Közélet

Pellegrini és Abe Sindzó a jó viszonyt és az új egyezményeket emelték ki

Pozsony | A japán miniszterelnök, Abe Sindzó először látogatott Szlovákiába, Peter Pellegrini (Smer-SD) szlovák kormányfő fogadta őt. A bilaterális tárgyalás témái a beruházások és a kölcsönös szerződések mellett a száz éves múltra visszatekintő diplomáciai kapcsolatok voltak. A partnerek leginkább a szociális biztonságról szóló szerződést értékelték, amely júliusban lép érvénybe.
TASR

2019. április 25. 14:24

Pellegrini és Abe Sindzó - TASR-felvétel

Ennek alapján könnyebbé válik a japán munkavállalók helyzete Szlovákiában, illetve a szlovákiai munkavállalók helyzete Japánban, az adott ország például nyugdíjat is biztosít számukra. A japán miniszterelnök meggyőződése, hogy a szerződésnek köszönhetően csökkenni fog a Szlovákiában székelő japán cégek leterheltsége.

Pellegrini pozitív, követendő példaként említette az EU és Japán közötti egyezményt is a gazdasági partnerségről.

A szlovák kormányfő értékelte, hogy a szlovákiai japán cégek beruházása nemcsak a gyártásra, hanem a kutatásra és fejlesztésre is kiterjed. Több mint 60 japán cég tevékenykedik az országban, amelyek összesen 13 ezer embert alkalmaznak. A japán miniszterelnök emlékeztetett, hogy Japánban is befektet egy szlovák cég, az Eset.

A partnerek beszéltek a multilaterális kapcsolatokról is a japán G20-elnökséggel, illetve a szlovák EBESZ- és OECD-elnökséggel összefüggésben. Említést tettek Észak-Koreáról is, amely az egyik témája lesz a visegrádi négyek (V4) és Japán csúcstalálkozójának. Ez utóbbira csütörtökön kerül sor a pozsonyi (Bratislava) várban.

A japán kormányfő elmondása szerint a megbeszélés témája volt a kultúra is, főleg annak kapcsán, hogy jövőre lesz a japán-csehszlovák diplomáciai kapcsolatok létesítésének századik évfordulója. Emlékeztetett: 2020-ban Japán rendezi az olimpiai és paralimpiai játékokat, 2025-ben pedig a World Expo világkiállítást. Ezzel összefüggésben köszönetet mondott Szlovákiának, amiért támogatta, hogy Japán legyen a rendezvény házigazdája.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

2040-re 2,5 millióval csökkenhet a V4-ek lakossága

Sima finn és orosz siker, hétfőn kiesési derbik a hoki-vb-n

TRAGÉDIA: Medencébe fulladt egy kétéves kisfiú a Besztercebányai járásban

62 ezer eurót felejtettek egy vonaton

Czucz Enikő: Skandalon

VIDEÓ: Eddig nem látott képekkel emlékezett meg a hercegi pár tavalyi esküvőjéről

Legfrissebb galériák
Olvasta már?