Közélet

Az ügyészség elutasította Kočner panaszát

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) elutasította Marian K. és ügyvédje panaszbeadványát, melyet a Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolása ügyében Marian K. ellen indított büntetőeljárás miatt nyújtottak be. Erről Marek Para ügyvéd tájékoztatta a TASR hírügynökséget.
TASR

2019. április 26. 10:12

Frissítve
Marián Kočner - TASR-felvétel

Az ügyvédnek pénteken kézbesítették az erről szóló határozatot, az ügyfelének, Marian K.-nak pedig csütörtökön (4. 25.) küldték el a határozatot az lipótvári börtönbe. Para elmondása szerint az ÚŠP április 15-én utasította el a panaszt annak ellenére, hogy a nyomozó a mai napig nem tette lehetővé, hogy az ügyvéd belenézhessen az ügyiratba. Emiatt a panaszt nem tudta hatékonyan megindokolni. „A panasz indoklásának meghosszabbított határidejét ráadásul Peter Juhas nyomozó szabta meg, akinek az elfogultságáról az ÚŠP eddig nem határozott” – tette hozzá az ügyvéd, aki szerint az eljárás egyértelműen törvénytelen, célzatos és nélkülözi a bizonyítékokat. Para kilátásba helyezte, hogy ügyfelével rendkívüli jogorvoslatért folyamodnak. Az ÚŠP határozatát Jaromír Čižnár főügyész bírálhatja felül.

„A Speciális Ügyészi Hivatal ügyésze az ügyirat és M. K. terhelt panaszának áttanulmányozását követően április 15-én elutasította az eljárás indítása ellen benyújtott panaszbeadványt, mivel azt indokolatlannak találta” – reagált pénteken a TASR megkeresésére Andrea Predajňová, a Főügyészség szóvivője.

Az Országos Rendőr-főkapitányság sajtóosztálya csütörtökön arról tájékoztatott, hogy a nyomozó eljárását az ÚŠP törvényes ügyésze felügyeli, és a terhelt jogait gondosan betartják.

Marian K. vállalkozót nemrég azzal gyanúsították meg a hatóságok, hogy ő rendelte meg Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolását, akivel együtt meghalt a jegyese is. A bűncselekmény indítéka az áldozat újságírói munkája lehetett. Az eljárás indítása ellen Para panaszt nyújtott be a Speciális Ügyészi Hivatalnak. Március végén Marian K. és a Kuciak-gyilkosság másik gyanúsítottja, Tomáš Sz. ellen illegális fegyvertartás és fegyverkereskedelem ügyében is eljárás indult.
 

Marian K. jelenleg szigorított őrizetben van az ún. televíziós váltók ügyével összefüggésben. Eddig Pozsonyban, Lipótvárban, Besztercebányán, majd ismét Újvároskában tartották fogva őt. Tavaly nyár óta kétszer kérelmezte a szabadlábra helyezését, amelyet mindkét esetben elutasított az elsőfokú bíróság és a fellebbviteli bíróság is.
 

Pavol R. és Marian K. ellen a TV Markíza tett feljelentést értékpapír-hamisítás és az igazságszolgáltatás akadályozása miatt. A magán TV-társaság már a per kezdetén megkérdőjelezte a váltók eredetiségét azzal érvelve, hogy a per tárgyát képező váltók nem szerepelnek sem a Markíza könyvelésében, sem azoknak a cégeknek a könyvelésében, melyek állítólagos tulajdonában voltak még a jogosulatlan igények támasztása előtt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A rosszindulat viszi romlásba az emberiséget

Ma kezdődik a pozsonyi Nepela Memorial

Birkózó-vb a tévében

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Az észak-európai partvidékeken megnövekszik az áradások veszélye a klímaváltozás miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?