Káosz az erkölcsi bizonyítványok körül

Bébiszitterkedni fognak a tanárok, ennyire futja a fizetésükből
Pozsony |

Az oktatásügyi minisztérium nem tudja, hány pedagógus kérte az erkölcsi bizonyítványát, a Főügyészség dolgozói pedig nem azonosítják a beérkezett kérvényeket, ezért lehet, hogy valakinek többször is kiállítják. 

A tavaly nyáron elfogadott törvénymódosítás értelmében december végéig minden pedagógiai alkalmazottat arra köteleztek, hogy kérvényezze erkölcsi bizonyítványát, mert ha nem teszi, akkor automatikusan tisztességtelennek bizonyul, és elveszíti állását. Az oktatásügyi minisztérium minden pedagógiai alkalmazott számára kötelezővé tette, hogy a kerületi jogkörű járási hivatalokon keresztül kérvényezze a Főügyészségtől a dokumentum kiállítását. Ez vonatkozott a betegszabadságon vagy anyasági szabadságon lévő tanárokra is. 

Mindezt azért, mert egy pozsonyi pedofil tanárt bár elítéltek gyerekmolesztálásért, új névvel, új intézményben folytatta a gyerekek zaklatását. Az iskola vezetősége a férfi múltjáról azért nem tudott semmit, mert a bűncselekmény 10 év után elévült. 

Az oktatásügyi tárca honlapja szerint összesen 126 790 alkalmazottnak kellett kérvényeznie az erkölcsi bizonyítványt, amelyeket a hivatalok február végéig továbbíthattak a Főügyészségre. 

Megkeresésünkre a tárca nem tudta megmondani, összesen hányan kérvényezték a dokumentumot. „Ebbe a kategóriába más minisztériumok alkalmazottai is tartoznak – áll a tárca válaszában. – Mi annyit elmondhatunk, hogy az erkölcsi bizonyítványt online hét alkalmazott nem kérte. Tudunk még 3481 személyről, aki a határidő lejárta után kérte erkölcsi bizonyítványát” – részletezte a minisztérium sajtóosztálya. 

Kérdéseinkkel kerestük a Főügyészséget is. Jana Tökölyová szóvivőtől megtudtuk, hogy február 29-ig 112 133 elektronikusan elküldött kérvényt regisztráltak. A számok közötti eltérést azonban nem tudták megmagyarázni, és azt kérték, az okokra kérjünk választ az oktatásügyi minisztériumtól.

A Főügyészség továbbá arra hívta fel a figyelmet, hogy a megbízott alkalmazott, aki kiállítja az erkölcsi bizonyítványt, nem bírálja el, és ki sem értékeli, pusztán továbbítja a kerületi jogkörű járási hivatalokba. Ha valaki több kérvényt adott be, többször értékelik ki, a hivatalokban pedig az arra kijelölt személy megállapítja, hogy az adott tanár feddhetetlen-e vagy sem. Az erről szóló információt továbbítja a tanár felettesének, az erkölcsi bizonyítványt pedig a kiértékelés után megsemmisíti. Tehát az érintett tanárok sem fogják megkapni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?