Közélet

„A pénz is számít, de az egészség fontosabb”

Pozsony | A pénzügyminisztérium és a Szlovák Gyógyszerészkamara (SLeK) is arra figyelmeztet, hogy az állam akár több tízmillió eurót spórolhatna, ha a drága gyógyszerek helyett az úgynevezett generikus gyógyszerekbe fektetné a pénzt. Ezek hatékonyságáról és anyagi vonzatairól Dr. Morvai Viola belgyógyászt kérdeztük.
Nagy Roland

2019. július 23. 07:00

Morvai
Dr. Morvai Viola belgyógyász

Önnek milyen tapasztalatai vannak a generikus gyógyszerekkel?
Az mindenképpen igaz, hogy a generikus gyógyszerek olcsóbbak, mint az eredeti termékek. Hogy minden esetben hatékonyabbak-e, ebben már nem vagyok biztos. A tapasztalataim azt mutatják, hogy a betegek néha szívesebben maradnak az eredeti készítményeknél, és nem annyira kedvelik a származékokat. Persze azt nem szabad elfelejtetni, hogy nem minden beteg reagál ugyanúgy a kezelésekre. Az orvos feladata ilyenkor az, hogy minden egyes tényezőt figyelembe vegyen, és ez alapján döntse el, hogy mi lenne a megfelelő gyógyszer a beteg számára.

A gyakorlatban az orvos mennyire veheti figyelembe, hogy egy gyógyszer anyagi szempontból komoly megterhelést jelent a betegnek?
Mindenképpen a beteg egészségének kell lennie a legfőbb szempontnak, így az orvosnak leginkább a tapasztalataira kell hagyatkoznia, amikor gyógyszert ír fel. Nyilván szívesen választjuk azokat a gyógyszereket, melyekről már biztosan tudjuk, hogy segítenek a betegen. De hogy őszinte legyek, néha az orvosnak azért a páciens anyagi helyzetét is figyelembe kell vennie, még ha szakmai szempontból nem is ez a legfontosabb. Vannak olyan betegek, akikről tudom, hogy rengeteg gyógyszert szednek, és a havi bevételük csaknem egyharmadát gyógyszerekre költik. Ilyen esetekben sajnos muszáj figyelembe vennem az anyagi tényezőt is, és kénytelen vagyok az olcsóbb gyógyszert választani. 

A gyógyszerésznek mennyire van szerepe abban, hogy a beteg milyen gyógyszert kap?
Az általam kiírt recepten mindig szerepel a hatóanyag, amely a gyógyulást segíti elő, valamint ráírhatom a konkrét gyógyszer nevét is, amiről én azt gondolom, hogy ez lehet a betegnek a legmegfelelőbb. A páciens azonban nem feltétlenül kapja meg mindig azt a gyógyszert, amit én felírtam neki, a gyógyszerész ajánlhat neki ugyanabból a kategóriából valamilyen olcsóbb készítményt is. Ha a beteg konkrétan rá is kérdez, akkor persze kötelessége felvilágosítani az olcsóbb alternatívákról. Ez a gyakorlatban sokszor előfordul, hiszen a gyógyszertárban nem mindig van abból a készítményből, amit én ajánlottam, ilyenkor kézenfekvő megoldás, hogy egy másik gyógyszert kap, amely tartalmazza a kellő hatóanyagokat.

Tegyük fel, hogy a gyógyszerész egy másik készítményt ajánl a betegnek. Ha ebben az esetben valamilyen komplikációk lépnek fel, akkor kit terhel a felelősség?
A gyógyszerésznek ilyenkor nem kötelessége tájékoztatni az orvost, hogy más gyógyszert adott a betegnek. Mivel a tudomásomon kívül kapott más orvosságot a beteg, ezért innentől engem nem terhel semmiféle felelősség. A gyógyszerésznek ilyenkor persze kötelező tájékoztatnia a beteget a lehetséges kockázatokról. Ha a beteg ezt tudomásul veszi, és elfogadja az esetleges olcsóbb alternatívát, akkor ez már az ő felelőssége. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

650 euró lehet a minimálbér

Támogatták a brexitmegállapodást a tagországok vezetői az EU-csúcson

Újra tárgyaltak az összefogásról

Haščák: Legyen minden nyilvános!

Látványosan emelkedik a minimálnyugdíj összege

VIDEÓ: Az átkelőhelyen gázoltak halálra egy idős férfit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!