Közélet

Az SNS tárgyalna még a rendőrfőnök-választás új szabályairól

Pozsony | A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) további tárgyalásokat akar folytatni az országos rendőrfőkapitány választásának az új szabályairól. A párt elutasítja a rendőrfőnök javasolt hétéves megbízatási idejét. A nemzetiek szerint az lenne az igazságos, ha a rendőrfőnök előre meg nem határozott ideig lehetne a funkciójában. Ez a párt állásfoglalásából derült ki, amelyet az továbbított a sajtónak.
TASR

2018. augusztus 24. 13:34

Andrej Danko - TASR-felvétel

„Társadalmilag az lenne az igazságos és demokratikus, ha az országos rendőrfőkapitányt ezentúl előre meg nem határozott időre választanánk. Ha ma megszavaznánk is a törvényt arról, hogy az országos rendőrfőkapitányt hét évre választjuk, akkor sincs semmi probléma, hiszen az új parlament ezt az időszakot lerövidítheti, illetve találhat okot a rendőrfőnök leváltására” – közölte az SNS.       

A nemzetiek szerint a rendőrfőnök-választás problémáiról a következő koalíciós tanácson lesz szó. „A rendőrségen belül több rendszerszintű változtatásra van szükség, nemcsak a rendőrfőnök-választás megváltoztatására és a rendőrségi felügyelet helyzetének a kezelésére” – tette hozzá az SNS, aki a saját javaslatát a következő koalíciós tanácson terjeszti elő. 

„Az SNS a komplex változtatásokat támogatja, és kategorikusan elutasítja azt az állítást, hogy a rendőrfőnök-választást bármilyen feltételhez kötnék” – hangsúlyozta a párt.

2018. augusztus 23. 15:41

Grendel: jó hír, hogy nincs döntés az országos rendőrfőkapitány kinevezéséről

A kormánynak múlt szerdán kellett volna döntenie a rendőrfőnök-választás új szabályaival kapcsolatos törvénymódosításról. Végül azonban szeptember elejére halasztották a tárgyalást, mivel a hétéves megbízatási időt a szakmai nyilvánosság nagy része bírálta. Denisa Saková (Smer-SD) belügyminiszter további tárgyalásokat tervez a témáról, és nem zárta ki, hogy a javasolt megbízatási idő változni fog.
 

A javaslat szerint a rendőrfőnököt továbbra is a belügyminiszter nevezi ki, de ezt egy versenyvizsga előzi meg, és a jelöltnek a parlament védelmi bizottságának az ajánlására is szüksége van. Az országos rendőrfőkapitány kinevezésében tehát egyet kell értenie a vizsgabizottságnak, a védelmi bizottságnak és a belügyminiszternek. A változtatások a rendőrségi felügyelőséget is érintik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Koleszterin, a csendes gyilkos

Tablók viadala: tardoskeddi győzelem!

Matečná: A termékek 31 százalékánál tapasztaltak kettős minőséget

Átfogó parkolási politika helyett egyelőre két parkoló lehet fizetős

Renault Kadjar: a francia elegancia

Zdeno Chára lett az év hokisa

Legfrissebb galériák
Olvasta már?