Közélet

A magyarok negyede még nem döntötte el, kire fog szavazni

Pozsony | Az AKO közvélemény-kutató ügynökség legfrissebb felmérése szerint a magyarok nagy része nem tudja, hogy kit látna szívesen a miniszterelnöki székben. Egynegyedük pedig még nem döntötte el, hogy kire szavaz.
Czímer Gábor

2020. január 22. 07:00

Felmérés: A Híd és az MKP is bekerülne a parlamentbe, az SNS a harmadik
- Képarchívum

A felmérésben a szokásos pártpreferenciákon kívül azt is vizsgálták, hogy a választók kit látnának szívesen a miniszterelnöki székben. Václav Hřích, az AKO igazgatója elmondta, közel 100 magyar nemzetiségű válaszadót is megkérdeztek. A minta ugyan elég kicsi, de ennek ellenére kiderül belőle, hogy a magyarok valamivel több mint 30 százaléka nem tudja, vagy nem akarta megmondani, hogy kit látna szívesen a kormányfői poszton. A következő nagyobb csoport, 26 százalék, Andrej Kiskát, a Za ľudí párt vezetőjét látná szívesen a kabinet élén, 17,7 százalékuk pedig Peter Pellegrini (Smer) jelenlegi miniszterelnököt gondolja megfelelő jelöltnek. Bugár Bélát, a Híd elnökét a magyarok 6,3 százaléka látná szívesen a kormányfői székben. A többi vezető politikusról csupán egy-két válaszadó mondta azt, hogy szívesen látná a kabinet élén.

A két legnagyobb számban magyarok által lakott kerületben, a Nyitrai és a Nagyszombati megyében azonban az megkérdezettek legnagyobb része Pellegrinit látná szívesen miniszterelnökként, kicsivel mögötte Kiska áll a második helyen. A többiek pedig jelentős lemaradással követik őket. Nagyszombat megye lakosságának negyede, Nyitra megye lakóinak pedig ötöde nem tudta, vagy nem akarta megmondani, kit látna szívesen a kormányfői poszton.

A magyarok választása

A felmérés szerint a megkérdezett magyarok közel ötöde egyáltalán nem tervez szavazni. A továbbiakban csak azokat vizsgálták, akik úgy nyilatkoztak, részt vesznek a választáson. Körükben a pártok tekintetében a Híd és az MKÖ a legnépszerűbb. A megkérdezettek fele ezen két formáció egyikére adná a voksát.

„A két szubjektum szinte azonos támogatottsággal rendelkezik” – mondta a magyar választókról a szakember. Hozzátette, a Híd előnye abban rejlik, hogy valamennyi szlovák választója is van. A magyarok további egynegyede még nem döntötte el, kire szavaz.

„Közülük sokan úgy oldják meg ezt a dilemmát, hogy végül nem mennek el szavazni” – mondta Hřích.

A magyar választók negyede pedig valamilyen szlovák pártra adja a voksát. Bár ez utóbbi csoportban a megkérdezettek száma már valóban nagyon alacsony, a kutatásból az látszik, hogy a legtöbben a Za ľudí pártra, valamivel kevesebben az OĽaNO-ra és még kevesebben a Smerre adnák a voksukat. Egy-egy magyar szavazatot a többi párt is kapna.

Hřích a mostani és a korábbi felmérések összevetése alapján azt is elmondta, úgy tűnik, hogy mind a Híd, mind az MKÖ választóinak száma az elmúlt időszakban némileg növekvő tendenciát mutat. A szakember szerint ez elsősorban azzal magyarázható, hogy a magyar pártok kampánya csak a közelmúltban indult be igazán.

Az országos adatok

Az AKO hétfőn este nyilvánosságra hozott felmérése szerint januárban a Smer nyerte volna a választást 17,1 százalékos támogatottsággal. Őket a fasiszta ĽSNS követi 11 százalékkal, majd a PS/Spolu-koalíció 10,2 százalékkal. A Za ľudí 10 százalékot szerzett volna. Őket az OĽaNO (8,4%), a Sme rodina (7,9%), az SaS (6,7%), az SNS (5,9%) és a KDH (5,5%) követné. A Híd (4,2%) és az MKÖ (3,2%) nem jutna a törvényhozásba. A magyar pártokon kívül a küszöb alatt maradna a Dobrá voľba (3,4%) és a Vlasť (2,3%) is.

A kutatás során azt is vizsgálták, hogy az emberek kit látnának szívesen a miniszterelnöki székben. Országosan Peter Pellegrini (Smer) jelenlegi miniszterelnök győzött 30,8 százalékkal, őt követi a korábbi államfő, a Za ľudí párt vezetője, Andrej Kiska 23 százalékkal. Az első kettő mögött jelentősen lemaradva a harmadik helyezett a szélsőjobboldali ĽSNS vezére, Marian Kotleba lett 8,1 százalékkal. Mögötte végzett Boris Kollár (7,9%), Igor Matovič (6,5%), Richard Sulík (5,8%), Michal Truban (4,2), Tomáš Drucker (4%), Andrej Danko (3,4%), Štefan Harabin (3,1%), Bugár Béla (1,9%) és Alojz Hlina (1,3%). Az AKO felmérése január 15. és 17. között, 1000 ember megkérdezésével a TA3 megbízásából készült.

Hřích becslése szerint az országos részvétel a várakozások ellenére nem lesz kiugróan magas, 57–58 százalék körül várható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ma van az utolsó nap, amikor átvehetik a választói igazolványt, melynek segítségével az ország bármely szavazókörében voksolhatnak ⋌(TASR-felvétel)

Holnap új parlamentet választunk

koronavírus

Továbbra sincs koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Szlovák Posta

A Szlovák Posta is óvintézkedéseket foganatosít a koronavírus miatt

Komárom

A befelé figyelés művészete

Gál Gábor

Gál úgy véli, az igazságügyi tárca holtpontra jutott

koronavírus

Koronavírus – A kór fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak száma a világban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.