A legszebb Toyota Priust teszteltük

Prius
Pozsony |

Nem biztos, hogy ezzel kellene kezdenem, de nem tehetek másképp: a Prius aktuális, ötödik generációja végre szép, és végre már a kellő teljesítmény is megérkezik, ha letapossák a gázpedált. Mindez ugyanis nem számított természetesnek a modell 1997-es bemutatásától, viszont ahogy az idők változnak, úgy a Prius is gyökeres átalakításon esett át.

Azt, hogy mennyire végeztek jó munkát a tervezők egy-egy autóval, gyakran az alapján is felmérhetjük, hány ember fordul meg a járgány után az úton. A Toyota Prius után pedig lépten-nyomon forogtak. Elég volt bárhol leparkolnom, s azonnal akadt egy járókelő, aki megállt, hogy közelebbről is megnézze az autót. Igen, az új Prius dizájnja időtálló, futurisztikus, egyszerűen olyan, amire mindenki felfigyel. A negyedik generáció is futurisztikus volt, szó se róla, de kicsit úgy tűnt, mintha a Toyota túllőtt volna a célon. Az ötödik generáció egyszerűbb vonalvezetést, kifinomult formákat kapott, és épp ez benne a megnyerő. Ami a méreteit illeti, a Prius az előző generációhoz képest hosszabb (46 mm-rel) és szélesebb (50 mm-rel), de a csomagtér is megnőtt. Az aktuális 284 literes rakodóteret annak köszönhetően sikerült elérni, hogy az elemek a hátsó ülések alá kerültek. És ha már szó esett az elemekről, nézzük meg, mit kínál a meghajtás.

A motorházban

Már a modell szlovákiai bemutatóján elárulták, hogy míg a világban a Prius ötödik generációja full-hybrid meghajtással és összkerékhajtással is elérhető lesz, Európában kizárólag a hálózatról tölthető plug-in hybrid változatban tudják majd csak megvenni. Tehát ha a Prius megvásárlásán gondolkoznak, akkor a motorkínálat böngészésével nem fognak túl sok időt eltölteni, ugyanis jelenleg csak egyetlen változatban elérhető. Ez pedig az ötödik generációs hibridtechnológián alapuló kétliteres benzinmotor, melynek teljesítménye 112 kW (152 LE). Ehhez párosul a 120 kW (163 LE) teljesítménnyel rendelkező elektromotor, így a rendszer összteljesítménye eléri a 164 kW-ot, azaz a 223 lóerőt. Csak az összehasonlítás kedvéért írom le, hogy a plug-in hybrid hajtáslánc előző generációjának a teljesítménye 90 kW (122 LE) volt, s ebből is nyilvánvaló, milyen hatalmas változáson esett át a Prius. A teljesítménynövelést pedig érezni. Nem azt mondom, hogy padlógáznál belepréselődnek az ülésekbe, de határozottan érezni fogják az autóban rejlő erőt, ami a biztonságos előzéshez több mint elegendő.

Prius

Az árammeghajtás

A Prius vadonatúj lítium-ion elemeket kapott, amelyek kapacitása 13,6 kWh óra. A gyártó szerint ennek köszönhetően már 72 kilométert is kényelmesen megtehetnek, színtiszta árammeghajtásra. Az összehasonlítás kedvéért a negyedik generáció legfeljebb 40 kilométeres hatótávolságot tudott biztosítani. A Toyota ugyanakkor azt állítja, hogy ha csak városban fogják használni, akkor a 100 kilométeres hatótávolság is teljesíthető lesz. Nos, ezt az értéket egyszer sem tudtam elérni. A klasszikus, hétköznapi forgalomban körülbelül 70-75 kilométeres hatótávolságot mértem árammeghajtásra, ha nagyon óvatos voltam, a hatótávolság 80 kilométer körül mozgott. Ennél több pedig egyszerűen nem kell, hiszen egy átlagos, városban élő vagy városba ingázó sofőr naponta kb. 35 kilométert tesz csak meg, ezért nagy eséllyel pályáznak arra, hogy a Priusszal csak elvétve fognak benzinkúton megállni tankolás céljából.

A fogyasztás nagymértékben függ attól, milyen gyakran tudják használni az árammeghajtást, illetve mennyire kombinálják a tiszta elektromos meghajtást a hibridmeghajtással – ekkor az autó dönti el, mikor aktiválja a benzinmotort, és mikor hagyja dolgozni csak az elektromotort. Én egy hét és közel ötszáz kilométer megtétele után csak 3,8 literes átlagos benzinfogyasztást értem el.

Prius

Ingyen töltés is lehet

A fedélzeti töltő 3,3 kW teljesítményű, és csak a váltakozó árammal (AC) való töltésre alkalmas. A klasszikus házi hálózatból (2,3 kW) hat óra alatt tudjuk feltölteni, az AC fali töltő esetében (3,3 kW) a töltési idő 3,5–4 órára csökken. Az autóhoz egyébként olyan Mennekes memória-töltőkábelt is rendelhetnek, amely töltés után önállóan összetekeredik az eredeti formájába.

Nekem a leginkább a napkollektoros panelekből álló tető tetszett. Ez a funkció a legmagasabb felszereltségi szinttől elérhető. A napkollektorokat teljes mértékben integrálták a tetőbe, így kívülről nem látszanak. A tető már nem rendelkezik önálló elemmel, a kitermelt energiát azonnal a fő akkumulátorba küldi a rendszer, ennek köszönhetően egy napsütéses napon 8,7 kilométerrel is növelhetik a Prius elektromos hatótávolságát – a Toyota ezt az értéket a japán Nagoja városának átlagos éves napsütéses napjai alapján számolta ki. Ha viszont például elmennek szabadságra, s az autót a reptéri parkolóban hagyják, akkor a napelemek feltöltik az akkut, mire hazaérnek. Egyébként még ez a rendszer is 15 százalékkal hatékonyabb az előző generációhoz képest, mindezt úgy, hogy maga a tető felülete kisebb.

A Prius ötödig generációja minden szempontból jobb lett. Nagyobb a teljesítménye, hatékonyabb a töltése, lényegesen több áramot tud termelni a tetőbe integrált napelemeknek köszönhetően, és mindezt még minőségi utastér és látványos dizájn egészíti ki. Persze ennek megvan az ára is. A Prius a cikk megírásakor, tehát a múlt héten érvényes háromezer eurós kedvezménynek köszönhetően alapban 41 990 euróba kerül. A legmagasabb, Executive felszereltségi szinttel rendelkező modell ára a bónusz leszámolása után 49 290 eurónál kezdődik.

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?