Az ötveneurós bankjegy és a 2 eurós érme a szlovákiai pénzhamisítók kedvence

pénz
Pozsony |

Az euró továbbra is a pénzhamisítók kedvenc pénzneme, ami a jelenlegi válságos időszakra is érvényes. A bankjegyek és érmék között azonban tavaly látványos különbség volt, míg a Szlovákiában lefoglalt hamis bankjegyek száma 2009 óta nem látott mélypontra esett vissza, a hamis érmék száma látványosan megugrott.

„Tavaly mindössze 771 hamis euróbankjegyet foglaltak le Szlovákiában, nagyjából a harmadával kevesebbet az egy évvel korábbinál, és a legkevesebb az euró 2009-es bevezetése óta” – mondta el lapunknak Peter Majer, a szlovák jegybank sajtóosztályának a vezetője. Csak összehasonlításképpen: a 2018 óta eltelt időszakban évente nagyjából 1200 és 2000 közötti hamis bankjegyet vontak be. Az egyedüli kivételnek 2020 számít, amikor több mint 16 ezer hamis bankjegy akadt fenn a hálón. Ez utóbbi azonban egy kivételes, 2020. augusztusi esetnek tudható be, amikor a bűnüldöző hatóságok egyszerre összesen 15 ezer hamisított euróbankjegyet foglaltak le, még mielőtt azok forgalomba kerültek volna.

Kedvenc bankók

Míg a korábbi években jelentős mennyiségű hamis bankjegyet foglaltak le még a forgalomba kerülésüket megelőzően, tavaly a lefülelt hamis bankók több mint 97 százalékát már csak a forgalomba kerülésüket követően sikerült lefoglalni. Majer szerint pénzhamisítók körében továbbra is az 50-es címlet a legkedveltebb, amely a lefülelt hamis bankók több mint 40 százalékát teszi ki. A sorban a 20 eurósok (16%), a százasok (15,7%) és a tízesek (13%) következnek. A többi címletből alig pár darab akadt fenn az ellenőrzésen.

Megéri odafigyelni

A bankjegyek esetében a lefoglalt hamisítványok minősége többnyire jónak nevezhető, nyomtatóval vagy színes fénymásolóval ugyanis bármilyen nyomtatott anyagról jó minőségű másolatot lehet készíteni. A bankjegyeket ezért ellátták számos biztonsági elemmel. Ezek segítségével különösebb erőfeszítés nélkül fel lehet ismerni a valódi bankjegyet, nehéz ugyanis olyan hamisítványt előállítani, amely az összes biztonsági elemet meggyőzően utánozza.

A bankjegy valódiságáról úgy győződhetünk meg, hogy megtapintjuk, szemügyre vesszük és megmozgatjuk. A mozgatásnál láthatóvá válik   a holografikus hatású fémcsík vagy holografikus fémbélyeg, a fényes csík (az 5, a 10, a 20 euróson) és az optikailag változó tulajdonságú festék (az 50, a 100, a 200 és az 500 euróson). Tapintsuk meg a kidomborodó nyomatot: ujjunkat az előoldalon végighúzva, vagy óvatosan körmünkkel megkaparva érezni fogjuk, hogy néhol vastagabb a festékréteg. Tartsuk a bankjegyet a fény felé: láthatóvá válik a vízjel, a biztonsági szál és az illeszkedőjel. A valódi bankjegyek elő- és hátoldalán mindhárom biztonsági elem látható. A tesztet és annak bemutatását az Európai Központi Bank (EKB) honlapján (www.ecb.europa.eu) és a szlovák jegybank (nbs.sk) weboldalán is közzétették.

Minőségi érmék

Míg a hamis bankjegyekből tavaly kevesebb volt, a lefoglalt hamis euróérmék száma elérte a 2580-at, ami 62 százalékkal több az egy évvel korábbinál. 2018 és 2021 között egyébként évente átlagosan 1200 és 1600 között mozgott a lefoglalt hamis érmék száma. „Az érmék esetében a 2 eurós a hamisítók kedvenc címlete, amely a hamisítványok csaknem 94 százalékát tette ki” – tette hozzá Majer. A hatóságoknak az érmék esetében sem sikerült nagyobb mennyiséget lefoglalni még a forgalomba kerülést megelőzően, nagyjából a 90 százalékukról már csak a használat során derült ki, hogy hamis.

A hamis érmék egy része még a bankjegyeknél is jobb minőségű, ezért a lakosság számára meglehetősen nehéz a hamisítványok felismerése, különösen akkor, ha a kapott érmékre nem fordítanak kellő figyelmet. A gyanús érmék felismeréséhez a legkönnyebben elérhető segédeszköz egyébként egy egyszerű mágnes. Az 1 és 2 eurós címletű euróérmék ugyanis mágneses középponttal rendelkeznek, és a gyanús érme középpontjába mágnest helyezve, majd a mágnesesség szintjét a valódi érmével összehasonlítva lehet tesztelni. A valódi egy- és kéteurós érmék közepét enyhén vonzza a mágnes, a hamisakét viszont vagy egyáltalán nem vonzza, vagy nagyon erősen, ami szintén gyanús lehet. Fontos megfigyelni a gyanús euróérme megjelenését és színét is. A 2 eurós érmék esetében gyanú esetén a peremfeliratra is célszerű odafigyelni. A pénzforgalomba kerülő euróérmék közös és egyedi nemzeti előlapjairól további információk az EKB és a szlovák jegybank honlapján találhatók.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!