A parlamenti bizottságot tájékoztatta a belügyminiszter a merényletről

sutaj estok k

Matúš Šutaj Eštok (Hlas) belügyminiszter és Ľubomír Solák országos rendőrfőkapitány rendkívüli ülésen tájékoztatta a parlament védelmi és biztonsági tanácsát a Robert Fico (Smer) kormányfő elleni merényletről és a biztonsági helyzetről. Az üléssel elégedettek az ellenzéki pártok is, mint nyilatkozták, a biztonsági helyzetet politikamentesen kell kezelni.

Tibor Gašpar (Smer), a bizottság elnöke újságíróknak elmondta, konstruktív volt az ülés, és részletes tájékoztatást kaptak a minisztertől és a rendőrfőkapitánytól. A járőrözést 30 százalékkal növelte a rendőrség és egyéb intézkedéseket is bevezettek, például megelőző jelleggel kutatják át azokat az épületeket, amelyek fenyegetésnek lehetnek kitéve. Körülbelül 100 fenyegetőzéssel és gyűlölködő megnyilvánulással foglalkoznak a bűnüldöző szervek, több közjogi méltóságnak és képviselőnek személyi védelmet biztosítanak. A képviselőket felszólították, hogy minden fenyegetőzésről tegyenek bejelentést.

Gašpar a kormány biztonsági tanácsának szerdai ülésén is részt vett, elmondta, hogy megfelelő az együttműködés a fegyveres testületek, az egészségügyi tárca, valamint az oktatási tárca között – ez utóbbival az iskolákat érintő bombariadók kapcsán.

Juraj Krúpa (SaS) is pozitívan értékelte a parlamenti bizottsági ülést és a belügyminiszter tájékoztatóját. Szerinte jelenleg a biztonság szavatolására kell összpontosítani az országban. „Ki kell értékelni, hogy mi vezetett ide, kik követtek el hibát, mulasztást, hogyan működtek vagy nem működtek a biztonsági szervek, a titkosszolgálatok, és mit jelent mindez a jövőre nézve” – mondta újságíróknak. Azt is pozitívumnak tartja, hogy végre foglalkozik valaki a közösségi hálókon köröző fenyegetőzésekkel, és törvénymódosítás készül a biztonsági intézkedésekkel kapcsolatban. „Megígérték, hogy előre tájékoztatják az ellenzéket ezekről a tervezetekről, még mielőtt a parlament elé kerülnének” – tette hozzá. A nyomozás lezárása és kiértékelése után nyilatkoznak arról, hogy az ellenzék követelni fogja-e a belügyminiszter lemondását.

Mária Kolíková (SaS) kijelentette, a parlament következő rendes ülésszakára szeretné összehívni a titkosszolgálatot (SIS) felügyelő parlamenti bizottságot is, melynek ő az elnöke. Ugyanis a szerdai ülésen a rendőrség és az SIS együttműködése is téma volt.

Martin Dubéci, a Progresívne Slovensko frakcióvezetője is úgy véli, meg kell várni a nyomozás lezárását. „Ha hiányérzetünk lesz a nyomozás alaposságával vagy a felelősségvállalással kapcsolatban, akkor a parlamenti frakciók kezdeményezhetnek leváltásokat. Kivárjuk a végét” – tette hozzá.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?