A Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás minden uniós forrást fel tud használni

Jozef Viskupič

Győr-Moson-Sopron megye és ennek elnöke, Németh Zoltán vette át formálisan a Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás (EZÚS R-D-V) vezetését Jozef Viskupičtól, a Nagyszombati Kerületi Önkormányzat (TTSK) elnökétől, aki az elmúlt két évben töltötte be ezt a funkciót. Erről Viskupič tájékoztatott a kedden megrendezett nagyszombati találkozó végén.

A Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás fő célja a határokon átívelő együttműködés támogatása. Ennek köszönhetően különböző együttműködési projektek és programok valósulnak meg, amelyek erősítik az együttműködő felek gazdasági, szociális és területi kohézióját. Az Európai Területi Társulásba tartozik Nagyszombat, Pozsony és Nyitra megye, illetve Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Pest megye.

„Nagyon örülök, hogy az utóbbi időszakban sikerült beindítanunk ezt a projektet. Ezt az is bizonyítja, hogy többen is be akartak lépni ebbe a csoportosulásba. Nyitra megye is csatlakozott hozzánk. Örülök, hogy csaknem minden rendelkezésre álló erőforrást sikerült elosztanunk, és hogy 20 000 és 50 000 euró közötti összegekkel nagy számú projektet tudtunk támogatni” – mondta Viskupič. Az 1-es prioritási tengelyen belül 2019 szeptemberéig 23 projektszerződés készült el, több mint 1 millió értékben. A 4-es prioritási tengelyhez 41 projekt tartozik, és ezen belül 2 millió eurót osztanak szét. Mindkét tengelyen belül további 131 pályázati kérelem vár elbírálásra, több mint 6 millió euró értékben.

„Nagyon örülök, hogy az elmúlt két évben sikeresen használtuk fel az Interreg V-A Szlovák Köztársaság – Magyarország című együttműködési program pénzeszközeit. Az előzetes eredmények szerint a rendelkezésre álló összeget 100 százalékig kihasználjuk” – közölte Berényi József, Nagyszombat megye alelnöke. Ez egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az önkormányzatok sikeresen és nagyon hatékonyan használják ki az uniós pénzforrásokat, ami akkor igazán érdekes, ha tudjuk, hogy az államigazgatás központi szervein keresztül csak körülbelül 35 százalékban élnek ezekkel a lehetőségekkel” – állapította meg.

A Rába-Duna-Vág Európai Területi Társulás elsősorban a közlekedési infrastruktúra, az energetikai rendszerek, az információs technológiák, a gépipar, az idegenforgalom, az oktatás, kultúra, vallás és sport támogatására helyzeti a hangsúlyt, de a közös projektek menedzselése, a kis- és középvállalkozók, a környezetvédelem és a mezőgazdaság támogatása is az együttműködési projektek részét képezi.

Németh Zoltán, a társulás új elnöke, a folytonosság megőrzése érdekében Nagyszombat megye elnökét az EZÚS társelnökének választotta ki a következő időszakra.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?