A Szlovák Orvosi Kamara elítéli azt a weboldalt, amely az abortuszt elvégző orvosokat becsmérli

Szlovák Orvosi Kamara

A Szlovák Orvosi Kamara (SLK) elítéli azt a weboldalt, amely név szerint becsmérli az abortuszt elvégző orvosokat. A neveket azzal a megjegyzéssel teszik közzé, hogy ezek az orvosok „abortuszvégzők, akik a meg nem született magzatok megölését támogatják”. A kamara intézkedésre szólította fel a bűnüldöző hatóságokat – tájékoztatott Nancy Závodská, a kamara kommunikációs és médiamenedzsere.

„Nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy neves szakembereket támadjanak azért, amiért a hatályos jogszabályoknak megfelelően gyakorolják az orvosi hivatást, és professzionális orvosi ellátást nyújtanak a pácienseknek. Az oldal nyitó illusztrációja és az orvosok üldözésére felszólító felhívás azonos a középkori boszorkányüldözéssel. A gyilkosság kifejezés használata ebben az összefüggésben nemcsak erkölcstelen, hanem ellentétes a gyilkosság fogalmának jogi meghatározásával is” – áll az SLC közleményében.

A kamara hangsúlyozta, hogy egy demokratikus társadalomban nem tolerálhatók a gyűlöletkeltő szélsőséges megnyilvánulások, ráadásul ha ezek konkrét személyek, orvosok ellen irányulnak. „Egyes zavart egyének cselekvésre való felhívásként értelmezhetik ezeket. Külföldön már vezetett az ilyesmi orvosok elleni támadásokhoz, amelyek tragikus következményekkel jártak” – hangsúlyozta az SLC.

A nőgyógyászokat becsmérlő anonim honlapot elítélte a Járóbeteg-ellátást Nyújtók Szövetsége (ZAP) is. A szövetség úgy véli, megvalósult az egészségügyi területen elkövetett kihágás és a rágalmazás bűncselekménye, ezért felszólítja a bűnüldöző hatóságokat, hogy vizsgálják ki az ügyet, keressék meg és vonják felelősségre a tetteseket.

„Egyben támogatásunkat fejezzük ki minden orvosnak, akit ez az antiszociális és erkölcstelen támadás ért” – fogalmazott sajtónyilatkozatában Jaroslava Orosová, a ZAP elnöke.

A ZAP közleménye szerint a terhességmegszakítás törvényes orvosi beavatkozás, amelyet egészségügyi okokból, vagy a nő szabad döntése alapján végeznek el. A szövetség szerint az egészségügyi szakemberek nyilvános meghurcolása nemcsak őket, hanem a pácienseket is dehonesztálja, és korlátozza alapvető jogaikat, ami elfogadhatatlan. „A hasonló gyűlöletkeltő megnyilvánulások, a fanatizmus vagy a halálos fenyegetés messze túl van a tisztességes véleménynyilvánítás és érvelés határán” – mondta Orosová.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?