Közélet

Pellegrini: Szlovákiát nem fenyegeti az elszegényedés

Pozsony | A Szlovák Köztársaság azon EU-tagállamok közé tartozik, ahol a legalacsonyabb a szegénység által veszélyeztetett lakosok aránya. Ezt a kormány szerdai ülése után jelentette ki Peter Pellegrini (Smer-SD) kormányfő, reagálva az Eurostat által kedden (10. 16.) közzétett felmérési eredményekre, melynek értelmében tavaly az Európai Unióban 112,9 millió ember volt kitéve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának.
TASR

2018. október 17. 18:23

Pellegrini szerint Szlovákia jól teljesít. „Tavaly Csehországban, Finnországban és Szlovákiában volt a legalacsonyabb a szegénységi küszöb alá kerülés kockázata” – mutatott rá a kormányfő. Emlékeztetett, hogy 2008-ban még 20,6%-os volt azoknak a szlovákiai lakosoknak az aránya, akik szegénységnek vagy társadalmi kirekesztésnek voltak kitéve. Tavaly már teljesen más volt a helyzet, ez pedig a miniszterelnök véleménye szerint a Smer-SD által vezetett kormányok intézkedéseinek köszönhető, melyek növelték az életszínvonalat és az emberek életminőségét az országban.

Az Eurostat, az EU statisztikai hivatala kedden, a szegénység elleni küzdelem világnapja (október 17.) alkalmából tette közzé egy felmérése eredményeit, melyek értelmében 2017-ben 112,9 millió ember, vagyis a lakosság 22,5%-a volt kitéve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának.

2018. október 17. 17:17

Nem jut minden családnak ebéd

2009 és 2012 között a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés által fenyegetett személyek aránya elérte a csaknem 25%-ot. Ehhez képest a tavalyi 22,5%-os eredmény csökkenő tendenciáról tanúskodik.

A statisztikai felmérés eredményei szerint 2017-ben három tagállamban – Bulgáriában (38,9%), Romániában (35,7%) és Görögországban (34,8%) - a lakosság több mint egyharmada volt kitéve a szegénység vagy a társadalmi kirekesztés kockázatának. A rangsor másik végén Csehország (12,2%), Finnország (15,7%), Szlovákia (16,3%), Hollandia (17 %), Szlovénia és Franciaország (17,1%), valamint Dánia (17,2%) állnak.

A 2008-as adatokkal összehasonlítva a szegénységgel fenyegetett személyek száma 19 tagállamban nőtt, egy tagállamban stabil maradt és hét tagállamban csökkent.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Oszlopnak ütközött egy szlovákiai turistabusz Budapesten

VIDEÓ: centikkel kerülték el a hegyről lezúduló sziklák az autót

Tragikus baleset a Dunaszerdahelyi járásban: egy férfi meghalt, egy nő súlyosan megsérült

Istentisztelet közben szakadt le egy templom teteje, többen meghaltak

Trump: a Mueller-jelentés egyes megállapításai "marhaságok"

Mentőhelikopter szállította kórházba a motorost

Legfrissebb galériák
Olvasta már?