Közélet

AB: Kiska három bírót nevez ki

Három bírójelöltet nevez ki alkotmánybíróvá Andrej Kiska. Az államfő már ma dönt arról is, ki töltheti be az Alkotmánybíróság (AB) elnöki posztját, s ki lesz a taláros testület alelnöke.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. április 17. 09:00

- Somogyi Tibor felvétele

Ivan Fiačan, Ľuboš Szigeti és Peter Molnár – Andrej Kiska államfőtől ma 12 évre szóló alkotmánybírói megbízólevelet vehetnek át. Kiska ma elárulja azt is, kit nevez ki a kassai székhelyű Alkotmánybíróság elnökévé és alelnökévé. 

Jogászokkal egyeztetett

Az államfő alkotmányjogászokkal egyeztetett arról, hogyan járhat el az adott helyzetben. A parlamentnek ugyanis 18 bírójelöltet kellett volna állítania a kilenc megüresedett bírói helyre, Kiska viszont két választást követően is csak nyolc jelöltet kapott. 

A 49 éves Ivan Fiačan előbb bíróként később, ügyvédként tevékenykedett. A Liptószenmiklósi Járásbíróság alelnöke volt, 1998-tól ügyvéd. Jogászként az Armagedon céget képviselte, melyben egy az állam számára előnytelen szerződés volt a vita tárgya. A botrány az SNS korábbi elnökéhez, Ján Slotához köthető. Alkotmánybírónak az Ügyvédi Kamara és a Komenský Egyetem Jogi Karának dékánja jelölte. 

A 44 éves Peter Molnár a kassai Šafárik Egyetem Jogi Karának oktatója, 2001-től bírósági végrehajtó. Számos törvény és rendelet kidolgozásában vett részt, rendkívül gazdag a publikációs tevékenysége is. Fiačanhoz hasonlón csak a második szavazás során szerzett elég támogató szavazatot a képviselőktől. 

A harmadik alkotmánybíró Ľuboš Szigeti, a galántai bíróság elnöke. Egyike volt azoknak a bíróknak, akik nyíltan bírálták Štefan Harabint. Az Öt mondat nevű publikációban fogalmazták meg, miért káros Harabin tevékenysége az igazságügyre nézve. Szigeti dolgozott a Bírói Tanács tagjaként.

Az államfő hivatala tegnap írásban közölte Kiska döntését. Ebben az áll, hogy a köztársasági elnök kényszerintézkedésnek tekinti a bírók kinevezését annak érdekében, hogy az Alkotmánybíróság plénuma végre működőképessé váljon, és dönthessen például a választási beadványok kapcsán. 

A taláros testület február közepétől egyetlen szenátussal, négy bíróval működik, így gyakorlatilag működésképtelenné vált. Csak a halaszthatatlan beadványokkal foglalkoznak, miközben csak az államfőválasztás kapcsán öt beadványt tart nyilván a bíróság. Ezekről csak a plénum, vagyis legkevesebb hét bíró dönthet. 

Čaputová miatt döntött

Andrej Kiska emlékeztet arra, hogy a parlament négy szavazás során csak nyolc jelöltet szavazott meg. Májusban lesz a következő szavazás, s Kiska szerint a parlamenti képviselők kötelessége, hogy tíz új jelöltet válasszanak meg. „A kormánykoalíció politikai játékainak és annak, hogy képtelenek megállapodni a jelöltekről, konkrét személyek esnek áldozatul, az ő alapvető jogaikat jelenleg Szlovákia képtelen hatékonyan megvédeni” – nyomatékosította Andrej Kiska.

A köztársasági elnök az AB elnökéről és alelnökéről azért dönt, hogy Zuzana Čaputová államfői esküjét az Alkotmánybíróság új elnökének kezébe tehesse le. Kiska döntésével leendő utódja, Zuzana Čaputová is azonosul. (TASR, Dennik N, ie)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Új frekvenciákat kapott a Pátria rádió

Finnország és Csehország az elődöntőben

21 millió euró miatt kockáztat 895 milliót a magyar kormány

5 év Érsekújvár volt polgármesterének

Az oroszok az amerikaiakat is legyőzték

Miből tartsuk el a gyerekünket?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?