Kia EV6: elektromosmeghajtás, kompromisszum nélkül!

EV6
Pozsony |

Hosszú idő után tért vissza a szerkesztőségi garázsunkba a Kia, s nem is akármilyen járgánnyal. Az EV6 GT Line kétség kívül korunk egyik legjobb és legvagányabb elektromobilja, amely a hétköznapokon nem igazán ismer kompromisszumot.

Az EV6 már első ránézésre megkapó dizájnnal rendelkezik; mintha a futurisztikus és klasszikus vonalvezetés ötvözése lenne, az autó formája pedig arra utal, hogy elég hely lesz benne. S tényleg, meglepően tágas utastér várja a sofőrt és az utasokat, négy felnőtt hosszabb úton is maximális kényelemben elfér az autóban.

Érdekes megoldások

A Kia egy percet sem habozott, amikor kezdetét vette az elektromos autók térhódítása, azonnal élvonalba akart kerülni. Sok érdekes és praktikus elektromobilt dobott a piacra, s az EV6-ot vezetve nemegyszer jutott eszembe, mi többre lenne még szükségem. Gyakorlatilag semmire. Az utastér kivitelezése is minőségi, s bár tény, hogy mindenen lehetne javítani, például még előkelőbb anyagokat használni, mint a prémiumkategóriás modelleknél, nekem erre végképp nincs szükségem, s ezzel a kivitelezéssel is elégedett voltam.

EV6

A csomagtér is tágas, ám értelemszerűen a tető hátrafelé csökkenő vonalvezetése korlátozza az elszállítható rakomány méretét. Alapban 520 liter áll rendelkezésre, ami tekintettel arra, hogy elektromos meghajtású autóról beszélünk, átlagon felüli érték. A hátsó üléstámlák lehajtása után a tér 1300 literesre bővül. A csomagtérnek ráadásul dupla padlója van, így a különböző kábeleket vagy adaptereket is könnyen elhelyezhetik.

S ha már az adapterekről esett szó, a tesztelt járgányhoz tartozott egy, amely arra szolgált, hogy útközben bárhol tudjanak például kávét főzni vagy akár pirítóst készíteni egy finom reggelihez vagy uzsonnához. Az adaptert egyszerűen csatlakoztatni kell az autóhoz ott, ahol a töltőkábelt csatlakoztatnák, s azonnal hozzákapcsolhatják a kis hordozható kávéfőzőt. Egyébként 250V-os (16A) konnektort találnak a hátsó ülések alatt is, ami pedig arra lehet jó, hogy feltöltsék munka közben a notebookot.

EV6 benti

Autonóm parkolás

A sofőr munkaterülete nagyon decens, visszafogott, és ugyancsak a praktikum jegyében lett kialakítva. Az egyes funkciókat vezérlő gombok vagy inkább érintőfelületek logikusan vannak elhelyezve, s ugyancsak praktikus helyre, a középkonzolon a könyöktartó elé került a mobiltelefonok vezetékmentes töltésére szolgáló felület. A vezetést elősegítő funkciók működésére sem tudok egy árva rossz szót mondani, hiszen mindegyik úgy működött, ahogy azt elvárnám, illetve amikor nem volt szükség az egyes funkciókra, azok nem zavartak túlzott aktivitással vezetés közben.

EV6

Az autóhoz egyébként intelligens kulcs is tartozott. Miben rejlik az intelligenciája? Hát elsősorban abban, hogy képes úgy elindítani az autót, hogy nem ülünk benne. Ennek leginkább akkor veszik hasznát, amikor egy szűk helyre kell be- vagy kiparkolniuk. Elég aktiválni az autót a kulcs egyik gombjával, majd megnyomni az előre vagy hátra haladás gombját, s az autó szépen lassan elindul. Éppen csak arra kell ügyelni, hogy az autó mellett legyünk, illetve ne lépjünk az elülső és a hátsó oldalsó szenzor hatáskörébe, mert az autó ilyenkor deaktiválja az autonóm mozgást. Ez a funkció nagyon szokatlan, hiszen gyakorlatilag ennek köszönhetően még akár sétáltathatják is az autót úgy, hogy nem ülnek benne. Az EV6 állítólag arra is képes, hogy önállóan kikerülje a kisebb akadályokat vagy minimum megáll előttük, de ezt őszintén szólva nem volt bátorságom kipróbálni.

EV6

A GT-Line

Az EV6 a kínálat csúcsát képező GT-Line felszereltségi szinttel rendelkezett, s ennek kezdőára 63 590 euró. A járgány alapára a teszt írásakor 46 990 euró volt. A tapasztalat azt mutatja, hogy az áramfogyasztás 15 és 22 kWh között mozog, az egyhetes átlagom aztán végül 18,7 kWh lett, bár el kell ismernem, hogy ha kicsi jobban száguldoztam volna, a fogyasztás is megugrik, ám nem lényegesen. Jelentősebb leterhelésnél is 20–21 kWh körüli átlagra lehet számítani.

Autópályán is kellemes meglepetést okozott, hiszen 130 km/órás tempóval is probléma nélkül megbirkózik, ráadásul a nagy teljesítményű töltésnek köszönhetően a töltőállomásokon sem fognak túl sokat időzni. 150 kW teljesítménnyel rendelkező töltőn a 15 százalékra lemerült akkumulátort gyakorlatilag 15–20 perc alatt feltöltik 80 százalékra, ami nagyon jó eredmény. Egy szó mint száz, a Kia ezen a téren is nagyon jó munkát végzett.

EV6A felvétele

Összegezve

Ha elektromos meghajtású autó vásárlásán gondolkoznak, én szemrebbenés nélkül tudom ajánlani az EV6-ot, amely jelen korunk egyik legjobb elektromobilja. A felszereltségi szintekben is kedvükre válogathatnak, nem kell feltétlenül a legdrágább kivitelezést megvenni. Akinek mondjuk nagyobb családja van, és ezért valamivel tágasabb csomagtérre van szüksége, az lehet, valamelyik tágasabb rakodótérrel rendelkező konkuurenciát fogja választani. Ellenkező esetben, egy-két gyermekkel, ez a járgány is elegendő lesz. Ráadásul az árát sem vitték túlzásba, hiszen aki ilyen autót vesz, az már számol azzal, hogy valószínűleg több tízezer eurót kell félretennie. Az EV6 esetében viszont jó, hogy a pénzükért azt kapják, amit elvárnak, kompromisszumok nélkül.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?