Közélet

Az SNS nagy megújulása

Pozsony | 2015 a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) éve volt, a felmérések alapján még ha nem ragyog is egykori fényében a párt, régi dicsősége visszatérőben.
Szalay Zoltán

2015. december 12. 13:30

Andrej Danko pártelnök 2012-es hatalomátvétele után meghirdette a párt megújhodását, és a jelenlegi adatok szerint minden esélye megvan rá, hogy visszavezesse pártját a parlamentbe. Pedig nem ez volt az SNS első hullámvölgye.
 
A nemzetiek egyszer már kiestek a parlamentből, Ján Slota akkori pártelnök és nagy riválisa, Anna Belousovová konfliktusa miatt, ami pártszakadáshoz vezetett, és a 2002-es választások során parlamenten kívülre sodorta a többszörös kormánypártot. Slotának azonban sikerült talpra állnia, olyannyira, hogy 2006-ban a harmadik helyen zárták a választásokat, és a nemzetiek újra a kormánykoalíció részesei lehettek. A következő négy év hatalmas SNS-es botrányoktól volt hangos, a párt számos tisztségviselőjét és delegáltját kapták korrupciós ügyeken, Slota pedig sorra szolgáltatta a rasszista és egyéb kirekesztésen alapuló szalonképtelen megnyilvánulásokat. A botrányos kormányzás miatt elfordultak a szavazók a párttól, amely lassacskán újra törpepárttá vált, és 2012-ben kiszorult a parlamentből.
 
Ekkor érkezett Andrej Danko, aki felváltotta Ján Slotát a pártelnöki poszton, és meghirdette az „új SNS” programját. Danko megnyilvánulásaiban a tisztességes politizálásra helyezi a hangsúlyt, megjelenése visszafogott, nyilatkozataiban összehasonlíthatatlanul mérsékeltebb, mint Ján Slota. Danko rendezte a párt anyagi helyzetét: elnökké választásakor csőd fenyegette az SNS-t, ám néhány hónap múlva már stabil helyzetről beszélt. Megerősödéséhez nagyban hozzájárult a TA3 hírtelevízió, ahol Andrej Danko egyértelműen a leggyakoribb vendégek közé tartozik.
 
Kicsoda Danko?
Andrej Danko gyakran hangoztatja, hogy neki már semmi köze a Ján Slota vezette SNS-hez. Ugyanakkor már 2006 óta dolgozik a pártnak, eleinte képviselői asszisztensként, majd a párt jogi tanácsadójaként. Danko Nagyrőcéről származik, Pozsonyban szerzett jogi diplomát 1998-ban, majd ügyvédi praxisba kezdett, amit máig nem adott fel. 2010 óta mint az SNS első alelnöke tevékenykedett, míg 2012-ben elnökké nem választották.
 
Danko visszavett abból a szélsőséges hangnemből, amely Slotára volt jellemző, a magyar politikusokkal kiegyensúlyozott kapcsolatokra törekedett. Az SNS-t nem jobb- vagy baloldali, hanem hazafias pártként határozza meg. Retorikájának vitathatatlan sikerét mutatja, hogy míg pártját 3,5 százalékos támogatottsággal vette át, ma 6 százalék körül mérik, de volt már 8 százalékos eredménye is. „Danko jelentős rokonszenvre tett szert nemcsak az SNS, hanem más pártok szavazói körében is, sikerült elérnie, hogy másként nézzenek az SNS-re, mint Ján Slota idejében” – fejtette ki lapunknak Martin Slosiarik, a Focus ügynökség elemzője.
 
Hogyan tovább?
Az SNS választási listája egyrészt a megújulást mutatja, másrészt a múlt nyomasztó árnyai is rávetülnek. Hiányoznak olyan arcok, akik hosszú ideig meghatározták a párt arculatát, például Rafael Rafaj vagy Ján Mikolaj volt oktatási miniszter, de a HZDS egykori mamelukjai közül többen is ott vannak, például Vladimír Chovan volt földművelésügyi miniszter vagy Eva Antošová volt képviselő. Az ő jelölésükkel a pártvezetés alighanem a párt régi választóit akarja kielégíteni.
 
„Az SNS választói részben a párt stabil szavazói bázisából jönnek, amelyben hosszú távon bízhatnak. Ezt négy százalék körül lehet meghatározni” – közölte lapunk kérdésére Martin Slosiarik szociológus. A szakértő szerint három körből kerülnek ki a párt szavazói. „Az SNS biztosan merít a Smer választói bázisából, választói részben volt Smer-választók. Olyan szavazókat azonban minden párt szimpatizánsai körében találhatunk, akik érzékenyek a nemzeti témákra, a hazafias érvelésre, tehát egyéb pártok szavazóiból is kap az SNS tizedszázalékokat. Az SNS választóinak egy része a párt revitalizációjaként értékeli a párt körüli fejleményeket, és ők nem biztos, hogy 2012-ben elmentek szavazni. Ezek az új szavazók egy bizonyos tartalékot jelenthetnek. A bázis azonban nagyrészt ebből a három körből kerül ki: a stabil SNS-szavazók, a Smer átszavazói és a többi párt szavazói, akik érzékenyek a nemzeti témákra.”
 
Mi várható 2016-ban?
Az SNS 2015-ös felemelkedéséhez nagyban hozzájárult az év eleji családról szóló népszavazás is, véli Slosiarik. „Fontos volt a folyamatban a menekülthelyzet is, amelyből viszont annyira már nem tudnak profitálni, mert a Smer kisajátította magának ezt a témát. Így az SNS további növekedésének épp a Smer szab gátat” – tette hozzá a szociológus. Az SNS hosszú távú növekedése elsősorban attól függhet, meghívja-e a Smer a kormánykoalícióba a márciusi választások után. „Ha koalícióra lépnek a Smerrel, előfordulhat, hogy Ficóék kiszipolyozzák őket, ez a pozíció nem lesz hálás az SNS számára. Ha azonban kimaradna egy ilyen esetleges koalícióból, könnyebben megtarthatná magának a szavazóit, sőt a Smer csalódott szavazói egy részét is megszerezhetné. Az SNS helyzete tehát nem egyszerű” – vélekedik Slosiarik.
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Hyundai Tucson

Hyundai Tucson plug-in hybrid: már hálózatról is tölthető a vagány SUV

a

Holtan találták Feketenyéken az eltűnt horgászt

A pincesorok egy része sötétedés után a vandálok miatt nincs megvilágítva

Vandálok rongálták meg a kisgéresi pincesorok közötti lámpákat

csíz lengvarský

Rehabilitációs központot adtak át Csízben

rendőrség

Két súlyos baleset is történt a Nyitrai kerületben

Vasárnap

Sztárunk a VASÁRNAPBAN: Johnny Depp

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.