Az orosz–ukrán háború a hazai politikát is megosztja

Az orosz nagykövetség előtt Tomáš Valášek és Michal Šimečka (mindketten PS) emlékeztettek a háború szörnyűségeire
Pozsony |

Két évvel ezelőtt, 2022. február 24-én Oroszország lerohanta Ukrajnát. A háború azóta is tart, és senki sem tudja, meddig húzódhat. A téma a szlovák belpolitikát is megosztja, különösen Ukrajna támogatásának kérdésköre. A kétéves évforduló most újra rávilágított a véleménykülönbségekre a koalíció és az ellenzék között.

Az orosz–ukrán háború kétéves évfordulója már a Joj televízió csütörtök esti, Na hrane című politikai vitaműsorában is felmerült, ahol Alojz Hlina (SaS) és Roman Michelko (SNS) folytatott eszmecserét. A műsorvezető kérdésére Hlina leszögezte: tény, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát, még akkor is, ha bizonyos politikusok mást állítanak.

„Számomra teljesen felfoghatatlan, hogyan fajulhatott idáig a helyzet, hogy két testvérnemzet egymással háborúzzon

– jelentette ki, hozzátéve, nagyon zavarja őt, hogy néhány hazai politikus abból akar hasznot húzni, hogy elferdíti a tényeket.

Így néz ki a vita

Michelko nem vonta kétségbe, hogy Oroszország volt a támadó fél, ugyanakkor szóba hozta a proxy háborúval kapcsolatos narratívát, mely szerint valójában az Amerikai Egyesült Államok folytat katonai konfliktust az oroszok ellen, az ukránok pedig csak közvetítő szerepet töltenek be. Az SNS parlamenti képviselője az ukránoknak nyújtott segítség kapcsán „Európa hamisságáról” beszélt, illetve negatívan értékelte az európai vezetők által jóváhagyott 50 milliárd eurós támogatást. Ezen a ponton felmerült Orbán Viktor (Fidesz) magyar miniszterelnök neve is, aki tavaly ősszel blokkolta a segítségnyújtást, de idén februárban végül mégis beadta a derekát. Korábban Robert Fico (Smer) szlovák miniszterelnök is kritizálta a háborúban álló ország katonai támogatását, az Európai Tanács őszi ülésén – Orbánnal ellentétben – mégis mellette szavazott. Andrej Danko ezért bírálta is koalíciós partnerét, az SNS elnöke már régóta ellenzi a segítségnyújtást.

Hlina és Michelko vitája ekkor elharapózott, az SaS képviselője indulatosan félbeszakította az SNS politikusát.

„Megbolondult? Az oroszok rátámadtak az ukránokra, most pedig emberek halnak meg, még gyerekek is. Mégis miről beszél?"

– kiabálta. Michelko közben a segítségnyújtás jogellenes mivoltáról próbált szólni, de az indulatok hevében a téma átterelődött a büntető törvénykönyv módosítására, így az érdemi vita végül elmaradt.

Üzenet Ficónak

Pénteken a Progresszív Szlovákia (PS) az orosz nagykövetség előtt tartott sajtótájékoztatót. .

Michal Šimečka pártelnök elsősorban megköszönte azoknak az állampolgároknak, akik a háború kirobbanása után valamilyen formában segítettek a Szlovákiába menekülő ukrán embereken. Ezt követően felszólította Ficót, Dankót, valamint Peter Pellegrinit (Hlast), hogy egyértelműen álljanak Ukrajna oldalára.

„Értem, hogy üldözik a szélsőséges szavazókat, hisz a koalíción belül is vannak szélsőséges politikusok, de itt most tényleg többről van szó, mint egyszerű százalékokról a felmérésekben vagy a választásról. Itt naponta halnak meg emberek, a szomszédaink. Ukrajna egész Európát védi, értünk is harcolnak. Ezért szeretném felszólítani a teljes kormánykoalíciót, különösen a miniszterelnököt, tegyen meg mindent Ukrajna támogatásáért, akár a kétoldalú egyeztetéseken, akár az EU-ban és a NATO-ban. Ukrajna megérdemli a politikai, a gazdasági és a katonai segítségnyújtást is”

– fogalmazott a parlament alelnöke.

Végül pedig üzent a szlovákiai orosz nagykövetnek is. Arra kérte, mondja meg Vlagyimír Putyin orosz elnöknek, Szlovákia elutasítja az Ukrajnában folytatott vérontását.

Fico ma délutánra ígért sajtótájékoztatót a témában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?