Közélet

„A tanár is terjeszthet álhíreket”

Pozsony | Nagyobb figyelmet kell fordítani a pedagógusok képzésére, mert tudatlanságból ők is szélsőséges nézeteket terjesztenek – vélik azok a civil szervezetek, melyek előadásokat szerveznek középiskolásoknak a szélsőségek, a NATO, a biztonságpolitika, az Európai Unió, a konspirációs elméletek és az álhírek terjedésének témakörében.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. július 7. 14:09

Jaroslav Naď, a Szlovák Biztonságpolitikai Intézet (SSPI) igazgatója szerint már több mint 800 középiskolás vett részt előadásaikon. „Selmecbányán egy tanár 120 diák előtt teátrálisan kivonult az előadásomról, miközben azt kiabálta, nem hajlandó tovább hallgatni ezt a propagandát” – mondta Naď. Daniel Milo szélsőséges-szakértő szerint is segítségre van szükségük a pedagógusoknak. „Többször szemtanúja voltam, hogy a pedagógus a NATO, a menekültválság, az EU és Oroszországgal kapcsolatos összeesküvés-elméleteket gyártó honlapokról merített, segítve ezzel a szélsőséges nézetek terjedését” – állítja a szakértő. Juraj Smatana történelemtanár viszont arra figyelmeztetett, hogy a történelemórák számának emelését és a honvédelmi órák bevezetését nem rendszerszintű módosításokat követően vezeti be. „Hogyan fogják oktatni a diákokat, amikor a tanárok többsége frusztrált és csalódott az állam működésében, úgy érzik, nem csak anyagilag kerültek a társadalom perifériájára?” – mutatott rá Smatana. Az SSIP felmérése alapján a fiatalok körében gyorsan terjednek az álhírek. „A középiskolások komoly kockázatnak tekintik a menekültkérdést, többségük szerint eddig mintegy 500–600 menekült kérhetett menedékjogot Szlovákiától, valójában ez a szám még a 20-at sem éri el” – magyarázza Monika Masariková, az SSIP munkatársa. A szervezet a közelmúltban kialakított antipropaganda.sk oldalon igyekszik cáfolni a világhálón és a különböző vitatható médiumokban megjelenő téveszméket és álhíreket. (ie)

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
bor

Már a borszaküzletek is kinyithattak

koronavírus

Egy nap alatt 210 új fertőzött és 11 áldozat Magyarországon

n

A NAKA őrizetbe vette a férfit, a fegyverrel fenyegette Matovičot

szepesség romatelep koronavírus

Öt szepességi romatelep mintegy 6000 lakója van karanténban

koronavírus

Koronavírus: ezekben a járásokban regisztrálták az új fertőzötteket szerdán

koronavírus rimaszombat

Koronavírus-teszt Rimaszombatban is

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.