Közélet

Az alku nélküli szemlélődő

Igazat kell adnunk a fülszövegnek: Kántor új kötetében „lírikusként egyensúlyozva lépked a próza vaskosabb, sokszínű kötelén”, ráadásul „hangja is van ahhoz, hogy ezek a történetek feszesen izgalmasak legyenek”.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. július 29. 14:10

A könyv elején az áll, tárcák, de – vagy talán nem is de, hiszen ez a tárcák műfajából következik, hanem inkább: és – olvashatjuk egy év történéseit felölelő kvázi naplóként is.
Az első tárcában a főhős áll gyerek- és fiatalkora helyszínén, szülei lakásában, keresi a vevőt az ingóságokra, majd a kötet végén kiürül a lakás. Közben pedig az élete, az életünk, az élete az életünk.
 
Az egyik kiváló szövegben például a gyerekkori vasárnapi ebédek idilli hangulatáról van szó. Egy másikban a hegymászó Erőss Zsolt és társa, Kiss Péter haláláról, a Kancsendzönga meghódításáról, a hódítás iránti vágyról, az Erőssért a halálba visszaforduló Kiss tettéről, hogy „a hatalmas kockázat dacára ne lett volna vállalható, amit tett, sőt, hogy ne az lett volna a leginkább vállalható” (46.). Valójában talán éppen ez az, a megalkuvás kérdése, ami ott perceg minden tárcában. A mai társadalom alapkérdése. Kényszerítő és kényszerített.
 
„…egy bülbülszavú mosolygós öregember beszélt a hosszú élet titkáról, a tisztességes megalkuvásról, mint mondta. Mintha bizony létezne olyan. – Hogy is van ez? Nem kényszerű, hanem tisztességes?” (62.) – írja a Messze, mint Lacházában, majd valami olyasmit, hogy a „tisztességes megalkuvást” elkerülő, a problémát látó, de a rendszer részévé nem váló egyénektől sem lehet csodát várni, hisz már az is kész csoda, hogy élnek.
Ezt követően, hogy kissé árnyalja a kibúvókereső megalkuvók mindent megmagyarázását, jön A mi utcánkban című tárca, egy hadijelentés az igazság (a megalkuvás ellen harcolók) és a hazugság (a megalkuvók) mai magyar mimikri harcának állásáról – az alku nélküli szemlélődő pozíciójából.
 
A szabadságról és a megalkuvásról szól a Saint-Exuperyt hősévé választó szöveg, a Repülő a sivatagban is, pontosabban a sivatagról, mint a szabadság metaforájáról. Arra figyelmeztet, hogy a sivatag nem csupán tág tér, a „nyugtalan szívű, magányos álmodozók” (67.) terepe, hanem erős meghatározottságok jellemzik. Exupery is csupán saját és nem más szabadságképzetéből indul ki a sivatagot dicsőítve, ugyanis „neki a boldogsághoz minden pillanatban az kell, hogy legyőzze a halálfélelmét” (68.). A sivatagban nem lehet húsz órán át tovább bírni víz nélkül. Másrészt – tehetjük hozzá – ezen a sivatagon túl is csak sivatag várja az embert, de már más, a nietzschei értelemben vett: ő az utolsó ember, a sors nélküli, a létről elfeledkezett ember térnyerésére a „sivatag növekszik” metaforáját használta. S erre köt rá Hannah Arendt: „...a veszély abban rejlik, hogy – valamennyien – valódi sivataglakókká válunk, és még otthon is érezzük benne magunkat”.
 
Aki a harmadik utat választja, láttuk, csoda, hogy él.
 
Kántor Péter: Egy kötéltáncos feljegyzéseiből. Magvető, Budapest, 2016.
Értékelés: 8/10
 
Beke Zsolt
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
caput

Egy parlamenti képviselő az államfő lányából űzött gúnyt

hakkinen

Mika Häkkinen: A Forma–1 óriási áldozatokkal jár

Vlcan

A belvízelvezető csatornákra 30 millió jut

insta

A Komárom–Pozsony vonalon maszturbált egy férfi a vonatban

vv

Geotermikus energiát keresett a képviselő "forró nyomon"

thunberg

VIDEÓ: Greta Thunberg a bolygónk megmentéséért énekel és táncol is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.