A Selmecbányán leégett épületek egy része nem volt bebiztosítva

A Berggericht ásványtani kiállítása a tűz után (Ľubomír Lužina, a Szlovák Bányamúzeum munkatársának felvétele)
Selmecbánya |

Az UNESCO világörökségi helyszínek között számon tartott Selmecbányát sújtó tűzvészben érintett műemlék épületek egyikét sem kell lebontani. Egyelőre azonban nem tudni, a Bányamúzeum részét alkotó Berggericht (bányabíróság) értékes ásványgyűjteményében mekkora kár keletkezett. Kiderült, az épület nem volt biztosítva.

Selmecbánya városa a Facebook-oldalán közölte a szombati tűzvész utáni első kárfelmérések eredményét. Ahogy arról beszámoltunk, a tűz a Szerelembanknak otthont adó épületben keletkezett, onnan terjedt tovább a szomszédos étteremre, az Eleuzína Kulturális Központra, a helyi művészeti alapiskolára és további műemlék épületekre, így a Bányamúzeum részét képező Berggerichtre (bányabíróság). A „rózsaszín ház” néven ismert történelmi épület teljesen kiégett, a többi háznak a tetőszerkezete, felső szintje semmisült meg, a Berggericht is jelentős károkat szenvedett. Ez utóbbi esetében a tetőszerkezeten túl legkevesebb egy szinten a födém is beszakadt. Ján Pivarč statikus már vasárnap megvizsgálta az épületeket. Megállapította, szerencsére egyik sem sérült meg annyira, hogy le kelljen azt bontani. „Az összes érintett épületen le kell ugyanakkor bontani a fából készült födémeket, padlásokat” – írja a város a közösségi oldalán. Hozzáteszik, a szeles időben félő, hogy a megmaradt tetőelemek és a támaszték nélkül maradt kémények beomlanak. „Az oltási munkálatok miatt, az összes objektum falai nedvesek, ezért sürgősen ki kell azokat szárítani, szellőztetni” – teszik hozzá. A város közleménye szerint most a legsürgősebb feladat, hogy a művészeti alapiskola, a Szerelembank és a Berggericht épületére ideiglenes tető kerüljön. A tűzvész következményeinek felszámolása miatt, a Városháza tér és a Szentháromság tér bal oldalát hétfő estig lezárva tartották, ahogy az Felső- és Alsórózsa utca egy része is le volt zárva.

Értékes tárlat

A Bányamúzeum kommunikációs munkatársa, Miriam Lenčová lapunkat arról tájékoztatta, a kollégáik és a helyszínen lévő katonák még hétfő délután is a megmaradt kiállítási elemek kimentésén dolgoztak. „Az épületben és a gyűjteményben keletkezett teljes kárt még nem tudtuk felmérni, mivel még mindig tart az ásványtani kiállítás exponátumainak a Berggerichtből való kimentése” – közölte Lenčová. A sérült épületről készült képeken az látszik, egy födém valóban beszakadt, több helyen lehullott a mennyezetről a vakolat, amely összetörte a vitrineket. Az épület több helyiségének padlóját víz borítja, a falak átáztak. A tárlat eredetileg 400 féle ásványt tartalmazott, köztük például a rendkívül ritka hesszitet (ezüst-tellurid), stefanitot vagy polibazitot is. A súlyos károkat szenvedett Berggericht helyreállítására a Donio platformon külön gyűjtést szerveztek.

Galéria

Nem volt biztosítva

Ján Budaj (Demokraták, korábban OĽaNO) hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a Berggericht épülete, de a Jozef Kollár Galéria sem volt biztosítva. Az utóbbiból ugyan kimentették a műtárgyakat, és a lángok szerencsére nem érték el, néhány fal viszont az oltási munkálatok miatt átnedvesedett. Mindkét létesítmény a Bányamúzeum része, amely pedig a környezetvédelmi tárcához tartozik. Budaj szerint vizsgálni fogják, miért nem volt a két állami tulajdonban lévő épület biztosítva, a keletkezett kárt pedig a tűz okozóján akarják behajtani. Két másik műemlék épületre az Allianznál kötöttek biztosítást, amely már vizsgálja a káreseteket. A művészeti iskola ingóságaira és az egyik magánkézben lévő műemlék épületre pedig a Generalinál kötöttek biztosítást. A társaság ugyancsak vizsgálja, mekkora a kár. A nagyjából négyszáz diákot oktató művészeti alapiskolának a környezetvédelmi minisztérium felajánlotta, hogy az intézmény átmenetileg a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat egykori főigazgatóságának épületében működjön.

Cseh segítség

A cseh államfő, Petr Pavel a hétvégén felajánlotta, hogy Csehország segít a helyreállításban és a műtárgyak restaurálásában. A cseh kulturális miniszter, Martin Baxa szlovák kollégájával, Natália Milanovával (OĽaNO) hétfőn tárgyalt arról, Prága pontosan milyen segítséget tud nyújtani.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?