Közélet

A szegénység a gyerekeket sújtja

A napokban volt a szegénység felszámolásának nemzetközi napja, ebből az alkalomból tette közzé az Eurostat az uniós tagországok szegénységi adatait.
Malinák Zsolt

2018. október 19. 12:09

szegénység
A szlovákiai gyerekek 22,5 százaléka él szegénységben - Matej Kalina/NMH – illusztrációs felvétel

Szlovákiában a lakosság 16,3%-át fenyegeti a szegénység és társadalmi kirekesztettség, uniós összehasonlításban ez a harmadik legalacsonyabb érték. Csehország szerepel a legjobban, nyugati szomszédunknál a lakosságnak „csak” a 12,2%-a szegény, Finnországban ez az érték 15,7%. A felmérés alapján minimális különbséggel a nem EU-tag Norvégiát sorolják Szlovákia elé.

Magyarország: 25,6%

Legrosszabb a helyzet Bulgáriában, Romániában és Görögországban, e három országban a lakosság több mint egyharmadát fenyegeti a szegénység. Magyarországon a lakosság 25,6%-a él szegénységben, ez a nyolcadik legkedvezőtlenebb arány az EU-ban. Az unió lakosainak a 22,5%-a szegény.
Szlovákiában a nők és a férfiak azonos arányban szegények; Magyarországon a nők valamivel nagyobb arányban érintettek, a különbség mindössze egy százalék. A tagállamok túlnyomó többségében valamivel több nőt érint a szegénység, mint férfit, azonban e különbségek jellemzően minimálisak vagy alacsonyak.

Magas gyerekszegénység

A gyerekszegénység képe már kevésbé kedvező Szlovákiában. A gyerekek 22,5%-a él szegénységben, ezzel az EU középmezőnyében vagyunk, ugyanakkor ez valamivel jobb érték, mint az uniós átlag. Az EU-ban a gyerekek negyedét érinti a probléma. Magyarországon viszont a gyerekek 31,6%-a szegény, ez az ötödik legkedvezőtlenebb érték az uniós rangsorban.
Szlovákiában a 65 éven felüli lakosok 12,1%-a szegény, Magyarországon e szegmens 16,8%-át érinti a probléma. A vizsgálatnak ez az egyetlen adata, amelyben Magyarországon jobb a helyzet, mint az unió egészében; az uniós átlag 18,1%. Itt érdemes tekintetbe venni, hogy a mélyszegénységben élők kisebb valószínűséggel érik meg az időskort. Bulgária e téren nagyon rosszul áll, az idősek kis híján fele szegény.

 

Szegények Európa országaiban

Ország Szegénység által
érintettek aránya
Csehország 12,2%
Finnország 15,7%
Norvégia 16,1%
Szlovákia 16,3%
Hollandia 17,0%
Ausztria 18,1%
Németország 19,0%
Lengyelország 19,5%
EU-átlag 22,5%
Magyarország 25,6%
Görögország 34,8%
Románia 35,7%
Bulgária 38,9%

(Forrás: Eurostat)

 

A munkanélküliek

A gyerekes háztartások helyzete Szlovákiában és Magyarországon is rosszabb, mint azon háztartásoké, ahol nincs gyerek. Ez egyébként nem törvényszerű, sok ország van, ahol ennek az ellenkezője igaz. Szlovákiában a gyerekes háztartások 18,9%-a küszködik szegénységgel, szemben a gyerektelen háztartások 13,1%-ával. Magyarországon ez az érték a gyerekes háztartások esetében 27,9%, a gyerek nélküli háztartások esetében pedig 23,1%.

Szlovákiában az alkalmazottak, illetve munkaviszonnyal rendelkezők 9%-át érinti a szegénység kérdése, Magyarországon viszont a 19%-ukat. Déli szomszédunk ezzel az értékkel eléggé hátul kullog a sorban, nála csak Románia, Bulgária és Görögország áll rosszabbul. Ez a tény összefüggésben állhat azzal, hogy a közmunkások Magyarországon nagyon alacsony bérért dolgoznak.

A munkanélküliség minden országban súlyos szegénységi rizikófaktor. Szlovákiában a munkanélküliek 58,3%-a szegény. Magyarországon pedig a 73,1%-uk, ez a negyedik legkedvezőtlenebb érték az országok rangsorában.

 

Szegénység az EU-ban

Az Eurostat definíciója szerint azok számítanak szegénységben élőnek, akik a következő 9 elemből legalább 4-et nem engedhetnek meg maguknak:

lakhatás / jelzáloghitel / számlák kifizetése,
otthon melegen tartása,
váratlanul felmerülő kiadások fedezése,
hús vagy hal fogyasztása legalább minden második nap,
évente legalább egy egyhetes nyaralás (nem otthon),
személygépkocsi,
mosógép,
színes TV,
telefon (mobilt is beleértve).

 

2018. október 17. 18:23

Pellegrini: Szlovákiát nem fenyegeti az elszegényedés
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

A Híd holnapra tárgyalni hívta az MKP-t

Monika Jankovskát felfüggesztették bírói tisztségéből

Elbúcsúzhatunk a gyors növekedéstől

VIDEÓ: Meg akartak hajolni Meghan hercegné előtt, a reakciójára nem számítottak

Gazdagabb lesz az idei burgonyatermés

Új Ipoly-híd: nemzetközi közbeszerzés november végén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!