Közélet

A ügyész azt állítja, tévedések történtek a Kuciak-gyilkosság kivizsgálása során

A Speciális Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze szerint több hiba előzte meg a Speciális Büntetőbíróság (SZB) ítélethozatalát Ján Kuciak újságíró és menyasszonya, Martina Kušnírová meggyilkolásának ügyében.
TASR

2021. június 15. 13:10

Kuciak-gyilkosság
- TASR-felvétel

Kéri, hogy további bizonyítékokkal egészítsék ki az aktát, például a Marian Kočner és Miroslav Konôpka, illetve Jaroslav H. közötti kommunikációval. Ezt Peter Paluda, a Legfelsőbb Bíróság szenátusának elnöke közölte a keddi tárgyaláson. A szenátus a Speciális Ügyészi Hivatal ügyészének fellebbezéséről, valamint Sz. Tamás és a károsultak, illetve ügyvédeik fellebbezéséről tárgyal.

Az ügyész szerint az említett kommunikációk bizonyítják, hogy Marian Kočner vádlott rendelte meg az újságíró és menyasszonya meggyilkolását. Nem ért egyet a Speciális Büntetőbíróságnak azzal az indoklásával sem, miszerint nem megbízható Andruskó Zoltán vallomása, aki azt mondta, hogy Alena Zsuzsová rendelte meg nála a gyilkosságot. „Az a körülmény, hogy egy tanú enyhébb büntetést kap, ha bevallja a bűncselekményt, nem lehet alapvető hatással a vallomása hitelességének megítélésére" – mondta a fellebbezés indokolásáról Paluda. Andruskó vallomásának alátámasztására több tanú meghallgatását kéri az ügyész.
 

Kuciak-gyilkosság: Az ügyész a korábbi ítélet megszüntetését kéri a Legfelsőbb Bíróságtól

2021. június 15. 12:31

Kuciak-gyilkosság: Az ügyész a korábbi ítélet megszüntetését kéri a Legfelsőbb Bíróságtól

Az ügyész nem értett egyet azzal sem, hogy a Speciális Büntetőbíróság megkérdőjelezte Peter Tóth vallomásának igazságtartalmát. Az ügyész szerint a szenátusnak azért voltak előítéletei vele szemben, mert a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) tagja volt. „Hitelesen beszélt arról, mi volt az oka annak, hogy elkezdték megfigyelni az újságírókat, köztük Ján Kuciakot" - írta az ügyész a fellebbezésében, és rámutatott, Peter T. megerősítette, hogy átadta az említett személyek megfigyeléséről készült jegyzőkönyveket Marian K.-nak.

Paluda idézte a Marian Kočner és Alena Zsuzsová közötti vulgáris online-kommunikációt is, amely az ügyész szerint azt bizonyítja, hogy a vádlottak nem a valódi nevükön neveztek meg dolgokat a kommunikációjukban, ezért azok számára, akik nincsenek beavatva, ez a kommunikáció teljesen hétköznapinak tűnhetett. Az ügyész nem értett egyet a Speciális Büntetőbíróságnak azzal az érvelésével sem, miszerint „nem lehetett célozgatásokat és rejtett üzeneteket keresni" ezekben a kommunikációkban.

Zsuzsová: Andruskó egy hazug

2021. június 15. 12:55

Zsuzsová: Andruskó egy hazug

Az ügyész arra is rámutatott, hogy a bíróság nem vette figyelembe az Alena Zsuzsová és Marian Kočner közötti kommunikációt, azt, amelyben a fog kieséséről írnak. Ez az üzenetváltás nem sokkal az újságíró és menyasszonya meggyilkolása után zajlott. A Marian Kočnerrall és Andruskóval való kommunikáció után Alena Zsuzsová pulzusszáma állítólag 161-re emelkedett. „Az ügyész kijelentette, hogy ez a számadat szakértői véleményből származik" - jegyezte meg a szenátus elnöke.
  

2020 szeptember elején a Speciális Büntetőbíróság szenátusa felmentette Marian Kočnert és Alena Zsuzsovát Kuciak és Kušnírová meggyilkolásának vádja alól. Szabó Tamást bűnösnek találta és 25 év börtönbüntetésre ítélte a bíróság. Ružena Sabová, a szenátus elnöke 2020 szeptemberében ezt azzal indokolta, nem bizonyított, hogy Marian K. és Alena Zs. elkövette a bűncselekményt.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tuntike

Visszatérhet az ingyenes teszt

laboratórium

Az őssejtkezelés lehetőségei Szlovákiában

Kovács Imre

Elnémult forradalom

A csúcs: egy részleges arcátültetés

A csúcs: egy részleges arcátültetés

Digitális emlékezet – Nézőpontok

Digitális emlékezet – Nézőpontok

kfc

Nehéz komáromi győzelem az évadnyitón

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.