A V4-tagállamok vezetői hangsúlyozták a Japánnal való együttműködés fontosságát

V4-ek
Pozsony |

A visegrádi négyek (V4) és Japán vezetői csütörtöki, pozsonyi csúcstalálkozójukon a kölcsönös nemzetközi együttműködés fontosságát hangsúlyozták. Japán tölti be jelenleg a G20 csoport elnöki pozícióját.

 

„A multilateralizmus válságának idején fontos, hogy azokra az alapvető problémákra, amelyekkel a kontinenseink szembenéznek, nemzetközi szinten tudjunk globális megoldást találni. Sok olyan terület van, ahol nem elégségesek és nem helyénvalóak a lokális, nemzeti megoldások, mert ezek nem járulnak hozzá a globális egyensúlyhoz” – jelentette ki Peter Pellegrini (Smer-SD) szlovák kormányfő a pozsonyi várban tartott csúcstalálkozón.

Hozzátette: a V4 az Európai Unió egyik leggyorsabban fejlődő térsége, amely egységes álláspontot képvisel az EU előtt álló problémák és kihívások terén.

Pellegrini elmondása szerint a V4-Japán csúcson szóba került a tudományos-technikai együttműködés mellett az EU és Japán közötti kereskedelmi egyezmény is, melyet februárban kötöttek meg. További téma volt a klímaváltozás, illetve az erre adott európai és japán válasz. A szlovák kormányfő emlékeztetett, hogy a Szlovák Köztársaságot és Japánt összekötik a különféle világszervezetekben betöltött elnökség közös témái is. Ezek között a digitális gazdaságot, a digitális óriáscégek megadóztatását, az adatkezelést, az adatvédelmet és az adatokkal való kereskedelmet említette.

„A stabil gazdasági növekedés erősíti a visegrádi országok európai jelentőségét. Sok japán cég helyezi ide a bázisát vagy a fiókjait” – jegyezte meg Abe Sindzó japán kormányfő. Példaként a szlovák autóipart, illetve a cseh robotikai cégeket említette. Hozzátette: a V4 vezetőivel a nemzetközi közösséget érintő több témában is megegyezett a további együttműködésről.

Andrej Babiš cseh kormányfő hangsúlyozta: a V4 tagállamai közösen lépnek fel az EU előtt, és világos, egységes álláspontot képviselnek például az illegális migráció, az EU jövőbeni költségvetése, az uniós piac, az EU bővítése, illetve a kettős élelmiszer-minőség és a kohézió területén. „Mi nem vagyunk másodosztályú tagállamok” – mondta, hozzátéve: a V4-ről bizonyos területeken példát vehetne a többi tagállam.

 

Babiš emlékeztetett, hogy Japán a második legnagyobb csehországi befektető és közös kutatási projektjeik is vannak.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a kereskedelmi növekedéssel összefüggésben megemlítette az EU és Japán közötti szabadkereskedelmi egyezményt, amely februárban lépett érvénybe.

„Nagy elvárásaink vannak a kereskedelmi egyenlőtlenségek kiegyenlítése terén, ami nagyon fontos lenne az Európába irányuló japán beruházások szempontjából is” – tette hozzá.

Varga Mihály magyar pénzügyminiszter a V4-es országok jelentős gazdasági növekedését hangsúlyozta. Hozzáfűzte: a globális kihívások kontextusában fontos erősíteni a V4 és Japán közötti jövőbeni együttműködést.

A japán miniszterelnök, Abe Sindzó először látogatott Szlovákiába, Pellegrini kormányfő fogadta őt. A csúcstalálkozó előtt bilaterális tárgyalásra is sor került. A partnerek leginkább a szociális biztonságról szóló szerződést értékelték, amely júliusban lép érvénybe.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!