A világ egy lépéssel közelebb került a szupergazdagok megadóztatásához

cd60521b-39fa-4672-a5ef-31bf1e6fa75b_phppodinn

Gabriel Zucman közgazdász februárban a G20-országok pénzügyminiszterei elé terjesztette a milliárdosok globális megadóztatására vonatkozó javaslatát. Azok, akik már aláírták, arra szólítják fel a többi országot, hogy kövessék a példájukat.

Az idén életbe lépett globális társaságiadó-reform kisebbfajta csoda volt – írta a Financial Times. Bár egyes részeit még ratifikálni kell, a G20-országok már nagy számban alkalmazzák. Új céljuk tehát a szupergazdagok megadóztatására vonatkozó rosszul átgondolt rendszer átalakítása.

Gabriel Zucman közgazdász februárban a G20-ak pénzügyminiszterei elé terjesztett egy javaslatot a milliárdosok globális megadóztatásáról. Ezt a jelenleg elnöklő Brazília kérésére tette. Az ország célja, hogy bezárja az adótörvények kiskapuit, mivel azok lehetővé teszik, hogy a világ leggazdagabbjai nagyon kevés adót fizessenek.

A világ leggazdagabb embereinek vagyona a magas infláció ellenére is évente hét–nyolc százalékkal nőtt az elmúlt évtizedekben. Ehhez képest az átlagos vagyon csak két–három százalékkal nőtt.

Zucman azt javasolja, hogy a világ nagyjából háromezer dollármilliárdosának vagyonát két százalékkal adóztassák meg. Ez nem kimondottan vagyonadó lenne, hanem inkább a vagyonadó és a jövedelemadó egyfajta keveréke. Ez utóbbi azon az elgondoláson alapul, hogy az szupergazdagok könnyen meghatározhatják jövedelmüket bármilyen adóköteles kategórián kívül – például ha a nyereséget holding társaságoknál hagyják.

Zucman szerint ez volt az első alkalom, hogy a G20-országok megvitatták a kérdést. A legtöbb miniszter megdicsérte Brazíliát, amiért egyáltalán felvetette a kérdést. Nemcsak Brazília, hanem Dél-Afrika, Spanyolország és Németország miniszterei is aláírták már a szupergazdagok megadóztatására vonatkozó javaslatot. Az aláírók arra kérik a többi országot, hogy csatlakozzanak kampányukhoz. Ami az Egyesült Államokat illeti, Zucman rámutatott, hogy Joe Biden amerikai elnök legutóbbi költségvetése is tartalmaz egy, a milliárdosokra kivetett adót, amely nagyon hasonlít az ő javaslatához.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?