„A miniszter nem lehet meglepett a PISA-teszt eredményei láttán”

Tomáš Drucker nemrégiben nemzeti tragédiaként értékelte a szlovákiai diákok PISA-teszten elért eredményeit, de az Állami Tanfelügyelőség szerint a miniszternek nem kellene meglepődnie, hiszen ők már évek óta hangsúlyozzák, hogy az iskolákban nem a megfele
Pozsony |

Az Állami Tanfelügyelőség (ŠŠI) évértékelő jelentése alapján a szlovák oktatásügyben még mindig nem a fontos készségek fejlesztésére helyezik a hangsúlyt. Ennek fényében úgy gondolják, Tomáš Drucker (Hlas) oktatási miniszternek nem kellene meglepődnie azon, hogy a szlovákiai diákok rosszul teljesítettek a PISA 2022 nemzetközi felmérésen.

Az ŠŠI november végén továbbította a 2022/2023-as tanévről készített elemzését az oktatási minisztériumnak. A felügyelőség munkatársai összesen 6500 tanítási órán vettek részt, és a mennyiségi mérőszámok mellett nagy hangsúlyt fektettek az oktatás minőségi aspektusára, hiszen ennek is kulcsfontosságú szerepe van a diákok jövője szempontjából. A minőségi elemzések pedig azt mutatják, hogy a tanórák túlnyomó többségén a pedagógusok által elkészített feladatok elsősorban a megértésre és a memorizálásra irányulnak, vagyis a legegyszerűbb gondolkodási mechanizmusokra. Ezzel szemben a magasabb szintű kognitív folyamatkora, mint például az analitikus gondolkodás vagy a kreatív megoldások, jóval kisebb hangsúlyt fektetnek.

Alžbeta Štofková Dianovská, az ŠŠI felügyelője szerint az ország jövőjének fejlődése szempontjából az oktatásügyben éppen az említett kognitív folyamatok fejlesztésére lenne szükség, de ez már hosszú évek óta hiányzik a szlovák iskolákból.

Az elemzésből továbbá kiderült, hogy a diákok nagyon keveset dolgoznak szövegekkel, ami szorosan összefügg az olvasási és szövegértési készségek fejlesztésével, de befolyásolja a matematikai műveltség fejlődését is. Éppen az említett készségek kapcsán figyelhetők meg különösen rossz eredmények a szlovák diákok 2022-es PISA-tesztjén, erről lapunk részletesebben is beszámolt.

Tomáš Drucker az eredményeket „nemzeti tragédiának” nevezte, amiért az oktatásügy hosszan tartó elhanyagolását teszi felelőssé. A miniszter a kerettantervet érintő változtatásokat örvendetesnek tartja, de elmondása szerint az ebből következő változásokat csak évek múltán lehet majd érzékelni, ezért tárcavezetőként elsősorban arra szeretne összpontosítani, hogy a reformokat sikerüljön átültetni a gyakorlatba.

Alžbeta Štofková Dianovská a PISA-teszt eredményeiről úgy nyilatkozott, a miniszternek nincs min csodálkoznia, hiszen az ŠŠI már évek óta folyamatosan figyelmeztet ezekre a hiányosságokra, például a gimnáziumok felvételi rendszere kapcsán.

„A gimnáziumok elsősorban enciklopédikus tudást követelnek, az olvasási készségeket érintő feladatok ritkák, a matematikai műveltség valódi felmérésére pedig már elvesztették a törekvéseiket, és a legkönnyebb feladatokra csúsztak át”

– zárta a felügyelő.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?