A városvezetőknek sem tetszik az új építési törvény, amit Kollár embere dolgozott ki

Pozsony k
Pozsony |

A Sme rodina kormányfőhelyettese, Štefan Holý és a párt közlekedésügyi minisztere, Andrej Doležal által javasolt új építésügyi törvény az ügyeskedő ingatlanfejlesztők érdekeit helyezi előtérbe a települések és a lakosság érdekeivel szemben – állítják a szlovákiai önkormányzati vezetők.

Az új építésügyi törvény javaslatát alig pár napja bocsátották tárcaközi egyeztetésre, azóta azonban már több szakmai szervezet is éles kritikával illette, mára pedig kiderült, hogy az önkormányzatok sincsenek megelégedve vele. „Ha az új építésügyi törvényt a parlament a tárcaközi egyeztetésre bocsátott formájában fogadná el, az az elmúlt évek legdurvább beavatkozása lenne a települési önkormányzatok jogköreibe” – állítja Matúš Vallo, Pozsony főpolgármestere, a Szlovákiai Városok Uniójának (ÚMS) az alelnöke.

Megnyirbált jogkörök

Vallo szerint a helyi önkormányzatoktól elvennék azt a jogot, hogy ők dönthessenek arról, mi épülhet meg és mi nem a településükön. A törvényjavaslat ugyanis azzal számol, hogy ha a helyi önkormányzat nem adja áldását az építkezésre, akkor az ingatlanfejlesztő a megyei önkormányzatnál fellebbezhetne, ahol a megyei képviselők mondanák ki a végső szót. „Az ingatlanfejlesztők ezzel gyakorlatilag megkerülhetnék a helyi önkormányzatokat, amelyek így nem szólhatnának bele abba, hogy mi épül a területükön. Ez az intézkedés az alkotmánnyal sem lenne összhangban, hiszen a megyei önkormányzatok nincsenek felülrendelt szerepben a települési önkormányzatokkal szemben. Véleményünk szerint a törvényjavaslat kidolgozóinak a szeme előtt csak egy cél lebegett: minden akadályt elgördíteni az ingatlanfejlesztők elől, hogy azok bármilyen ötletüket a lehető legegyszerűbben és leggyorsabban valósíthassák meg” – tette hozzá Vallo.

Betarthatatlan határidők

A fentieket támasztja alá az ÚMS képviselői szerint az a kitétel is, amely szerint ha az önkormányzat nem adja ki legfeljebb 14 napon belül az építkezéssel kapcsolatos kötelező érvényű állásfoglalást, akkor az építkezést automatikusan engedélyezik. Vallo szerint ez a határidő egyszerűen betarthatatlan. „Pozsonyban például másfél évvel ezelőtt erre még átlagosan 123 napra volt szükség, amit mára 64 napra sikerült lefaragni. Ennél lejjebb azonban már nem mehetünk” – állítja Vallo.

Ami nem került bele

Nem kevésbé fontos azonban az is, ami nem került bele a javaslatba. Az ÚMS szerint az előterjesztett anyagból hiányzik a fekete építkezések elleni hatékony fellépés és az építésügyi rendőrség létrehozása is. „Korábban a cégek magánosításánál, később az állami megrendeléseknél lehetett lopni, ma pedig egyesek arra törekednek, hogy az önkormányzatok egyik jogkörét lopják el, az ingatlanfejlesztők érdekeit helyezve előtérbe a lakosságéval szemben. Ezt meg kell akadályoznunk” – vallja Főrév (Ružinov) polgármestere, Martin Chren, aki szerint az új szabályozás a lakosság beleszólási lehetőségét is alaposan megnyirbálná.

„A most előterjesztett javaslatot valószínűleg olyanok készítették elő, akik nincsenek tisztában a gyakorlattal, így egy olyan javaslattal rukkoltak elő, amely likvidálná az önkormányzatokat” – mondta el Richard Rybníček, az ÚMS elnöke. A Szlovákiai Városok Uniója ezért azt kéri a kormánytól, hogy vonja vissza a javaslatot, és mielőtt újat nyújtana be, kezdeményezzen széles körű vitát az építésügyi törvény új javaslatáról, bevonva abba az önkormányzatokat is.

Holý visszavág

A Szlovákiai Városok Uniójának a kritikájára Štefan Holý kormányfőhelyettes irodája is reagált. Az általuk kiadott nyilatkozat szerint a törvényjavaslat előkészítése során az összes érintett felet megszólították. „Az ÚMS-nek is szóltunk, sajnos azonban erre nem reagáltak. A városok képviselői nem vettek részt Holý múlt heti, megyei önkormányzati vezetőkkel és polgármesterekkel tartott találkozóján sem, ahol szintén kifejthették volna a véleményüket” – áll a nyilatkozatban.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?