Márciusban forgalomkorlátozásokra kell számítaniuk a sofőröknek a D1-es autópályán

autópálya
Pozsony |

A stratégiai D1-es autópálya és a D4-es körgyűrű kereszteződésének megépítésével kapcsolatos munkálatok a következő végrehajtási szakaszba lépnek, ami holnaptól jelentős forgalomkorlátozásokat fog jelenteni azoknak, akik Nagyszombat, illetve Nyitra irányából autópályán érkeznek a fővárosba.

A Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) sajtónyilatkozatában kihangsúlyozta, hogy a kereszteződés befejezése jelentősen tehermentesíti a fővárosi forgalmat, a D1-es autópálya korszerűsítése növeli a biztonságot, de ami a legfontosabb, csökkenteni fogja a Pozsonyon áthaladó autópályára nehezedő nyomást. Ez hozzájárul a főváros zaj- és légszennyezésének csökkentéséhez.

Az NDS sajtóanyagában már nem szerepel az az információ, hogy ez az a kereszteződés, amelyet a körgyűrű építésekor egyszerűen elfelejtettek megrendelni, a D4-et ugyanis úgy adták át a forgalomnak, hogy nem lehet róla felhajtani a D1-es autópályára. A munkálatok, melyek során meg kell emelni a D1-es autópályát, három évet vesznek igénybe, így ha minden jól megy, a kereszteződést legkorábban 2026 végén adhatnák át a forgalomnak.

„Nem csak a sofőrök követelik már régóta és jogosan ennek a kulcsfontosságú beruházásnak a befejezését. Ezért a D1/D4 csomópont az egyik legfontosabb prioritásunk. Kezdetét veheti a munkálatok következő szakasza” – mondta Július Mihálik, az NDS beruházási igazgatója.

Forgalomkorlátozás

Eddig az előkészítő munkálatokat és az elkerülő utakat végezték, ami különösebben nem korlátozta a forgalmat. A projekt viszont már abba a szakaszba lépett, amely szükségessé teszi a forgalomelterelést. Ezért holnaptól, március 12-től lezárják a D1-es autópálya felett áthaladó hidat, amely az I/61-es utat köti össze Horvátgurabbal (Chorvátsky Grob). A hídon megkezdik az aszfaltburkolat felszedését. Március 16. és 17. között kerül sor a híd tervezett bontására. A bontási munkálatok miatt pedig a hétvégén le kell majd zárni a D1-es autópályaszakaszt.

„A tényleges lezárást túlnyomórészt az éjszakai órákban, szombatról vasárnapra virradóra tervezik. A D1-es lezárására március 16-án 22.00 órakor kerül sor, ám az előkészítő munkálatok már egy órával korábban megkezdődnek, és ez nehezítheti a közlekedést, ezért a sofőröknek azt tanácsoljuk, hogy 21.00 órától kerüljék el a szakaszt” – folytatta Július Mihálik. Elmondása szerint, ha minden a tervek szerint halad, a bontási munkálatok vasárnap 12.00 órakor befejeződnek.

A régi híd eltávolítása után kezdetét veszi a sávok kiszélesítése, illetve a D1-es sztrádához való csatlakozások megépítése. A munkálatokat úgy tervezik, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentsék a forgalomra gyakorolt hatást. A D1-es ezen szakaszán a sávok száma megmarad, de szűkítik őket, és a sebességkorlátozások lesznek érvényben. A sávok szűkítését a tervek szerint a híd lebontását követően azonnal elvégzik, ha az időjárás engedi. Ezért a legnagyobb erőfeszítések ellenére is torlódásokkal kell számolni ezen a szakaszon, különösen csúcsidőben. A munkálatokat a Pozsony–Zsolna irányban a 13,6 és 16,25 kilométer között végzik, ellenkező irányban pedig a 17,2 és 13,9 kilométer között.

Torlódások

„Egy ilyen forgalmas szakaszon természetesen jelentős torlódással kell számolni. Ennek az elkerülhetetlen kényelmetlenségnek köszönhetően az autósok hosszú távon jobb, biztonságosabb és gyorsabb utat kapnak. Azok számára, akik naponta használják az utat, a jelenlegi késéseket a munkálatok befejezése után sokkal zökkenőmentesebb forgalom fogja kompenzálni” – zárta Július Mihálik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?