Ezeket a motorokat fogja a Volkswagen helyett fejleszteni a Škoda

Skoda
Mladá Boleslav |

A Škoda már eddig is felelt az EA 211 MPI erőforrások fejlesztéséért a Volkswagen konszernen belül, 2027-ig viszont az EA 211 TSI motorok fejlesztését is átveszi, amivel tulajdonképpen globális szinten is felelősséget vállal az MQB A0 platformért. Mindez több tucat szakképzett embernek jelent munkalehetőséget, ám az autógyártó elismeri, a piac egyszerűen kiürült. Míg korábban egy pozícióra volt tíz jelentkező, most fordított a helyzet.

A Škoda számára fontos, hogy a Volkswagen konszern átruházta a cseh gyártóra a motorfejlesztést. Ennek köszönhetően ugyanis még abban az esetben is sikerült a motorrészlegen megőrizni a munkahelyeket, ha az Európai Unió végleg betiltja a belső égésű motorokat. Múlt héten ezért ellátogattunk a Škoda motorfejlesztő központjába, ahol megmutatták, milyen komplex munkát is igényel az erőforrások és a sebességváltók gyártása.

Mit jelent a gyakorlatban az, hogy a Škoda átveszi a motorok fejlesztését? Nem csupán az erőforrások technikai oldalának megtervezéséről van szó, hanem a teljes fejlesztési folyamatról, a károsanyag-kibocsátási normák alkalmazásáról és a rövid- és hosszú távú tesztelésről, amely ugyancsak a Škoda központjában kap helyet Mladá Boleslavban.

A konszern egyébként azért hozta meg a döntést, mert a jövőben elsősorban az elektromobilok gyártására akar összpontosítani. Ez viszont közel sem jelenti azt, hogy a cseh gyártóra olyasvalamit hárított volna, aminek hosszabb távon már nincs létjogosultsága. Tény, hogy az Európai Unió nyomására a jövőben minden jel szerint lehetetlen lesz belső égésű motorral ellátott autókat gyártani, az ilyen erőforrások viszont még hosszú évtizedekig forgalomban lesznek a világ azon országaiban, ahol a Škodának van érdekeltsége, s ahol az alternatív meghajtásra való átállás még csak egy távoli álom, vagy fikció.

Skoda

Így a Škoda nemcsak az európai piac számára szánt motorok fejlesztéséért lesz felelős, hanem azokért is, amelyeket Kínában, Indiában, Dél- és Közép-Amerikában, vagy Dél-Afrikában használt autókba gyártanak. Az EA 211 csoportba tartozó motorok az összes, emberek által lakott kontinensen elérhetők, s minden egyes piacon más-más károsanyag-kibocsátási normáknak és előírásoknak kell megfelelniük. Tehát míg Európában az új belső égésű motorok fejlesztése már nem téma, a meglévő erőforrásokat át kell építeni, hogy megfeleljenek például a kínai piac igényeinek.

Az EA 211 jelölésű motorokat a konszern hét márkájának ötven modelljében használják, a Škodán kívül még a Volkswagen, a Seat, a Cupra, az Audi és a kínai Jetta modelljeiben, valamint a Volkswagen haszonautóiban. Mladá Boleslavban 2012-től gyártanak néhány, EA 211 csoportba tartozó erőforrást, azóta összesen több mint négymilliót gyártottak le. Az, hogy a Škoda több motor fejlesztéséért lesz felelős, nem feltétlenül jelenti a gyártási kapacitás növelését, inkább az eddiginél több szakértőre alkalmazása lesz elkerülhetetlen.

motorok

EA 211

Ezt a motorsorozatot 2011-ben mutatta be a Volkswagen konszern, fokozatosan ez váltotta fel a korábbi EA 111 sorozatot. Legnagyobb előnyei közé tartozik, hogy nagyon jól variálható, így könnyen hozzá tudják igazítani az egyes országok igényeihez, előírásaihoz. Jelenleg három- és négyhengeres kivitelezésben találkozhatunk ezekkel a motorokkal, az egyliterestől egészen az 1,6 literesig. A teljesítményskála 48–115 kW, a fordulatszám pedig 93 és 250 Nm között mozog.

Az EA 211 csoportba tartozó motorok benzinen kívül CNG-re is működhetnek, ám a mild-hibrid és a plug-in hibrid alternatív meghajtások alapjául is szolgálhatnak. Az erőforrások ugyanakkor kedvező üzemanyag-fogyasztási mutatókkal rendelkeznek, tehát jó alapot képeznek a következő motorgenerációk fejlesztéséhez.

gyár

Az egyedi központ

Ahhoz, hogy a Škoda a lehető legjobb minőségű erőforrásokat tudja sorozatgyártásba küldeni, egy specializált motorfejlesztő központot nyitott meg 2014-ben Mladá Boleslavban. Itt egyebek mellett egy, a világon is egyedülálló károsanyag-kibocsátási laboratóriumot is találunk, melynek szolgáltatásait már olyan márkák is igénybe vették, mint a Porsche. Ez utóbbi részlegen egy évben több mint nyolcezer tesztet tudnak elvégezni. A központ 130 szakképzett alkalmazottja évente körülbelül 350 tesztmotort vet alá különböző próbáknak.

motorka

További szerepvállalás

A Volkswagen viszont nem csak a motorok fejlesztését bízta a Škodára, 2021-től ugyanis a globális piacokon használt MQB A0 Global platform fejlesztéséért is a csehországi gyár felelős. Az Európán kívüli piacokon árusított kisebb autók számára kialakított futómű lesz az MQB A0 IN utódja, ez képezi jelenleg az Indiában gyártott Škoda Kushak és Slavia alapját. Az új MQB A0 Global platformot az Indiában, a Közép- és Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában árusított autókba fogják szerelni.

Ezen túl a Škoda az európai piacra szánt modellek fejlesztésében is kiveszi a részét; ez vonatkozik például a Passat és a Superb legújabb generációira. A konszernen belül az összes manuális váltót a Škoda fejleszti – a Volkswagen haszongépjárműveibe szánt váltókat is beleértve –, de a cseh gyártó dolgozik még a DQ200 automata váltókon vagy a dobfékeken, amelyek az elektromobilok érkezésével ismét reneszánszukat élik.

váltó

Az emberhiány

A bemutatót meglepően indulatos felszólalással zárta Martin Hrdlička, a Škoda Auto alváz- és platformfejlesztési részlegének igazgatója. A Volkswagentől kapott új feladatok és kompetenciák miatt ugyanis a következő hónapokban legalább 150 új szakképzett alkalmazottra lesz szüksége a gyárnak, s jelenleg a piacon ilyen embert egyszerűen nem találni. Ha előfordul is, hogy egy meghirdetett pozícióra 50–60 ember jelentkezik, a nap végén általában csak egyetlenegy fog megfelelni a kritériumoknak. A Škoda nemcsak csehországi, hanem szlovákiai egyetemekkel is együttműködik, de a fiatalokkal való munkát már az alapiskolákban is el kell kezdeni, hogy felkeltsék a diákok érdeklődését a szakma iránt. Hrdlička szerint jelenleg ugyanis minimális az érdeklődés a gépészmérnöki, az elektrotechnikai, elektromechanikai vagy a mechatronikai szakok iránt, így az egyetemek sem képesek annyi szakértőt felnevelni, amennyire az autógyáraknak szükségük lenne. „Holott Csehországban és Szlovákiában is az autóipar a húzóágazat. Ha bajba kerül az autóipar, mindenki bajban lesz, az egész ország. De mit csodálkozunk, ha a tévében is csak azt látni, hogy művészek kapnak elismerést. Élőben sugározzák a díjátadókat, amelyeken a színészek, énekesek munkáját értékelik, de láttak fő műsoridőben már olyan programot, ahol a technikai ágazatok szakértőit díjaznák? Akkor miért csodálkozunk, hogy ez az ágazat senkit sem érdekel?” – mondta Hrdlička.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?