint az Európai Unióban egymillió lakosra leszámítva évente átlagosan 50 ember veszíti életét közlekedési balesetben. A karambolok jelentős része a gyorshajtás miatt történik. A halálos autóbalesetek 38 százaléka történik városban, 55 százaléka vidéki utakon, 8 százalékuk pedig autópályán. Érdekes adat az is, hogy a legtöbb sofőr a vidéki utakon lépi túl az előírt sebességet, ezt követik az autópályák majd a városi utak.

A tragikus balesetek elkerülésének egyik leghatékonyabb módja az ETSC szerint az előírt sebesség betartása. Ezzel a balesetek 30, a halálos kimenetelű karambolok pedig 20 százalékkal visszaszoríthatók. Ezért is tették kötelezővé a gyorshajtásra figyelmeztető rendszert. 

Újabb figyelmeztetés

A tesztautók átvételéénél már kezdem megszokni, hogy még indulás előtt deaktiválom a gyorshajtásra figyelmeztető rendszert. A minap viszont megfeledkeztem róla, így vezetés közben kellett kikapcsolnom az irritáló sípolást. A pittyogás viszont azután sem szűnt meg, hogy deaktiváltam az ISA-t. Minél jobban kerestem a médiarendszer menüjében, a beállításokban, mit lehetne még kikapcsolni, annál hangosabban és intenzívebben sípolt. Szinte az őrület határára kergetett az autó, mikor rájöttem, hogy a volánon van egy apró, mesterséges intelligenciával vezérelt kamera, amely figyeli a szememet, és ha nem az útra nézek, automatikusan elkezd sípolni. Néha ez a kamera a műszerfalon van. Elég hosszabb ideig a visszapillantó tükörbe, vagy a médiarendszer kivetítőjére nézni, és azonnal megszólal a kellemetlen figyelmeztetés.

Ennek használata még nem kötelező, viszont néhány prémiumkategóriás márka már évek óta alkalmazza, mások csak az utóbbi években kezdték használni. 

baleset

Vészfékező rendszer

r az olcsóbb, alacsonyabb besorolású autók esetében is gyakran alaptartozéknak számít ez a rendszer, amely az autókkal vagy más akadállyal való ütközés megelőzésére, vagy épp a karambol következményeinek csökkentésére szolgál. Bevallom, engem egyszer már megmentett, mikor egy parkolóhelyről való kitolatás közben nem láttam egy balról a főúton érkező gépkocsit. Az autóm automatikusan lefékezett helyettem, bár a fékezés olyan intenzív volt, hogy elsőre azt hittem, nekitolattam valaminek, az ütközést mégis ennek köszönhetően sikerült elkerülni. 

Ez a rendszer is jelentős fejlődésen esett át, hiszen míg eleinte csak más autók közeledésére reagált, idővel már a motorkerékpárokat, újabban pedig a kerékpározókat és a gyalogosokat is képes felismerni. Idén júniustól már ezt a rendszert is kénytelenek leszünk megvenni az új autókban. 

A hátsó ülések

Egyes gyártók elérhetővé tettek egy másik, érdekes figyelmeztetést. Az autó leállás után figyelmezteti a sofőrt, hogy nézzen hátra, nem felejtett-e valami a hátsó üléseken. Ez azért is hasznos, mert kisebb az esélye annak, hogy az üléseken hagyunk valamilyen értékes dolgot, például notebookot, amit aztán ellophatnak. Nem utolsó sorban viszont életeket is menthet, hiszen nemegy olyan eset történt, amikor a szülők megfeledkeztek a hátul alvó gyermekükről, aki nyáron a felforrósodott autóban az életét vesztette. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?