Autó-motor

Öt ideális autó nyugdíjasoknak – Melyiket válasszuk?

Pozsony | Egyszerűen kezelhető, praktikus és főleg olcsó – körülbelül ezeknek a kritériumoknak kellene megfelelnie annak az autónak, amit egy idősebb sofőr használna. Bár az új autókban egyre több komplikált rendszer és technológia van, még mindig találni olyan járgányokat is, amelyek csak az abszolút minimumot tartalmazzák, s amelyekkel az idősebb sofőrök is könnyen elboldogulnak. Ezekből az autókból válogattunk.
author
Demecs Péter

2022. január 24. 10:15

bayon
A Hyundai Bayon azoknak ajánlott, akik számára nem az a fontos, hogy minél gyorsabban célba érjenek, hanem az, hogy az utazásuk biztonságos és kényelmes legyen - Somogyi Tibor felvétele

Tény, hogy vannak idős sofőrök, akik továbbra is a gyors és drága sportkocsikat szeretik, és nem a kényelem érdekli őket, hanem az, mennyi lóerő van a motorházban. Nem tudom elfelejteni Jean-Paul Belmondót, aki még 88 éves korában is sárga Ferrari 335-öt használt. Mások időskorban is a nagy SUV-k hívei maradnak, de azért mondjuk ki őszintén, nem ez a jellemző. Egy idősebb ember, akinek lehet, hogy már a mozgás is okoz némi nehézségeket, autóvásárláskor elsősorban a racionális érvek alapján fog dönteni. Nem fog túl sok kilométert levezetni az autóval, nem számol már nagy családi kirándulásokkal, de azért nem árt, ha a járgányban időnként az unokákat is biztonságosan el tudja vinni. Ugyanakkor az is fontos, hogy az autó kezelése ne legyen bonyolult. Mindezt és még sok minden mást is figyelembe kell venni, mielőtt kiválasztanák a legmegfelelőbb autót.

Mire figyeljenek?

Mi például arra is ügyeltünk, hogy választékunkban benzinmotoros autók legyenek, hiszen ezek általában eleve olcsóbbak a dízelautóknál. Mivel elképzelhető, hogy az idősebb sofőrök figyelme már nem olyan, mint régen, nem árt, ha az alapvető biztonsági rendszerek is elérhetők az autóban. Az egyik kulcsfontosságú szempont, hogy milyen könnyen lehet az autóba be- és kiszállni. A túl alacsony vagy túl magas autó nehézséget okozhat az idősebb sofőröknek, akiknek egyébként beszállás után arra is ügyelniük kellene, milyen könnyen érik el a biztonsági övet, s hogy beállíthatják-e a magasságát úgy, hogy az kényelmes legyen. Nem árt, ha az autó csomagterének alacsonyabb a pereme, hogy még könnyebb legyen a ki- és bepakolás.

Nem elhanyagolható kérdés, hogy milyen legyen a váltó, ami az idősek esetében elsősorban pénz kérdése lesz. A kézi váltónál értelemszerűen drágább az automata, de aki megengedheti magának ezt a többletkiadást, annak határozottan ezt ajánlom. Leginkább azért, mert az automatának köszönhetően kímélni fogják bal lábuk térdét, és több figyelmet tudnak szentelni az úttestnek. Természetesen ha valaki egész életét kézi váltós autóval vezette le, az már öregkorára aligha fog átállni automatára – egyébként ez nem is lenne jó. Csak azért említem meg ezt a lehetőséget, hogy akinek a költségvetése engedi, és nem ódzkodik az automatától, az egy percet se gondolkozzon ezen.

Az új autók szerves részévé váltak az érintőképernyők. Olyan autók is vannak, amelyekből a klasszikus vezérlőgombok túlnyomó többsége eltűnt, s mindent a kép-ernyőn keresztül kell irányítani, ami az idősebb sofőröknek gondot okozhat. Ezért autóvásárláskor próbáljanak olyan kivitelezést keresni, amelyben nincs érintőképernyő, vagy amelyben a képernyő mellett a klasszikus vezérlőgombok többségét is megőrizték.

Idősebb korban a parkolás is már nehezebben megy, különösen jelenleg, amikor lényegesen több autó van a parkolókban, mint abban az időben, amikor a most már nyugdíjas sofőrök megkapták jogosítványukat. Ezért talán nem árt megnézni, mennyibe kerülnek a kiválasztott modellhez rendelhető parkolóasszisztensek, a szenzorok és főleg a tolatókamera.

Az összeállításba azokat a járgányokat választottam ki, amelyeket személyesen is kipróbáltam, s amelyekről tudom, hogy megfelelnek az imént felsorolt kritériumoknak, így meggyőződésem, hogy az idősebb sofőröknek sem fognak csalódást okozni.

Hyundai Bayon

A Hyundai újdonsága csak tavaly mutatkozott be Szlovákiában, de mivel volt lehetőségem kipróbálni, gondolkodás nélkül a kiválasztott autók közé soroltam. Kizárólag elsőkerék-meghajtással rendelhető, és tágas, 411 literes csomagtere van.  A motorkínálat alapját képezi a már ritkaságnak számító négyhengeres 1,2 MPi erőforrás, melynek teljesítménye 62 kW (84 LE). A motor ötgangos manuális sebességváltóval van párosítva, és pontosan olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek az idősebb sofőröknek is megfelelnek.

A visszafogott, nyugodt vezetési tempót kedveli, az MPi erőforrás nagy előnye pedig, hogy strapabíró, tehát nem igazán van minek elromlania benne. A műszerfal is egyszerű, érthetően tagolt struktúrával rendelkezik, az érintőképernyőt számos, klasszikus vezérlési gomb egészíti ki. Továbbra is érvényes az, amit az első tesztvezetés után írtam: a nyugodt, hétköznapi vezetéshez illik, épp ezért elsősorban az idősebb sofőröknek ideális választás. Azoknak, akik számára nem az a fontos, hogy minél gyorsabban célba érjenek, hanem az, hogy az utazásuk biztonságos és kényelmes legyen. Alapban, Comfort felszereltségi szintben már 13 290 euróért elérhető.

Kipróbáltuk a Hyundai újdonságát, a Bayont

2021. július 17. 12:00

Kipróbáltuk a Hyundai újdonságát, a Bayont

Dacia Sandero

Az elmúlt év egyik nagy meglepetése volt számomra a Sandero.  A Duster után ez volt a második Dacia, amely minőségben olyan szintre jutott, hogy szemrebbenés nélkül megvenném. Ez nemcsak az alapváltozatra, hanem a kicsit megemelt Stepway kivitelezésre is érvényes.  A Sandero három benzines erőforrással elérhető, a legerősebb LPG-meghajtással is kombinált, aminek köszönhetően tele tartályokkal több mint ezer kilométert is kacagva megtehetnek. Az utastéren ugyan látszik, hogy az autó az olcsóbb kategóriába tartozik, ám a kivitelezés teljesen elfogadható.

A Sandero alapban 10 150 euróba kerül, a Stepway alapja az erősebb benzinmotorral 12 250 euró, ami annyit jelent, hogy ez a válogatásunk legolcsóbb járgánya, ami nem is meglepő, hiszen Daciáról van szó.

Dacia Sandero

2021. július 26. 14:00

Sandero Stepway: Sorozatban a második Dacia, ami meggyőzött

Kia Rio

A következő a sorban a Kia kis városi autója, a Rio, amely ugyancsak érdekes választás lehet az idősebb sofőrök számára. Az alapváltozat már 11 990 euróért kapható, a hétgangos automatával ellátott Rio akciós ára (az alapnak számító Silver felszereltségi szintben) 14 490 euró. Az általam tesztelt Rio motorházában egyliteres benzinmotor volt 74 kW (100 LE) teljesítménnyel. Mivel a 172 Nm-es forgatónyomaték már ezerötszáz fordulatnál elérhető, a Rio városban meglepően jó dinamikával rendelkezett. Bár a papírforma talán nem erről tanúskodik, én kifejezetten élveztem városban vezetni. Nagyon fürge, ügyes, kompakt formáinak köszönhetően pedig könnyű parkolni vele. Itt csak a margóra jegyzem meg, hogy 300 literes csomagtér áll rendelkezésre, ami ugyancsak teljesen megfelel ebben a kategóriában. A nyugdíjasok szempontjából a legnagyobb előnye az, hogy nincs telepakolva olyan technológiai extrákkal, amelyek elvonnák a figyelmet a vezetéstől.

Rio

2021. december 27. 16:00

Ilyen a Kia új logójával ellátott kis városi autó, a Rio (Képgaléria a cikkben)

Citroën C3

Automata váltóval is megfizethető választás lehet az új Citroën C3, amely ugyancsak megfordult tavaly a szerkesztőségi garázsunkban. Bár kicsi, elég hely van benne, a nagyszülők és az unokák is kényelmesen elférnek benne, s épp ezt fogják az idősebbek a leginkább értékelni. Az alapban 300 literes csomagtér 922 literesre bővül, ha a hátsó üléstámlákat is lehajtjuk. A C3 aktuális változatához öt vagy hatgangos manuális váltót, vagy hatgangos automata sebességváltót is rendelhetnek, ám ez utóbbi csak a magasabb, Shine felszereltségi szintnél elérhető az erősebb, PureTech 110 benzinmotorral kombinálva.  Ez utóbbi változatot teszteltem, tapasztalataimat a a mellékelt hivatkozáson találják. Mint ahogy említettem, a C3 a családi költségvetést sem fogja tönkretenni, alapban már 10 990 euróért elérhető. A nyugdíjasok szempontjából nem elhanyagolható tény, hogy a járgány rendkívül kényelmes, hosszabb utakon sem fáj benne az ember háta, s az utak egyenetlenségeit is nagyon jól elnyeli.

Citroën C3

2021. június 21. 11:59

Citroën C3: a kis városi idealista automatával is megfizethető választás

Toyota Yaris

A választásomból nem hiányozhat a legendás Toyota Yaris, amelynek aktuális generációja hibridmeghajtással is rendelkezik, ami esetleg azoknak az idősebbeknek lehet érdekes opciót, akik a technológiák terén akarnak haladni a korral, bár értelemszerűen ez a opció a legdrágább a felsorolt autók közül, hiszen a hibrid Yaris ára 17 090 eurón kezdődik. Sokkal kedvezőbb a modell árlistája, ha a hibrid nélküli változatokat nézzük, itt ugyanis a kezdőár 13 090 euró. Az új Yaris pontosan olyan, mint amilyennek egy városi autót elképzelek. Pici, ügyes, az aránylag nagy, 286 literes csomagteret számos praktikus rekesz és üvegtartó egészíti ki – még a hátsó ajtókon is. Az idősebb sofőrök díjazni fogják, hogy bár az autó kicsi és úgy tűnik, hogy nagyon alacsonyan fekszik az úton, a látszat csal, ugyanis a be- és a kiszállás nagyon könnyű. A volán mögött is kellő magasságban ülnek, jó a kilátás. Abszolút alapnak számít az 53 kW teljesítményű háromhengeres VVT-i motor, ez még az előző generáció öröksége, a másik már újdonság a Yaris esetében. A háromhengeres 1.5 Dynamic Force (92 kW) ugyanis a korábbi modellből ismert négyhengeres 1.5 VVT-iE erőforrást helyettesíti. Az egyliteres változat az abszolút fapados autót kereső, minimális költségvetéssel rendelkező vásárlókat hivatott megszólítani.

Toyota Yaris

2021. március 29. 17:30

Toyota Yaris: benzines vagy hibrid?
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Andrej Doležal

Doležal: Fontosabb dolgunk is van, mint a Komárom–Pozsony vasútvonal

Hamran István

Hamran: Kollár hagyta, hogy Fico megvezesse

d

Mi minden drágul a nafta emelkedő árai miatt?

koronavírus

A kórházi kezelés előtti PCR-tesztet a kórház végzi el

vonat k

Halálra gázolt a vonat egy nőt

ukrán válság k

Orosz diplomata: Moszkva nem fog beletörődni a finn és a svéd NATO-tagságba

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.