Közélet

Bilčík: A CoFoE javában zajlik, meghatározzák a legfontosabb javaslatokat

Pozsony | Múlt hét végén került sor az Európa jövőjéről szóló konferencia (CoFoE) második online paneljére, amely az emberi jogokkal, értékekkel, biztonsággal és a jogállam kérdéseivel foglalkozott.
TASR

2021. november 19. 18:30

Vladimír Bilčík
- TASR/AP-felvétel

Vladimír Bilčík (Spolu) szlovák európai parlamenti képviselő szerint a konferencia már javában zajlik, jelenleg az EU jövőjére vonatkozó legfontosabb javaslatok meghatározásának szakaszában van.

„A konferencia ténylegesen működni kezdett, nemcsak az ülésteremben, hanem a munkacsoportokban is” – közölte. Emlékeztetett: munkacsoportok jöttek létre, amelyekben a polgárok képviselői mellett az európai parlament, a nemzeti parlamentek és kormányok képviselői is jelen vannak.

Feltétlenül beszélnünk kell arról, hogy milyen irányba haladjon az Európai Unió. Európa polgárai már 2016-tól várnak egy efféle dialógus kibontakozására. Ezt Ivan Korčok külügyminiszter közölte a TASR-nek adott interjújában az Európa jövőjéről szóló konferencia kapcsán.

A külügyi tárca vezetője emlékeztetett arra, hogy még 2016-ban, amikor az Egyesült Királyság úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból, megígérték az  európai embereknek, köztük a szlovák állampolgároknak, hogy konferenciát rendeznek, amelynek az lesz a témája, hogy merre kell haladnia Európának.

„Akkor azt mondtuk a lakosságnak, hogy értjük, mit jelent, ha egy tagállam kilép az unióból. Aztán olyan dolgok következtek, amelyek csak még jobban rávilágítanak arra, hogy beszélni kell Európa jövőjéről” – mondta.

„Arra összpontosítunk, hogy tárgyaljunk a lakosokkal, a fiatalokkal, a különböző társadalmi rétegek és az üzleti szféra képviselőivel. Mindazokkal, akik konkrét hatással vannak az EU-ra” – mondta Korčok, és hozzátette, hogy a külügyminisztérium képviseletében Martin Klus államtitkár szervezi a konferencia körüli teendőket.

Korčok arról is tájékoztatott, hogy augusztus végén szlovákiai körútra indultak a kormány képviselői, több városba és régióba is ellátogattak, hogy közvetlen párbeszédet folytassanak a polgárokkal.

„De szeretném elmondani azt is, hogy ma a Covid-19-járvány foglalkoztatja az embereket. Minden ekörül forog, ami érthető, mert az egészségről, a gazdaságról és a munkahelyekről van szó. Ezért nem egyszerű ez a párbeszéd” – mondta a szlovákiai CoFoE kapcsán.

Az Európa jövőjéről szóló konferencián (CoFoE) közvetlenül részt vevő polgárok eddigi kezdeményezései nagyon hasznosak voltak. Ezt Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság (EB) intézményközi kapcsolatokért és stratégiai perspektíváért felelős alelnöke jelentette ki a TASR-nek adott interjújában.

Az uniós biztos emlékeztetett arra, hogy az EB két másik alelnökével – Věra Jourovával és Dubravka Šuicovával – együtt az Európa jövőjéről szóló konferencia végrehajtó bizottságában tevékenykedik. Külön-külön egy-egy munkacsoportot is vezetnek, amelyek tagjai a különböző tagállamokból véletlenszerűen kiválasztott polgárok, EP-képviselők, valamint a nemzeti parlamentek képviselői.

Šefčovič, aki az egészségügyi munkacsoport elnöke, elmondta, hogy a csoport első strasbourgi ülését nagyon hasznosnak és ösztönzőnek találta. Méltatta a polgári kezdeményezéseket, például a határokon átívelő egészségbiztosításra, a fogászati ellátás egyetemes európai megközelítésére, vagy a gyógyszerekhez való jobb hozzáférésre vonatkozót. Hozzátette: nem felejti el az egyik közép-európai ország polgárának kijelentését, miszerint a ma született gyermekek a jobb egészségügyi ellátás következtében Nyugat-Európában talán tovább élhetnek majd, mint Közép-Európában.

Az Európai Parlamentnek (EP) nem sikerült megvalósítania azt a javaslatot, mely szerint a konferencián a nyugat-balkáni országok is közvetlenül részt vettek volna. Ezt Vladimír Bilčík közölte a TASR-nek adott interjújában. A európai parlamenti képviselők ugyanakkor meghívták a térség országainak képviselőit, hogy ha távúton is, de kapcsolódjanak be a konferencia plenáris ülésébe, amely Strasbourgban, október végén valósult meg.

Mint elmondta, az online lehetőséget több nyugat-balkáni ország politikusa is kihasználta – leginkább talán Djordje Radulovic montenegrói külügyminiszter. A képviselő szerint ez is azt bizonyítja, hogy Montenegró az unióba való belépés élharcosa a térségben.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
nyugdíjas

Egy rossz döntéssel tízezreket bukhatunk a 2. nyugdíjpilléren

Katerína Vytvytska

A Kijevben élő Katerina vérfagyasztó vallomása: a táskám összecsomagolva, a legrosszabbra számítunk!

Decsi andrás

Az év edzője nagyon nehezen éli meg a döntőket

Orosz katona egy hadgyakorlat során Fotó: TASR/AP

Orosz-ukrán háború: Szlovákia orosz lőtávolba került

Rókusfalvy Lili

Szombat este indul A Dal 2022

kalasnyikov

Egy ukrán sorkatona agyonlőtte öt társát

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.