Közélet

„A szlovákiai magyar pártok vitája elvette a választók kedvét”

Pozsony | A jövő évi parlamenti választás közeledtével egyre aktuálisabbá válik a pártok választási listájának összeállítása. A PS/Spolu magyar platformjának helyzetéről, valamint a szlovákiai magyar pártokról kérdeztük Váradi Krisztiánt, a PS/Spolu magyar platformjának alelnökét.
Nagy Roland

2019. november 22. 18:30

Váradi Krisztián
Váradi Krisztián, a PS/Spolu magyar platformjának alelnöke - Gizela Kulichova felvétele

Miért döntött úgy, hogy belép a PS/Spolu magyar platformjába?

A Progresszív Szlovákiából engem idén májusban kerestek meg, hogy lépjek be a párt dunaszerdahelyi alapszervezetébe. Örültem a lehetőségnek, hiszen már előtte is aktívabban részt szerettem volna venni a közéletben. Egyszerűen elegem lett a tudomány és a civil szervezetek elleni támadásokból, valamint abból, hogy a jelenlegi politikusaink nem törődnek a fiatalok sorsával. A magyar platform pedig mondhatni spontán módon alakult, ugyanis a komáromi, a dunaszerdahelyi és a gútai alapszervezet tagjai is jelezték, hogy a párton belül szeretnének létrehozni egy magyar képviseletet. Ezt az igényt továbbítottuk a párt vezetőségének is, mely nyitottan viszonyult a kérésünkhöz. Mondhatni, hogy a magyar platform egy alulról építkező szervezetként alakult meg. 

Ön szerint egy szlovákiai magyar választónak miért kellene egy alapvetően szlovák pártra szavaznia?

Kihangsúlyoznám, hogy a PS nemcsak egy szlovák párt, hanem mindenki pártja, aki progresszíven gondolkodik és változást akar. A szlovákiai magyar pártok esetében még az is kérdéses, hogy egyáltalán bejutnak-e a parlamentbe, míg a közvélemény-kutatások szerint a PS/Spolu parlamenti pozíciója elég biztosnak tűnik. Pártunk választási listáján kilencen indulnak a magyar platformból, és a dolgok jelenlegi állása szerint ők a legesélyesebbek arra, hogy reális magyar érdekképviseletet biztosítsanak a parlamentben. Az még egyelőre kérdéses, hogy a magyar platform képviselői hányadik helyen indulnak a párt listáján, de arra fogunk törekedni, hogy minél előnyösebb pozíciót sikerüljön kiharcolni.

Ön is indul a listán?

Én személy szerint nem leszek rajta a listán. Úgy gondolom, hogy vannak nálam sokkal nagyobb politikai tapasztalattal rendelkező személyek is a magyar platformban, akik jelenleg alkalmasabbak erre a feladatra. A közeljövőben azonban már elképzelhetőnek tartom, hogy elindulok akár az európai parlamenti választáson is.

Milyen reális lehetőségeket tud kínálni a PS/Spolu a magyar választónak, amennyiben bejut a parlamentbe?

Arra törekszünk, hogy a déli régiók nagyobb figyelmet kapjanak, mint korábban. Gondolok itt elsősorban az egészségügy, az oktatás, az infrastrukúra és a kultúra fejlesztésére. Ami az egészségügyet illeti, a magyar platform egyik célja, hogy a déli régiókban minél több orvossal lehessen magyarul kommunikálni, és a nyelvi akadály ne álljon a beteg gyógyulásának útjába. Az iskolaügyben azt szeretnénk kiharcolni, hogy a magyarul tanulni vágyó gyerek valóban járhasson magyar iskolába. Ennek érdekében szeretnénk tágítani a közlekedési lehetőségeket, hogy a diák könnyebben juthasson el olyan régiókba, ahol található magyar iskola. Egyéb alternatíva lehet a szlovák tannyelvű iskolákban a fakultatív magyarnyelv-oktatás is, de hangsúlyoznám, hogy csakis azokban a régiókban, ahol nincsen magyar nyelvű iskola. Ezzel nem az asszimilációt szeretnénk felerősíteni, pusztán az a célunk, hogy a szlovák gyerekek is találkozhassanak a magyar nyelvvel. A koalíció programjában egyébként magyarul is el lehet olvasni a konkrét intézkedéseket.

Néhány szlovákiai magyar párt viszont azzal érvel, hogy egy alapvetően szlovák mozgalom nem képes olyan hatékonyan kezelni a magyarok problémáit, mint egy valódi magyar párt. Többen is hangoztatták, hogy a PS/Spolu csak a magyar szavazatokra hajt, majd a választás után megfeledkezik a kisebbségekről. 

A magyar platformot a PS/Spoluban úgy kell elképzelni, mint egy párton belüli párt, melynek az a feladata, hogy tolmácsolják a magyarok érdekeit a vezetőség felé. Igaz, hogy egy szlovák ember nem tudja olyan jól átlátni a déli régiók problémáit, viszont a magyar platform tagjai Dél-Szlovákiából származnak, sokunk itt nőtt fel, így pontosan tudjuk, hogy milyen gondok sújtják ezeket a területeket. A platform képviselőinek tulajdonképpen szabad kezük van, a párt vezetőségének tagjai pedig támogatnak bennünket. 

Kérdés, hogy a vezetőség mennyire veszi komolyan a platformot. Zuzana Čaputová államfő esetében például azt láthattuk, hogy a kampány során a magyar szavazókat is megszólította, de a győzelme óta nem tűnik túl aktívnak a kisebbségek védelme terén. Mi a garancia arra, hogy a PS/Spolu esetében ez nem így lesz?

Természetesen sok függ attól, hogy a magyar platformból hány képviselőnk jut be a parlamentbe, de azt azért hozzátenném, hogy nem csak a magyar platform tagjainak érdeke, hogy kisebbségek problémáival foglalkozzunk. Említhetném példának Martin Dubécit is, aki a PS/Spolu elnökségének tagja és félig magyar családból származik, neki is szívügye ez a téma. Véleményem szerint a jövő évi parlamenti választás előtt az egyik legnagyobb kihívás, hogy ne vesszenek el a magyar szavazatok. Erre pedig az egyetlen garancia jelen pillanatban a PS/Spolu magyar platformja.

Mi a véleménye a szlovákiai magyar pártok jelenlegi helyzetéről? Felmerült esetleg, hogy a magyar platform bármilyen formában együttműködjön valamelyik szlovákiai magyar párttal?

Mint egy potenciális szlovákiai magyar szavazó úgy látom, hogy ez a választás előtti huzavona rengeteg embernek elvette a kedvét, hogy egy szlovákiai magyar pártra szavazzon. Mégis miért szavazna egy fiatal magyar személy olyan pártokra, amelyek még arról sem tudnak megegyezni, hogy együtt induljanak-e vagy sem? Az együttműködéssel kapcsolatban elmondhatom, hogy a PS/Spolu magyar platformja nyitottan viszonyul a szlovákiai magyar pártokhoz. A választás előtti együttműködés már csak azért sem jöhetett szóba, mert a megalakulásunk után elég sok negatív visszajelzést kapunk a magyar pártok képviselőitől. A választás utáni esetleges együttműködés viszont továbbra is nyitott, de biztosat természetesen csak jövő márciusban tudok mondani.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
pol

Szükségkórházak felállítását tervezi az egészségügyi minisztérium

Super Green Passt kérnek Olaszországban, ha múzeumba, gyógyfürdőbe vagy vidámparkba akarunk menni, vagy ha síelni szeretnénk az ország híres síközpontjaiban

Egyre több ország kér három oltást a turistáktól

sztráda

417-tel hajtott egy cseh milliárdos a sztrádán, és még videót készített róla

*

Már 10 euró alatti áron is kínálják az akciós repülőjegyeket

Csollány Szilveszter

Még bízhatunk Csollány Szilveszter gyógyulásában

szlovak

KVÍZ: Ismered Szlovákiát? Tudod, hol vannak ezek a városok?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.