Közélet

Az erkölcsi bizonyítványok ellenőrzése után minimum 27 tanárt kellene kirúgni

Pozsony | Valahol nem tudják, valahol nem összegzik, valahol még mindig tart a dokumentumok feldolgozása – röviden így lehetne jellemezni a tanárok erkölcsi bizonyítványa körül kialakult helyzetet. Aki nem bizonyul feddhetetlennek, az ősztől elveszíti állását, de azt egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan hány pedagógust érint. Eddig úgy tűnik, minimum 27 tanárnak kell majd elhagynia a szakmát.
Szalay Hajnalka

2020. augusztus 12. 14:46

tanar
Sok megye azt sem tudja, minden tanár kérvényezte-e az erkölcsi bizonyítványa kivonatát. (Illusztrációs felvétel, TASR)

Az erkölcsi bizonyítványok bemutatására egy ősszel életbe lépett törvény kötelezi a pedagógiai alkalmazottakat. A tárca így reagált annak a pozsonyi tanárnak az esetére, aki egy 11 éves fiút molesztált. Később kiderült, hogy a férfit korábban már elítélték hasonló bűncselekmény miatt, de ő nevet változtatott, tette pedig a bűnügyi nyilvántartási kivonatból 10 év után automatikusan kitörlődött. 

A tanároknak az erkölcsi bizonyítványt egy internetes alkalmazáson keresztül kellett kérniük, amely a kerületi jogkörű járási hivatalok tanügyi osztályáról került a pozsonyi főügyészségre. Itt állították ki az erkölcsi bizonyítványt, és visszaküldték a járási hivatalba, ahol a megbízott alkalmazott a dokumentum alapján megállapította a feddhetetlenséget. Ellenkező esetben értesíteni kell a munkaadót. Az igazgatók tehát nem kapják meg a dokumentumot, kizárólag a vizsgálat eredményéről értesítik őket. 

Év végéig minden pedagógusnak ki kell kérnie az erkölcsi bizonyítványt

2019. december 15. 19:02

Év végéig minden pedagógusnak ki kell kérnie az erkölcsi bizonyítványt

27 tanár mínusz

„A Zsolnai Járási Hivatalnak augusztus 3-ával bezárólag nincs információja arról, hogy hány pedagógiai alkalmazott nem teljesíti a feddhetetlenség törvényben megfogalmazott feltételeit” – tájékoztatta lapunkat Lucia Kyselová, a hivatal oktatásügyre specializált osztályának főtanácsadója. Azt szintén nem tudta megmondani, hogy a megyében hány pedagógiai alkalmazottnak kellett volna kérvényeznie az erkölcsi bizonyítványát.

Ez azért fontos, mert aki ezt nem tette meg, az ősztől elveszítheti állását. Ugyanígy járnak azok is, akiknek erkölcsi bizonyítványából kiderül, korábban bűncselekményt követtek el. 

Nyitra megyében ebbe a kategóriába tíz pedagógiai alkalmazott tartozik, azt azonban nem tudni, hogy hány tanár nem kérvényezte az erkölcsi bizonyítványát.

Besztercebánya megyében a törvény értelmében 17 pedagógiai alkalmazott nem teljesíti a feddhetetlenség feltételeit. Itt azonban egyelőre nem értékeltek ki minden kérvényt. Ez a kerület sem tudta pontosan megmondani, hogy hány tanárnak kellett volna kérvényeznie erkölcsi bizonyítványát. Trencsén megyében sem ért még véget a kiértékelés. 

Káosz az erkölcsi bizonyítványok körül

2020. március 10. 12:00

Káosz az erkölcsi bizonyítványok körül

Teljes káosz

A Trencséni kerületbe összesen 10 696 dokumentum érkezett a főügyészségről, ezek közül 123 esetben nem állapítható meg egyértelműen az eredmény, a kiértékelés még tart. Itt egyelőre nem is értesítik a munkaadókat az eredményekről.

Hasonló a helyzet Kassa megyében is, még nincsenek végleges eredmények. Itt megtudtuk azt is, hogy senki sem kötelezi a kerületi jogkörű járási hivatalokat arra, hogy végül összesítsék a beérkezett dokumentumokat.

Nagyszombat megyében azonban mindez már megtörtént. Itt egyetlen pedagógiai alkalmazottat sem kell elbocsátania a munkáltatóknak az erkölcsi bizonyítványok alapján.

Pozsony megye többszöri próbálkozásunk ellenére sem reagált kérdéseinkre.

Eperjes megye semmiféle információval nem tudott szolgálni, tekintettel arra, hogy még mindig nem zárult le az erkölcsi bizonyítványok kiértékelése. Ez az oktatásügyi minisztérium tájékoztatása után nem is meglepő. A tárca ugyanis közölte, hogy a kerületi jogkörű járási hivatalok tanügyi osztályáról 97 387 kérvényt továbbítottak a főügyészségre, hogy itt kiállítsák az erkölcsi bizonyítványt. Ebben a számban azonban az Eperjesi kerület adatai nincsenek benne, mert ez a megye nem rendelkezik ilyen statisztikákkal. 

Az üggyel kapcsolatban kerestük a Szlovák Pedagóguskamarát is, de ők sem tudják, hogy hány tanár veszíti el az állását ősztől azért, mert nem bizonyul feddhetetlennek. Néhány egyedi esetről tudnak, de komplex adatokkal nem rendelkeznek. 

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
n

Népszámlálási stratégia: kövessünk valós célokat!

bb

Súlyos baleset: három autó ütközött, öt személy megsérült

Igor Matovič

Matovič gond nélkül lemond a titulusáról, ha erre törvény fogja kötelezni

globális felmelegedés

Visszaszámláló órával figyelmeztetnek a globális felmelegedés veszélyeire New Yorkban

koronavírus

Koronavírus: ezekben a járásokban találtak új fertőzötteket szombaton

koronavírus koncert

Koronavírus: 131 új fertőzött, 29 gyógyult a szombati mérleg

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.