Közélet

Az emberek az erős szociális államot részesítik előnyben

Egy felmérés eredménye szerint Szlovákia lakosságának jelentős része továbbra is pozitívan értékeli a szocializmust. A többség az erős szociális államot részesíti előnyben, a piaci alapú megoldásokban nem bíznak. A megkérdezettek jelentős része gazdasági téren baloldali álláspontot képvisel, még akkor is, ha egyébként középre vagy a jobboldalhoz sorolja magát.
TASR

2018. június 25. 14:43

- Képarchívum

A Focus ügynökség az említett közvélemény-kutatást az M. R. Štefánik Konzervatív Intézet számára készítette 2018 áprilisában, 1046 válaszadó bevonásával. A felmérés célja az volt, hogy megállapítsák, mennyire élnek tovább a szlovák lakosság körében a szocializmus mítoszai.
     

A válaszadók a szocializmusról szóló 21 állításra vagy mítoszra reagáltak, ezek többségével a megkérdezettek legalább fele egyetértett. A pozitívan értékelt megállapítások többsége szociális-gazdasági jellegű volt. A demokráciáról és szabadságról szóló állításokkal kevésbé értettek egyet.
     

Peter Gonda, az intézet igazgatója a TASR hírügynökségnek elmondta: a megkérdezettek többsége nem támogatta a szocialista gazdasághoz való visszatérést, helyette a piacgazdaság, illetve a szociális piacgazdaság mellett foglalt állást, a konkrét kérdésekre adott válaszokban a többség mégis az állam nagyobb szerepét, a garanciákat és a szociális biztonságot részesítette előnyben. „Ebből az következik, hogy az emberek többre értékelik az állam által nyújtott garanciákat és a szociális biztonságot a személyes felelősségnél és a szabadságnál, amely nagyobb kockázatokat rejt magában” – magyarázta Gonda.
     

A válaszadók 81%-a értett egyet az állítással, hogy az emberek a szocializmus idején többet segítettek egymásnak, szolidárisabbak voltak, és közelebb álltak egymáshoz. 79%-uk szerint az előző rendszer alatt biztonságosabb volt az élet, az erőszakos bűnözés aránya alacsonyabb volt. 77%-uk értett egyet azzal, hogy a tervgazdálkodásnak köszönhetően mindenki hasznos munkát végezhetett, és ezért nem létezett munkanélküliség.
     

A felmérés eredménye szerint a legtöbben az egészségügy, oktatás, munkajogi viszonyok, szociális gondozás és életszínvonal területén történő állami beavatkozással értettek egyet. Azzal az állítással, hogy az egészség nem áru, ezért az államnak garantálnia kell mindenkinek az ingyenes egészségügyi ellátást, a válaszadók 87%-a azonosult.
     

A megkérdezettek mintegy három negyede (77%) azonosult az állítással, hogy „ha a Munka Törvénykönyve nem védené az alkalmazottakat a munkáltatók önkényeskedéseitől, rosszabbak lennének a munkafeltételek, gyakrabban veszítenék el a munkájukat, és magasabb lenne a munkanélküliség”. A válaszadók 74%-a értett egyet azzal, hogy „az állam és az általa nyújtott szociális támogatások nélkül a társadalom nagy része szegénységben élne”. 71%-uk pedig úgy véli, hogy „a fejlett államokban azért magasabb az életszínvonal, mert az állam jelentősebb mértékben avatkozik be a források elosztása terén a gazdagabbakkal szemben a szegényebbek javára.”
     

Az egyik kérdéscsomag 10 állítása közül csupán eggyel nem értett egyet a megkérdezettek többsége, ez pedig a bevándorlók állami segítésére vonatkozott. A kijelentéssel, miszerint „az államnak segítenie kéne a más országokból menekültként Szlovákiába érkező embereket”, a válaszadók 32%-a azonosult, 63%-uk azonban elutasította.
     

A megkérdezettek 39%-a gazdasági kérdésekben középre, 26%-uk a jobboldalhoz, 22%-uk pedig a baloldalhoz sorolta magát.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?