Közélet

Az alku nélküli szemlélődő

Igazat kell adnunk a fülszövegnek: Kántor új kötetében „lírikusként egyensúlyozva lépked a próza vaskosabb, sokszínű kötelén”, ráadásul „hangja is van ahhoz, hogy ezek a történetek feszesen izgalmasak legyenek”.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. július 29. 14:10

A könyv elején az áll, tárcák, de – vagy talán nem is de, hiszen ez a tárcák műfajából következik, hanem inkább: és – olvashatjuk egy év történéseit felölelő kvázi naplóként is.
Az első tárcában a főhős áll gyerek- és fiatalkora helyszínén, szülei lakásában, keresi a vevőt az ingóságokra, majd a kötet végén kiürül a lakás. Közben pedig az élete, az életünk, az élete az életünk.
 
Az egyik kiváló szövegben például a gyerekkori vasárnapi ebédek idilli hangulatáról van szó. Egy másikban a hegymászó Erőss Zsolt és társa, Kiss Péter haláláról, a Kancsendzönga meghódításáról, a hódítás iránti vágyról, az Erőssért a halálba visszaforduló Kiss tettéről, hogy „a hatalmas kockázat dacára ne lett volna vállalható, amit tett, sőt, hogy ne az lett volna a leginkább vállalható” (46.). Valójában talán éppen ez az, a megalkuvás kérdése, ami ott perceg minden tárcában. A mai társadalom alapkérdése. Kényszerítő és kényszerített.
 
„…egy bülbülszavú mosolygós öregember beszélt a hosszú élet titkáról, a tisztességes megalkuvásról, mint mondta. Mintha bizony létezne olyan. – Hogy is van ez? Nem kényszerű, hanem tisztességes?” (62.) – írja a Messze, mint Lacházában, majd valami olyasmit, hogy a „tisztességes megalkuvást” elkerülő, a problémát látó, de a rendszer részévé nem váló egyénektől sem lehet csodát várni, hisz már az is kész csoda, hogy élnek.
Ezt követően, hogy kissé árnyalja a kibúvókereső megalkuvók mindent megmagyarázását, jön A mi utcánkban című tárca, egy hadijelentés az igazság (a megalkuvás ellen harcolók) és a hazugság (a megalkuvók) mai magyar mimikri harcának állásáról – az alku nélküli szemlélődő pozíciójából.
 
A szabadságról és a megalkuvásról szól a Saint-Exuperyt hősévé választó szöveg, a Repülő a sivatagban is, pontosabban a sivatagról, mint a szabadság metaforájáról. Arra figyelmeztet, hogy a sivatag nem csupán tág tér, a „nyugtalan szívű, magányos álmodozók” (67.) terepe, hanem erős meghatározottságok jellemzik. Exupery is csupán saját és nem más szabadságképzetéből indul ki a sivatagot dicsőítve, ugyanis „neki a boldogsághoz minden pillanatban az kell, hogy legyőzze a halálfélelmét” (68.). A sivatagban nem lehet húsz órán át tovább bírni víz nélkül. Másrészt – tehetjük hozzá – ezen a sivatagon túl is csak sivatag várja az embert, de már más, a nietzschei értelemben vett: ő az utolsó ember, a sors nélküli, a létről elfeledkezett ember térnyerésére a „sivatag növekszik” metaforáját használta. S erre köt rá Hannah Arendt: „...a veszély abban rejlik, hogy – valamennyien – valódi sivataglakókká válunk, és még otthon is érezzük benne magunkat”.
 
Aki a harmadik utat választja, láttuk, csoda, hogy él.
 
Kántor Péter: Egy kötéltáncos feljegyzéseiből. Magvető, Budapest, 2016.
Értékelés: 8/10
 
Beke Zsolt
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

Eduard Heger
Frissítve

Munkacsoportot hoznak létre az emberek jogállamba vetett bizalmának visszaállítására

Vladimír Lengvarský

Néhány régióban visszatér a kijárási tilalom

Igor Matovič

Matovič: Azok engednek utat a maffiának, akiknek az igazságot kellene védeniük

rimaszombati kórház petíció

Több mint 36 ezer aláírás gyűlt össze a rimaszombati kórház megmentéséért

Új Szó

Miről ír a pénteki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.