A magyar–szlovák határon nem vezetnek be ellenőrzést

Roman Mikulec (OĽaNO) szlovák belügyminiszter
Pozsony |

Roman Mikulec (OĽaNO) szlovák belügyminiszter szerint a Szlovákián áthaladó szíriai menekültek jelentette problémát valójában csak az oldhatja meg, ha az unió külső határait, így a szerb–magyar határt hatékonyabban ellenőrzik. Hamran István országos rendőrfőkapitány ezért elutasította, hogy felújítsák az ellenőrzéseket a magyar–szlovák átkelőkön.

Mikulec péntek délelőtti sajtótájékoztatóján elmondta, a menekültek érkezését csak az állíthatja meg, ha hatékonyabb lesz az ellenőrzés a szerb–magyar határon. A tárcavezető szerint ebbe azonban az unió belső országainak is be kell kapcsolódnia, ennek érdekében nyomást fognak rájuk gyakorolni. A cseh és a szlovák rendőrség is hatékonyabban fog együttműködni, közösen fog járőrözni, de együtt fogják kiértékelni a menekülthelyzetet. Ezzel együtt igyekeznek azt is biztosítani, hogy a cseh–szlovák határátkelőkön a szabályszerű forgalom a lehető legfolyamatosabban haladjon. A cseh határellenőrzésekkel kapcsolatban elmondta, a cseh fél is arra törekszik, hogy ezeket fokozatosan kivezesse.

Hamran István országos rendőrfőkapitány a sajtótájékoztatón arról beszélt, egyes közszereplők a háború elől menekülő szerencsétlen emberek, köztük gyerekek balsorsából igyekeznek politikai tőkét kovácsolni. Elsősorban a szélsőséges politikusokat bírálta, de név szerint említette Denisa Saková korábbi smeres belügyminisztert, aki most az ellenzéki Hlas színeiben politizál. Hamran abszurdnak tartja Saková megnyilvánulásait. A korábbi belügyi tárcavezető ugyanis kritizálta, hogy a cseh–szlovák határon bevezették a határellenőrzést, de ugyanakkor a szlovák–magyar határon való kontroll felújítását követelte. „Ez abszurd, jobban átgondolhatná, hogy mit mond” – tette hozzá Hamran, majd Saková további állításait is cáfolta.

A rendőrkapitány arról is beszélt, a schengeni övezeten belüli határellenőrzések bevezetésére az uniós szabályozás szerint nem elegendő indok, hogy megnövekedett a menekültek által elkövetett illegális határátlépések száma. „Nagyon örülök, hogy Szlovákia tiszteletben tartja a nemzetközi egyezményeket és nem vezet be határellenőrzést a magyar–szlovák határon” – tette hozzá.

Hamran elmondta, a Szlovákia területére érkező szíriai menekülteket nem utasíthatják ki, hiszen háborús országból érkeznek, így ezt nem teszik lehetővé a nemzetközi egyezmények.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!