Bírálja a Magyar Fórum a közigazgatási reform tervezetét

simon zsolt

A parlamenten kívüli Magyar Fórum bírálja a belügyminisztérium közigazgatási reformtervezetét. Az elképzelést rossznak és elfogadhatatlannak tartja – jelentette ki Simon Zsolt, a párt elnöke.

„Egyrészt járásokat szüntetne meg, másrészt a megyei közigazgatás távolabb kerülne az emberektől. Nem foglalkozik a hatáskörökkel és egyáltalán nem reagál arra az igényre, hogy a polgármestereket jobban bevonják a régiófejlesztésbe” – hangsúlyozta Simon.

A Magyar Fórum elképzelése több történelmi megye működéséből indulna ki, járások nélkül. A megyék a járási hivatalok egyes jogköreit is gyakorolnák, a polgármesterek lennének a megyei képviselők, az általuk képviselt települések lélekszáma alapján, de polgármesterként nem kapnának külön jutalmazást a képviselői munkáért.

„Ehhez a változáshoz az új megyék anyagi helyzetét is erősíteni kellene, de végső soron a közpénzek megtakarítását jelentené, és hatékonyabb lenne a regionális különbségek felszámolása szempontjából” – tette hozzá Simon.

A belügyminisztérium által elkészített közigazgatási reformtervezet érintené a járási hivatalokat, az átruházott jogköröket, a helyi és regionális önkormányzatokat, valamint Pozsony és Kassa jogállását. A tárca márciusban egyeztetett az önkormányzatok szervezeteivel. Hangsúlyozta, hogy a reform továbbra is csak az előkészítő szakaszban van és ebben a kormányzati ciklusban nem kerül be a törvényalkotási folyamatba.

A tervezetet több párt és a Szlovákiai Városok Uniója is kritizálta már. Bár a reformot az unió is szükségesnek tartja, mert a jelenlegi helyzet nem kielégítő, de átfogó megoldást szorgalmaz, nem részmegoldásokat. Branislav Tréger, a Szlovákiai Városok és Falvak Társulásának (ZMOS) elnöke kijelentette, a reformhoz időre van szükség, és a tervezése során ki kell szűrni azokat a hibákat, amelyek a gyakorlatban gondokat okoznának, emellett ha tehetné, a közigazgatási reformot az önkormányzatokra bízná.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?