Közélet

Az adóbevallás is hatással lehet a hitelfelvételre

Pozsony | A világjárvány okozta nehézségek miatt egyre több vállalkozó szorul hitelre, a bankok pedig most még szigorúbban bírálják el a kérelmüket. A szakemberek szerint a hitel iránt érdeklődőknek a március végén esedékes jövedelemadó-bevallásukra is érdemes ügyelniük, ettől is függhet ugyanis, hogy mekkora kölcsönt kapnak.
Molnár Iván

2021. március 4. 18:30

A bankok a hitelkérelmek elbírálásánál már az adóbevallásokat is vizsgálják
A bankok a hitelkérelmek elbírálásánál már az adóbevallásokat is vizsgálják. - TASR-felvétel

Ugyan idén is igényelhető halasztás, az általános szabály szerint azonban március végéig el kellene számolnunk a tavalyi bevételeinkkel. A pénzügyi szakemberek ezzel kapcsolatban már most figyelmeztetnek, hogy egyáltalán nem mindegy, milyen adóbevallással rukkolunk elő, a bankok ugyanis ezt is figyelembe veszik a hitelkérvények elbírálásánál, miközben ehhez más-más kulcsot alkalmaznak. Az odaítélt kölcsön összege közötti különbség banktól függően több tízezer, szélsőséges esetben pedig akár 100 ezer euró is lehet.

Rögös út a hitelig

„Ha egyéni vállalkozó vagy egy kft. tulajdonosa igényel jelzáloghitelt, egy alkalmazotthoz képest valamivel nehezebb utat kell bejárnia. A bank figyelembe veszi, hogy mióta vállalkozik, milyen vállalkozást üzemeltet, és természetesen a bevételeit is górcső alá veszi. Ez alapján a bankok között szakadéknyi különbségek vannak. Míg az egyik banknál teljes visszautasítással szembesülhetünk, egy másikban hozzájuthatunk a kért összeghez, azonban a megítélt hitel összege között is jelentős különbségek lehetnek” – mondta el lapunknak Eva Šablová, a FinGO.sk pénzügyi tanácsadó társaság hitelezésért felelős igazgatója.

Példaként egy olyan IT-szakembert említ, aki egyéni vállalkozóként dolgozik, és tavaly havonta 4 ezer eurós bevételt könyvelt el. A bankok aktuális ajánlatát figyelembe véve ő az egyik pénzintézetnél akár 250 ezer eurós jelzáloghitelhez is hozzájuthat, olyan bank is akad azonban, amely legfeljebb 100 ezer eurót ítél meg számára. Ha a hitelt egy egyéni vállalkozóként dolgozó kőműves igényli, akinek havi bevétele 1 500 euró, a nyeresége pedig minimális, a legnagyobb összeget ajánló banknál 45 ezer eurós jelzáloghitelhez juthat, olyan bank is akad azonban, amely nem fogadja el a kérelmét.

„A bankok egyre szigorúbban bírálják el a hiteligényléseket. A cél, hogy olyan ügyfeleik legyenek, akik gond nélkül tudják törleszteni a kölcsönt. A vállalkozók bevételei azonban – különösen a jelenlegi helyzetben – látványos kilengéseket produkálnak, így nagyobb az ezzel kapcsolatos kockázat is” – tette hozzá Šablová.

Kérjünk tanácsot

A pénzügyi tanácsadó társaság szakembere szerint a vállalkozóknál külön gondot az is, hogy az adószabályoknak köszönhetően a vállalkozások befolyásolhatják a hivatalos bevételeik nagyságát. „A vállalkozóknak tisztában kellene lenniük azzal, hogy ha az adóbevallásukban – az alacsonyabb adó reményében – igyekeznek a lehető legalacsonyabb bevételeket feltüntetni, azzal egyes bankoknál automatikusan elzárják maguk előtt a hitelhez jutás útját” – vallja Šablová. Szerinte a hitel iránt érdeklődő vállalkozók számára különösen jó szolgálatot tehetnek a pénzügyi tanácsadók, akik tisztában vannak azzal, hogy az egyes bankok milyen feltételeket vesznek figyelembe a hiteligénylés elbírálásánál. Ami biztos, hogy a hitelt igénylő vállalkozó nem mutathat ki veszteséget, és nem tartozhat az állami intézményeknek, a szociális és egészségbiztosítónak, valamint az adóhivatalnak.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szputnyik

Elszúrt Szputnyik V-vakcina

Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a Slovan elleni derbin

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

Ha az ember hazát cserél, szívet is cserél?

telefon k

Sokan mindenhez hozzáférést adnak

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

Mit hoz a holnap? – Apokalipszis-forgatókönyvek

koronavírus Sinopharm

Kína fontolóra vette vakcináinak keverését az alacsony hatékonyságuk miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.