Közélet

Az állami vasúttársaság vonatain magyarul nem figyelmeztetnek a koronavírus-járvány megelőzésére

Pozsony | A kisebbségek által lakott településeken a koronavírus-járvány veszélyeire figyelmeztető, a hangosbemondóban elhangzó felhívásokat a nemzetiség nyelvén is be kell mondani.
Czímer Gábor

2020. augusztus 16. 18:50

2011 szeptemberében anonim aktivisták figyelemfelkeltő céllal saját hangosbemondójukkal köszöntötték magyar és angol nyelven a nemzetközi vonat utasait Párkányban. A ZSSK állomásain azonban azóta sincs magyar nyelvű hangos utastájékoztatás.
2011 szeptemberében anonim aktivisták figyelemfelkeltő céllal saját hangosbemondójukkal köszöntötték magyar és angol nyelven a nemzetközi vonat utasait Párkányban. A ZSSK állomásain azonban azóta sincs magyar nyelvű hangos utastájékoztatás. (Fotó: Kétnyelvű Dél-Szlovákia mozgalom)

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében nélkülözhetetlen, hogy a polgárokat a számukra leginkább érthető nyelven tájékoztassák. A kisebbséginyelv-törvény értelmében azokban a községekben, városokban, ahol a magyar vagy más nemzetiség arányszáma meghaladja a 20 százalékot, az egészségkárosodás veszélyére, életveszélyre figyelmeztető nyilvános felhívásokat kötelező a szlovák mellett az adott kisebbség nyelvén is közzétenni. Ez a nyilvánosan látható, figyelmeztető feliratok mellett a bevásárlóközpontokban, állomásokon működő hangosbemondókra is igaz. Ha például a vásárlókat, utasokat szlovákul a szájmaszk kötelező viselésére szólítják fel, egy legalább 20 százalékban magyarok lakta településeken az információnak magyarul is el kell hangoznia a hangosbemondóban. A jogszabály egyaránt vonatkozik a magán- és a közszférára. A magyar nyelvű tájékoztatás elmaradásáért akár 2500 eurós büntetést is kiszabhatnak.

Mi a helyzet a vonatokban?

Egy olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy a Párkányból Érsekújváron át Pozsonyba közlekedő nemzetközi gyorsvonaton csak szlovák nyelven figyelmeztetik az utasokat a szájmaszk viselésére, a törvény által előírt magyar tájékoztatás elmarad. A vonat ugyanis Párkányban és Érsekújvárban is megáll és mindkét település a kisebbséginyelv-törvény hatálya alá esik. Ráadásul a járat Budapestről érkezik. A közösségi médiában végzett érdeklődés után több helyről is kaptunk olyan információt, hogy az országban más, a kisebbséginyelv-törvény hatálya alá tartozó települések közötti vasútvonalak járatain is elmarad a magyar tájékoztatás, míg szlovákul figyelmeztetik az utasokat.

Az ügyben megkerestük az állami vasúttársaságot (ZSSK), amely azt állítja, a hangosbemondóban elhangzó felszólítás, csak „informatív” jellegű. „Az utasokat azon kötelességeikre figyelmezteti, amelyek az országos tiszti főorvos rendeletéből adódnak és amelyek más forrásokból is széles körben hozzáférhetők” – fogalmaz a ZSSK szóvivője, Tomáš Kováč a szerkesztőségünknek adott írásos válaszában. Hozzátette, a kisebbségi nyelvű tájékoztatásnak technikai akadálya is van, hiszen az egyes vasúti kocsik gyakran más-más szakaszon közlekednek egy napon belül is.

„Amennyiben találunk arra alkalmas technikai megoldást, akkor a hangosbemondó-jelentések terén is bevezetjük a fordítások használatát”

– ígéri a szóvivő, és arra hivatkozik, hogy az állomásokon több helyen a kisebbség nyelvén is feltüntették a koronavírus megelőzésével kapcsolatos figyelmeztető információkat.

A kormánybiztos szerint

A kisebbséginyelv-törvényt a kisebbségi kormánybiztosnak, még az előző kormány által kinevezett Bukovszky Lászlónak (Híd) kell betartania. Törvénysértés esetén az ő általa vezetett intézmény küld figyelmeztetést, majd, ha nem szűnik meg a jogsértő állapot, a kormányhivatal szabhatja ki a 2500 euróig terjedő büntetést. Bukovszky lapunknak arról beszélt, a törvény területhez, az érintett településekhez köti a figyelmeztetések kötelező kisebbségi nyelvű megvalósítását. Szerinte ezért nem egyértelmű, hogy a vonatokon milyen jogi helyzet vonatkozik az ilyen, egészségkárosodás veszélyéről, életveszélyről szóló figyelmeztetésekre.

„Úgy gondolom, ettől függetlenül, ha a vonatokon a hangosbemondóban ez az információ elhangzik szlovákul, akkor az érintett településeken el kell hangoznia kisebbségi nyelven is”

– tette hozzá Bukovszky.

A kormánybiztos ugyanis azt hangsúlyozta, hogy a nemzetiségi nyelvű bejelentéseket semmilyen törvény nem tiltja. „Itt az élet védelméről van szó” – húzta alá az ilyen figyelmeztetések fontosságát Bukovszky.

A jogász másként látja

Lancz Attila jogász szerint azonban a törvény egyértelműen fogalmaz, és vonatkozik a vonatokon belüli figyelmeztető feliratokra és a hangosbemondóban elhangzó felhívásokra is. A jogszabály ugyan első körben lehetőségként nyitja meg, tehát megengedi a kisebbségi nyelvű tájékoztatást, amely egyébként az összes szlovákiai településre vonatkozik.

„Ehhez képest van egy speciális szabály, ami azt mondja, hogy a veszélyhelyzetre felhívó, kisebbségi nyelvű, nyilvánosságot tájékoztató hirdetmények megjelentetése kötelező, tehát nem csak lehetőség, legalábbis a kisebbségek által lakott településeken”

– fogalmaz a jogász.

Lancz szerint, ha a kisebb-séginyelv-használati törvény, vagy más jogszabály, ez utóbbi speciális szabályt is tovább szerette volna pontosítani, például, hogy a veszélyhelyzeti hirdetmények speciális szabálya alól mégiscsak kivonja a közlekedést, akkor ezt megtette volna. „De ilyen kivétel nincs egyik törvényben sem” – magyarázta a jogász.

Hozzáteszi, ez azt jelenti, ha egy vonat vagy busz nem áll meg egy adott településen, vagyis tranzitforgalomról van szó, tehát az adott faluban vagy városban a nyilvánosság számára nem elérhető a jármű beltere, akkor nyilván nem kell a szájmaszk használatára vonatkozó információt magyarul bemondani, és szlovákul sem, mert nincs is beszállási vagy felszállási lehetőség. „Ha viszont a kisebbségi településen van beszállási, vagy felszállási lehetőség, teljesen egyértelmű, hogy figyelmeztetni kell magyarul is a buszokon, vonatokon és az állomásokon egyaránt, ugyanis az adott településen a busz-, illetve vonatállomás a nyilvánosság számára elérhető hely” – véli a jogász. Lancz a ZSSK magyarázatáról elmondta, a törvény „információ közzétételéről” beszél, amibe fogalmilag belefér bármilyen, tartalommal bíró, értelmes és nyilvános közlés. „Így ha a vasúttársaság úgy akar kibújni a kötelessége alól, hogy a maga esetében »informatív« jellegű, hangos tájékoztatásról ír, az olyan, mintha valaki a gépkocsija kötelező biztosítása alól úgy szeretne kibújni, hogy »autónak« nevezi, és bízik abban, hogy ezt valami ritka ügyes jogi érvelésnek vélik majd, amivel kár vitatkozni” – tette hozzá.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Vágsellye

Bárki angyallá válhat az adventi időszakban

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.